Καρύταινα: Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη που ύμνησε ο Καζαντζάκης - Ειδήσεις Pancreta
Συγκλονιστικά εναέρια πλάνα της UpDrones από το ιστορικό χωριό της Γορτυνίας με το μοναδικό εναέριο κάστρο και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
 

Χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, στο χώρο της Βρένθης, βρίσκεται η Καρύταινα, ένα χωριό που έχει συνδέσει το όνομά του όσο λίγα με την Επανάσταση του 1821.

Το χωριό της Γορτυνίας διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες, ενώ έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Η ιστορία της ξεκινά από το 13ο αιώνα, ενώ το 1461 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που απελευθέρωσαν το 1821 οι Έλληνες. Την 25 Μαρτίου 1821 επαναστάτες από το Ζυγοβίστι υπό τον Θεοδόσιο Καρδαρά και από τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα υπό τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο κατέβηκαν για να συλλάβουν τους εκεί Τούρκους αλλά αυτοί πρόλαβαν και κλείστηκαν στο παλαιό οχυρό της πόλης όπου πολιορκήθηκαν. Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, κόσμισε την μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών, ενώ όταν την επισκέφθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης την χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.

Πηγή

Δείτε στο βίντεο της Up Drones γιατί...


Πηγή: pancreta.gr