Περίπου 700 εκατ. εκτοπισμένοι ώς το 2050 λόγω ερημοποίησης - Ειδήσεις Pancreta

Σήμα κινδύνου για την ερημοποίηση που σχετίζεται με την υποβάθμιση του εδάφους, εξέπεμψαν οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασαν τον νέο Παγκόσμιο Άτλαντα Ερημοποίησης (World Atlas of Desertification).

Όπως καταγράφεται, πάνω από τα τρία τέταρτα (75%) του παγκόσμιου εδάφους έχει ήδη υποβαθμισθεί λόγω των ποικίλων ανθρωπογενών και περιβαλλοντικών πιέσεων και το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 90% έως το 2050. Συμπληρώνουν ότι μέχρι τότε, περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκτοπισθεί λόγω διαφόρων αιτιών που συνδέονται με την υποβάθμιση του εδάφους και τους ανεπαρκείς πόρους για την επιβίωσή τους, κυρίως από την Αφρική και την Ασία.

Επιπλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποβάθμιση της γης, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση περίπου 10% των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών έως το 2050. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένονται στην Ινδία, στην Κίνα και στην υποσαχάρια Αφρική.

ερημοποίηση JRC-EU
 

Ως κύριες αιτίες για τη διάβρωση και υποβάθμιση του εδάφους καταγράφονται η συνεχής αύξηση του πληθυσμού, η ρύπανση, η ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση από ολοένα περισσότερους ανθρώπους, η αλλαγή χρήσεων γης και η κλιματική αλλαγή. Ετησίως, η έκταση που υποβαθμίζεται αντιστοιχεί περίπου στη μισή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, στην Ε.Ε. σχεδόν το ένα δέκατο της επικράτειάς της (8% ή περίπου 140 εκατομμύρια στρέμματα) είναι ευάλωτο σε σταδιακή ερημοποίηση, ιδίως στη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Μεταξύ των 13 χωρών που έχουν δηλώσει ότι επηρεάζονται από την ερημοποίηση είναι η χώρα μας. Οι υπόλοιπες είναι οι Κύπρος, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Λετονία.

Με πληροφορίες από JRC-EU, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Πηγή: pancreta