Πρόταση για δημιουργία πάρκου κοσμοναυτών στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Πρόταση για δημιουργία πάρκου κοσμοναυτών και αστροναυτών στην Κρήτη, έκανε ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκάπλεροφ, κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Τουρισμό Ε. Κουντουρά. Πρόκειται για τον 5ο Ρώσο κοσμοναύτη, τα τελευταία τρία χρόνια, ο οποίος επιλέγει την Κρήτη για αποκατάσταση μετά από το ταξίδι του στο διάστημα.

Ο Άντον Σκάπλεροφ είναι κοσμοναύτης της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας και διοικητής της 55ης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τρεις διαστημικές αποστολές και ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης που ήρθε στην Κρήτη για αποκατάσταση το καλοκαίρι του 2015.

Μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ», επεσήμανε πως πρότεινε στην υπουργό Τουρισμού, να γίνει πράξη στην Κρήτη ένα μικρό πάρκο, όπου οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα είτε για αποκατάσταση, είτε με τις οικογένειές τους για διακοπές, να φυτεύουν από ένα δέντρο. Όχι ένα απλό δέντρο, αλλά ειδικά ένα ελαιόδεντρο, που είναι το σύμβολο της ειρήνης και της αφθονίας. Αυτή η πλατεία θα είναι ακριβώς ένα σύμβολο ειρήνης, φιλίας. 

Στην Ηράκλειο υπάρχει ήδη ένα μνημείο για τον Γιούρι Γκαγκάριν και όπως εξήγησε ο Αντόν Σκάπλεροφ, «θα είναι ακριβώς ένα σύμβολο ειρήνης, φιλίας. Δεν έχει σημασία πώς θα ονομάζεται, πάρκο Φιλίας ή πάρκο των Κοσμοναυτών, αλλά θα συμβολίζει ότι άνθρωποι από όλον τον κόσμο, που τους αρέσει η Ελλάδα, έρχονται εδώ για να περάσουν ωραία, να ξεκουραστούν κι ανάμεσά τους και κοσμοναύτες για αποκατάσταση».

Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, με αφορμή την πυρκαγιά στην Αττική, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 άτομα:

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε όλο τον ελληνικό λαό γι' αυτήν την τρομακτική τραγωδία, που συνέβη από την πυρκαγιά σε μικρή απόσταση από την Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι από το το 2015, έχουν έρθει στο νησί τέσσερις Ρώσοι κοσμοναύτες για αποκατάσταση ενώ στόχος της Περιφέρειας είναι ο αριθμός να αυξάνει κάθε χρόνο και η Κρήτη να καταστεί κέντρο αποκατάστασης υγείας των κοσμοναυτών. Ο πρώτος κοσμοναύτης που ήρθε στην Κρήτη για αποκατάσταση ήταν το καλοκαίρι του 2015 ο Αντόν Σκάπλεροφ, ο επόμενος ήταν ο Γιούρι Μαλέντσενκο και τελευταίοι οι Ολέγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν.

Πηγή


Πηγή: pancreta