Παρουσίαση τεχνολογίας ηλεκτρονικού ναυαγοσώστη από ελληνική startup - Ειδήσεις Pancreta

Η startup τεχνολογίας Pylis, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσίασε στα ανώτατα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης την λύση του ηλεκτρονικού ναυαγοσώστη.

Εκπρόσωποι της Pylis σημείωσαν ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού ναυαγοσώστη γεννήθηκε με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα πνιγμών στις πισίνες ξενοδοχείων, που οφείλονται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας και επιτήρησης, ιδίως εκτός του ωραρίου λειτουργίας της.

Αποτελείται από ψηφιακά περιφερειακά συστήματα και λογισμικό (εξοπλισμός κάμερας με τεχνολογία αλγορίθμων και μεγαφώνου). Ειδικότερα, όταν ο αλγόριθμος της κάμερας εντοπίσει παραβίαση της περιμέτρου της πισίνας από άνθρωπο (οι συνδυασμοί δηλαδή των γεγονότων που όταν συμβούν ενεργοποιείται μία ειδοποίηση), τότε μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, ενεργοποιείται μήνυμα προειδοποίησης (σε γλώσσα ανάλογα με την προέλευση των επισκεπτών) στον χώρο της πισίνας και ειδοποιούνται αφενός ο υπεύθυνος ασφαλείας και το σχετικό βοηθητικό προσωπικό και αφετέρου, ανά περίπτωση, το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, η εν λόγω τεχνολογία είναι συμβατή με το GDPR και προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των λουόμενων αφού η λειτουργία του συστήματος πραγματοποιείται με ταυτόχρονη σκίαση του περιβάλλοντος χώρου της πισίνας «Masking» και με θόλωση της εικόνας ώστε να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση προσώπων «Blurred».

Με τον ηλεκτρονικό ναυαγοσώστη, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν τους επισκέπτες τους αποτελεσματικά, ειδικά τις βραδινές ώρες που οι πισίνες είναι αφύλακτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου μειώνεται, προλαμβάνοντας θανατηφόρα ατυχήματα εντός της πισίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμμετέχοντες σε ημερίδα συμφώνησαν ότι το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των κολυμβητικών δεξαμενών στην Ελλάδα χρήζει αναθεώρησης, στην οποία οι τρέχουσες τεχνολογικές δυνατότητες επιβάλλεται να τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών ατυχημάτων. Σε αυτή τη βάση η πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες στις προς θεσμοθέτηση μεθόδους προστασίας των κολυμβητικών δεξαμενών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον πνιγμοί σε πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων.


Πηγή: pancreta.gr