Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος και το νερό - Ειδήσεις Pancreta

Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας από το άπληστο ανθρώπινο είδος αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που μας οδηγεί μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή. Χαρακτηριστικά είναι τα πορίσματα της διετούς έκθεσης "Ζωντανός Πλανήτης" που συντάσσεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network).

Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με 1,5 πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας χρειάζεται ενάμισι χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 τις κατανάλωσής μας αφορά μη-ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η υπερκατανάλωση είναι επικεντρωμένη στις «ανεπτυγμένες» χώρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι της ΕΕ-27 (7% του παγκόσμιου πληθυσμού) καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο μη-ανανεώσιμο φυσικό πόρο - το νερό - είναι ακόμη πιο ανησυχητικά... Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται - παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. Πόσο πιθανό είναι όμως οι επόμενοι πόλεμοι της ανθρωπότητας να έχουν ως διακύβευμα το νερό; Μήπως το συγκεκριμένο βίντεο υπερβάλλει άνευ αιτίας;

Η απάντηση έρχεται από την καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου υδρολογίας και αξιοποίησης υδατικών πόρων του ΕΜΠ, κα Μ. Α. Μιμίκου: "Είναι όμως ένα αγαθό σε ανεπάρκεια αφού μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του νερού είναι κατάλληλο για χρήση. Επίσης, είναι ένα διεθνές ζήτημα και πρόβλημα το οποίο απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και δημιουργεί διενέξεις- πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει την αιτία ενός μελλοντικού πολέμου- ανάμεσα σε χώρες που μοιράζονται νερά από διασυνοριακά ποτάμια, λίμνες και υπόγειους υδροφορείς. Αν και το νερό φαίνεται να υπάρχει σε αφθονία στη γη, αφού το 70% της επιφάνειάς της καλύπτεται από αυτό, η τελικά διαθέσιμη και κατάλληλη για χρήση ποσότητα είναι πολύ μικρή. Και αυτό το λίγο νερό είναι άνισα κατανεμημένο στον χώρο και στον χρόνο".

Ως προς την γωνιά δε του πλανήτη που βρίσκεται η χώρα μας, ιδού τι αναφέρει ο Μιχαήλ Σκούλλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των GWP-MED και MIO-ECSDE, όταν αναφέρεται στα αποθέματα νερού της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και πως αυτά θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Σκούλλος αναφέρει χαρακτηριστικά: "H Μεσόγειος, βάσει όλων των σεναρίων, είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη που θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή [...] Ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών της περιοχής για τους υδατικούς πόρους αναμένεται να αυξηθεί εγκυμονώντας κινδύνους αύξησης συρράξεων, βίας και πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές με ενδεχόμενες «θερμές» εστίες".

Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά για την αιτιολόγηση του "ρεαλιστικού" στοιχείου του παραπάνω βίντεο, αρκεί μια ματιά σε
πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "The Nature" (Σεπτέμβριος 2010). Σύμφωνα με τον Charles Vorosmarty, καθηγητή στο "City University" της Νέας Υόρκης και έναν εκ των συγγραφέων της έκθεσης: "οι απειλές κατά της ασφάλειας των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας αποτελούν πανδημία". Επιπλέον, σοκαριστικό είναι το συμπέρασμα βάσει του οποίου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού - ή αν θέλετε 5 δις άνθρωποι - ζει σε περιοχές απειλούμενες ως προς την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.

Στην απευκταία λοιπόν περίπτωση που η ανθρωπότητα υποκύψει εκ νέου στον απόλυτο παραλογισμό ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, μία από τις βασικές αιτίες - αν όχι η κυριότερη - θα είναι το νερό! Υπό αυτό το πλαίσιο, ένα βίντεο με δολοφόνους, κατασκόπους και λίγο από James Bond, δεν φαντάζει και τόσο υπερβολικό.


Πηγή: enfo.gr