Έκθεση - καταπέλτης κατά του «ψηφιακού γκάνγκστερ» Facebook - Ειδήσεις Pancreta

Το Facebook σκόπιμα παραβίασε το νόμο περί ιδιωτικότητας και πρέπει επειγόντως να υπαχθεί σε κανονιστική ρύθμιση, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση - κόλαφο που καταγγέλλει τον αμερικανικό κολοσσό και τα στελέχη του ως «ψηφιακούς γκάνγκστερ».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε εταιρείες όπως το Facebook να συμπεριφέρονται σαν «ψηφιακοί γκάνγκστερ» στο διαδικτυακό κόσμο, θεωρώντας ότι είναι πάνω και πέρα ​από το νόμο».

Η τελική έκθεση της πολύμηνης έρευνας της αρμόδιας επιτροπής για παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις κατηγόρησε την εταιρεία ότι σκόπευε να την παρεμποδίσει και ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και ανελέητη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες “σκοτεινές διαφημίσεις” από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντέμιαν Κόλλινς τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης. 

Ο ίδιος επέκρινε έντονα τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook σημειώνοντας πως «ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχώς αποτυγχάνει να δείξει την προσωπική ευθύνη της ηγεσίας του, που αναμένεται από κάποιον που κάθεται στην κορυφή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».

Στο 108σέλιδο κείμενο για τον γίγαντα των μέσων κοινωνικών δικτύωσης αυτός κατηγορείται ότι εξακολουθεί να προτιμά τα κέρδη των μετόχων έναντι των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας και απορρήτου των χρηστών.

«Το Facebook εξακολουθεί να επιλέγει το κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια των δεδομένων, διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί ότι βγάζει χρήματα από τα δεδομένα των χρηστών. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Facebook λειτουργεί μόνο όταν οι σοβαρές παραβιάσεις δημοσιοποιηθούν» διαβάζουμε στην έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων:

  • Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την «ξένη επιρροή, παραπληροφόρηση, χρηματοδότηση, χειραγώγηση των ψηφοφόρων και την χρησιμοποίηση δεδομένων» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, το δημοψήφισμα για το Brexit 2016 και τις γενικές εκλογές του 2017.
  • Κατηγορεί τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ότι περιφρονεί το κοινοβούλιο, αφού έχει αγνοήσει τρία αιτήματα για να δώσει αποδεικτικά στοιχεία στέλνοντας χαμηλόβαθμους υπαλλήλους ανίκανους να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής, και χαρακτηρίζει «απλά αναληθείς» τους ισχυρισμούς ότι «δεν έχει ποτέ πουλήσει δεδομένα».
  • Προειδοποιεί ότι το Facebook χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συντρίψει τους ανταγωνιστές του, αποκλείοντας τους από το σύστημά του προκειμένου να τους εμποδίσει να ανταγωνίζονται με το Facebook ή τις θυγατρικές του.
  • Σημειώνει πως ο βρετανικός εκλογικός νόμος είναι παρωχημένος και ευάλωτος στην παρέμβαση εχθρικών ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων από τη ρωσική κυβέρνηση που προσπαθούν να δυσφημήσουν τη δημοκρατία.
  • Ζητά να τεθούν υπό έλεγχο οι ιστότοποι όπως το Facebook, υποστηρίζοντας ότι «οι εταιρίες κοινωνικών μέσων δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την απαίτηση να είναι απλώς μια« πλατφόρμα» και να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους.
  • Υποστηρίζει ότι εάν το Facebook είχε συμμορφωθεί με τους όρους μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 2011 για τον περιορισμό της πρόσβασης των προγραμματιστών στα δεδομένα χρηστών, το σκάνδαλο δεν θα είχε συμβεί. «Το σκάνδαλο Cambridge Analytica διευκολύνθηκε από τις πολιτικές του Facebook».

Θυμίζουμε ότι ενώ υπήρχαν ανησυχίες από το 2017 για τις συνέπειες των ψευδών πληροφοριών και την εξάπλωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 για το τεράστιο σκάνδαλο της Cambridge Analytica για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ο Observer είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει κρυφά και παράνομα δεδομένα  από 50 εκατομμύρια προφίλ πουλώντας στοιχεία στους πολιτικούς πελάτες για να χειραγωγήσουν αποτελεσματικότερα τους πιθανούς ψηφοφόρους.

Οι Εργατικοί συμφωνούν με τα συμπεράσματα, όπως σχολίασε ο αναπληρωτής κόμματος, Τομ Γουάτσον τονίζοντας πως «η εποχή της αυτορρύθμισης για τις εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να τελειώσει επειγόντως».

«Χρειαζόμαστε νέους ανεξάρτητους κανονισμούς και καθεστώς κυρώσεων για να περιορίσουμε τις χειρότερες υπερβολές επιτήρησης του καπιταλισμού και των δυνάμεων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας».

Ο Γουότσον σχολίασε ακόμα ότι «λίγα άτομα έχουν δείξει περιφρόνηση για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία όσο ο Ζάκερμπεργκ. Αν ένα πράγμα ενώνει πολιτικούς όλων των χρωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής για τη χώρα μας, είναι η αποφασιστικότητά μας να φέρουμε εδώ τον ίδιο και την εταιρεία του». 

Ο γραμματέας της επιτροπής Τζέρεμυ Ράιτ ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζάκερμπεργκ μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει τις ζημίες που προκαλούνται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, πιθανότατα θα υποστεί πίεση για να εγείρει άμεσα τις ανησυχίες της επιτροπής στον επικεφαλής του Facebook.

Η επιτροπής προτείνει πλήρεις νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού κώδικα δεοντολογίας και μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής εξουσιοδοτημένης να ασκεί νομικές διαδικασίες εναντίον εταιρειών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και να τους υποχρεώνει να παραδίδουν δεδομένα χρήστη.

Από τη δική του πλευρά το Facebook δήλωσε «ευχαριστημένο που συνέβαλε σημαντικά» στην έρευνα της επιτροπής. «Είμαστε ανοιχτοί σε ουσιαστική ρύθμιση και υποστηρίζουμε τη σύσταση της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του νόμου», δήλωσε ο Καρίμ Πάλαντ, διευθυντής της δημόσιας πολιτικής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε κάνει ήδη ουσιαστικές αλλαγές ώστε κάθε πολιτική διαφήμιση στο Facebook να είναι εξουσιοδοτημένη, να δηλώνει ποιος πληρώνει γι 'αυτή και στη συνέχεια να αποθηκεύεται σε ένα αρχείο για επτά χρόνια» πρόσθεσε. Σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ισχυρίστηκε πως «ενώ έχουμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα, δεν είμαστε η ίδια εταιρεία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο». 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr