Ρομπότ-ρεσεψιονίστρια «φτυστή» η δημιουργός της - Ειδήσεις Pancreta

Ανθρωποειδές κοινωνικό κατ΄εικόνα και ομοίωσή της δημιούργησε η καθηγήτρια Νάντια Θάλμαν μαζί με ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ναγιάνγκ (NTU) της Σιγκαπούρης.

Το ρομπότ με το όνομα Ναντίν είναι «φτυστή» η επικεφαλής καθηγήτρια και εκτελεί χρέη ρεσεψιονίστριας στο πανεπιστήμιο. Αντιγυρίζει τις χειραψίες και τους χαιρετισμούς και έχει θαυμάσια μνήμη, καθώς όταν τη συναντά κάποιος ξανά, εκείνη θυμάται το όνομά του και τι είχε κουβεντιάσει μαζί του την πρώτη φορά.

Διαθέτει «συναισθηματική προσωπικότητα» δείχνοντας χαρούμενη ή λυπημένη ανάλογα με το θέμα της συζήτησης, ενώ διαθέτει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης παρόμοιο με αυτό που διαθέτει η φωνητική βοηθός Siri της Apple και η Cortana της Microsoft.

Οι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου παρουσίασαν κι ένα άλλο ρομπότ, τον EDGAR, που διαθέτει οθόνη αντί για πρόσωπο και ανήκει στην κατηγορία των ρομπότ τηλε-παρουσίας.

Καθισμένος μπροστά σε μια διαδικτυακή κάμερα, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως (όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο) τις κινήσεις του ρομπότ.

Οι εκφράσεις του προσώπου του χρήστη εμφανίζονται στην οθόνη-πρόσωπο του ρομπότ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το ρομπότ, που διαθέτει δύο χέρια, μιμείται τις κινήσεις των άνω άκρων του χρήστη.

Ο EDGAR μπορεί, για παράδειγμα, να βγάζει λόγους σε συνέδρια, ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην άλλη άκρη της Γης. Χάρη στη δική του κάμερα, το ρομπότ μπορεί να συνομιλεί με όσους συναντά.


Πηγή: efsyn.gr