Η ιδιοτελής φιλανθρωπία του ιδρυτή του Facebook - Ειδήσεις Pancreta

Πολλοί χρήστες του Facebook θα συγκινήθηκαν με τη φιλανθρωπία του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, όταν διάβασαν στις 2 Δεκεμβρίου ότι αυτός και η γυναίκα του θα χαρίσουν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα το 99% των μετοχών του Facebook που κατέχουν. 

Ο λόγος της προσφοράς, σύμφωνα με το ζεύγος Ζούκερμπεργκ, είναι για να συνεισφέρουν στη βελτίωση του κόσμου στον οποίο θα μεγαλώσει η νεογέννητη κόρη τους. Η αξία των εν λόγω μετοχών ανέρχεται σε 46 δις. δολάρια, μάλλον το μεγαλύτερο ποσό που έχει προσφερθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η συγκίνησή των χρηστών του Facebook θα μετριαστεί αρκετά όταν συνειδητοποιήσουν ότι η προσφορά του ζεύγους Ζούκερμπεργκ δεν είναι ιδιαίτερα ανιδιοτελής. Πρώτον, η προσφορά θα γίνει σταδιακά και ο Ζούκερμπεργκ θα παραμείνει ο κύριος μέτοχος και γενικός διευθυντής του Facebook για πολλά χρόνια. Δεύτερον, τα «ψιλά γράμματα» της προσφοράς υποδεικνύουν ένα απώτερο σκοπό.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα διαχειριστεί την προσφορά θα είναι μία κερδοσκοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία θα παρακάμψει τους περιορισμούς που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ σε  μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Τα κέρδη του ιδρύματος θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς όπως «επιπλέον έργα για την προώθηση της αποστολής (του Facebook)», σύμφωνα με τις προθέσεις του Facebook που έχουν ήδη δηλωθεί. Το ίδρυμα θα μπορεί να σχηματίζει κοινοπραξίες με άλλες κερδοσκοπικές εταιρείες, και δεν θα αναγκάζεται να δωρίζει τουλάχιστον το 5% της αξίας του κάθε χρόνο, όπως απαιτεί ο νόμος για τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Όμως το κυριότερο πλεονέκτημα που θα προσφέρει η κερδοσκοπική φύση του ιδρύματος είναι η δυνατότητα να χρηματοδοτεί χωρίς περιορισμό πολιτικές καμπάνιες. Όπως έγραψε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, «πρέπει να συμμετέχουμε στην πολιτική και στην προώθηση της διαμόρφωσης του δημοσίου διαλόγου». Οι καχύποπτοι ίσως συνδυάσουν αυτές τις κινήσεις με την εξάσκηση επιρροής στην πολιτική των ΗΠΑ. 

Μήπως είναι καιρός να στεγνώσουν τα δάκρυα της συγκίνησης που προκάλεσε η φιλανθρωπική δωρεά;


Πηγή: tvxs.gr