Η «αποκάλυψη των εντόμων». Τα μισά στον πλανήτη απειλούνται και μαζί τους και η ανθρώπινη ζωή - Ειδήσεις Pancreta
Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει.
 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση του 41% των εντόμων που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα κρούει νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύεται μεταξύ άλλων στο CNN. Το δημοσίευμα προειδοποιεί για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο για ολόκληρη τη ζωή στον πλανήτη.

«Εάν οι τεράστιες αυτές μειώσεις συνεχιστούν, οι αλλαγές στο περιβάλλον μας θα είναι τεράστιες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Ντέιβ Γκουλσόν, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα 3/4 των καλλιεργειών μας θα απειληθούν σημαντικά, ενώ θα εξαφανιστούν βασικά είδη από τη διατροφή μας, όπως για παράδειγμα οι φράουλες», συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο ειδικός, μπορούμε όλοι να ενεργήσουμε ως ξεχωριστές οντότητες και να λάβουμε μέτρα ώστε να βοηθήσουμε να ανατραπεί αυτό που περιγράφει η έρευνα.

«Τα έντομα ζουν στα πάρκα και τους κήπους μας. Οι κηπουροί μπορούν να κάνουν τη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πως η μείωση των φυτοφαρμάκων θα βοηθούσε σημαντικά.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως από το 1970 μέχρι και σήμερα περίπου τα μισά έντομα έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής οικοσυστημάτων και της χρήσης εντομοκτόνων. Μόνο μέσα στον τελευταίο αιώνα, 23 είδη μελισσών και σφηκών εξαφανίστηκαν, ενώ η χρήση αγροχημικών και εντομοκτόνων διπλασιάστηκε σε μια 25ετία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, τα φυσικά ενδιαιτήματα των μελισσών μειώθηκαν κατά 77%. Οι επιπτώσεις έχουν γίνει ορατές και σε άλλα ζώα, όπως οι Τυραννίδες, μια ομάδα πουλιών που καταναλώνουν αποκλειστικά έντομα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι η άμεση μείωση των χημικών και η δημιουργία αγροτεμαχίων, κήπων και πάρκων πιο φιλικών για την «άγρια ζωή».

Ο Γκάρι Μαντλ, επικεφαλής του Wiltshire Wildlife Trust, για λογαριασμό του οποίου συντάχθηκε η έρευνα, αναφέρει πως στην πραγματικότητα κινδυνεύουν τα θεμέλια ολόκληρης της ζωής μας.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr