To δένδρο της ζωής - Ειδήσεις Pancreta

Aν και γυρίστηκε πριν 4 περίπου χρόνια, αν και (ορθώς) έχει επικριθεί ότι εστιάζει αποκλειστικά στους ζωικούς οργανισμούς (και αδίκως) ότι περιορίζεται στη φαινομενολογία της Εξέλιξης, το βίντεο για το δένδρο της ζωής με τον David Attenborough είναι εξαιρετικό. Και διότι παρουσιάζεται από έναν αξεπέραστο “παραμυθά” που έχει χαρακτηριστεί, ως η «φωνή και το πρόσωπο της φυσικής ιστορίας», αλλά και διότι μέσα σε 6 περίπου λεπτά ο θεατής βλέπει να ξετυλίγεται με αξιόπιστο αλλά και κατανοητό τρόπο, όλο το κουβάρι, από την εμφάνιση της ζωής ως την έλευση των θηλαστικών.

Αξίζει λοιπόν το βίντεο να προβληθεί ακόμη και στους μαθητές των μικρότερων τάξεων προκειμένου να λάβουν μια γοητευτική και κατατοπιστική εικόνα για την ιστορία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη.
Προσπαθώντας να συμβάλλουμε σε αυτήν την προβολή, μεταφράσαμε το ηχητικό κείμενο που συνοδεύει, προσθέσαμε υπότιτλους και το αναρτήσαμε στο κανάλι μας. Μετά την ανάρτησή του διαπιστώσαμε με έκπληξη, ότι το YouTube, μας το έκοψε, διότι παραβίαζε δικαιώματα του BBC (αν και στην ιστοσελίδα του Wellcome Trust, από την οποία το «κατεβάσαμε» παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης χρήσης και διανομής του).

Ως εκ τούτο περιοριζόμαστε να παραθέσουμε τη μετάφρασή του και έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε μια εξαιρετική διαδραστική εφαρμογή που το συνοδεύει.

Το κείμενο της μετάφρασης μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ, ενώ πρόσβαση στην εφαρμογή (αλλά και «κατέβασμά» της), μπορείτε να αποκτήσετε από εδώ.


Πηγή: biology4u.gr