Κρήτη: Τα υπολείμματα των ξενοδοχείων γίνονται ζωοτροφές - Ειδήσεις Pancreta

  Από τη λειτουργία της πρότυπης μονάδας του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα»

Περίπου ένας τόνος τροφικών υπολειμμάτων από τέσσερα ξενοδοχεία του Ηρακλείου μετατρέπεται καθημερινά σε ζωοτροφές από την πιλοτική μονάδα του προγράμματος «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα» με τη συνεργασία του ΕΣΔΑΚ και τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.  Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούλιο και πλέον μπορούν να ενταχθούν και άλλα ξενοδοχεία.

Η λειτουργία της μονάδας είναι καθημερινή, και η επεξεργασία των τροφικών υπολειμμάτων γίνεται με την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια. 

Το πρόγραμμα «LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα» υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Σε αυτό το στάδιο, στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green, ενώ και κάθε άλλη μονάδα που επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό, μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ. καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ώρες, στο τηλέφωνο 2810361610 και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις προδιαγραφές συμμετοχής.

 συγκεκριμένη μονάδα εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή. Πρόκειται για ένα Πάρκο το οποίο συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη «τα πρώτα δείγματα της όλης διαδικασίας είναι πολύ καλά και πιστεύουμε ότι θα το αγκαλιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, αφού τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων, αντί να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία, σε ζωοτροφή».

Για πλήρη λειτουργία της μονάδας την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο έχει κάνει λόγο ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός αναφέροντας: «Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και μάλιστα ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ και τον στόχο του προγράμματος, που είναι οι 50 τόνοι ζωοτροφής για το 2019. Ένα νούμερο που μπορεί να ακόμα και να τριπλασιαστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και το περιβάλλον του τόπου μας».

life_f4f

Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.  

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων. 

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28 η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €. 

Η ιστοσελίδα του προγράμματος: www.life-f4f.gr

Πηγή


Πηγή: pancreta