Η ασυνήθιστη ιστορία της Youyou Tu - Ειδήσεις Pancreta

Aναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του biology4u.gr

Στην Κίνα την αποκαλούν κυρία των 3 «Όχι». Όχι πτυχίο Ιατρικής, όχι διδακτορικό, όχι σπουδές ή εργασία σε άλλη χώρα.

Κι όμως η κυρία αυτή, η 85χρονη σήμερα Youyou Tu, τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Ιατρικής 2015 για την αναγνώριση της συμβολής της στην ανακάλυψη της αρτεμισίνης, ενός αποτελεσματικού ανθελονοσιακού φαρμάκου.

Η ασυνήθιστη ιστορία της Youyou Tu, που είναι η πρώτη Κινέζα πολίτης υποψήφια για το Nobel Ιατρικής και η πρώτη Κινέζα στην οποία απονέμεται το βραβείο Nobel, ξεκίνησε στη δεκαετία του 50 οπότε παρακολούθησε για δυόμισι περίπου χρόνια μαθήματα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Μερικά χρόνια αργότερα και όταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ μαινόταν και τα θύματα της ελονοσίας στους βορειοβιετναμέζους και τους Κινέζους συμμάχους τους ήταν περισσότερα από τους νεκρούς στο πεδίο της μάχης, ο τότε πρόεδρος της Κίνας, ο Μάο Τσε Τουνγκ συνέστησε μια άκρως απόρρητη ομάδα με αποστολή την εξεύρεση μιας θεραπείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Στην αποστολή αυτή, που είχε την κωδική ονομασία: Αποστολή 523 στρατολογήθηκε η Υοuyou Tu, και μετά από δύο χρόνια, απεστάλη στη νήσο Χαινάν, της Νότιας Κίνας προκειμένου να μελετήσει τη μετάδοση της ελονοσίας στους κατοίκους του.

Μετά από 6μήνες παραμονής της στη νήσο, η Κινέζα νομπελίστρια, στράφηκε στη μελέτη των αρχαίων κειμένων της Κινεζικής ιατρικής για την αναζήτηση ενός αποτελεσματικού ανθελονοσιακού φαρμάκου, καθώς τα περισσότερα από τα 240.000 διεθνώς γνωστά φάρμακα εκείνης της εποχής, ήταν εξ αρχής αναποτελεσματικά ή έγιναν εν τω μεταξύ, λόγω της ανθεκτικότητας που είχε αναπτύξει το πλασμώδιο έναντι αυτών.

Τελικώς η ομάδα που συμμετείχε στην Αποστολή 523, εμπνεόμενη από ένα κείμενο του 400 μ.Χ. για την αντιμετώπιση της ελονοσίας οδηγήθηκε στην εκχύλιση της αρτεμισίνης μιας ουσίας που βρίσκεται στο φυτό Αρτεμισία. Μετά από επιτυχή πειράματα που έγιναν σε πιθήκους και ποντικούς, η Youyou Tu αποφάσισε να δοκιμάσει στον εαυτό της, αν η αρτεμισίνη μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια στον άνθρωπο. Η θετική έκβαση και του ελέγχου αυτού επέτρεψε τη μαζική δοκιμή του φαρμάκου σε Κινέζους εργάτες, και τελικώς την ένταξή του στο ανθελονοσιακό οπλοστάσιο.

Ποιό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η ιστορία αυτή; Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι η αποδοχή εναλλακτικών θεραπειών που προτείνονται από αυτοδίδακτους τσαρλατάνους και δεν τις έχει επαληθεύσει η επιστημονική έρευνα. Μάλλον το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όταν η ανθρωπότητα βρίσκει χρόνο, να μην αλληλοεξοντώνεται σε αιματηρούς πολέμους, αλλά να μάχεται για το κοινό καλό, κάνει θαύματα…


Πηγή: peopleandideas.gr