Στο κόσκινο δικαστικών αρχών το σκάνδαλο του Facebook - Ειδήσεις Pancreta

  Ο ιδρυτής Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και στο βρετανικό Κοινοβούλιο | AP Photo/Noah Berger, File

Μια σειρά από δικαστικές έρευνες έχουν ξεκινήσει ανά τον κόσμο μετά το σκάνδαλο της παράνομης πρόσβασης ιδιωτικής εταιρείας στα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει κληθεί να καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει τη Σέριλ Σάντμπεργκ, τη δεύτερη στην ιεραρχία της Facebook να δώσει εξηγήσεις.

ΗΠΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει οριστεί ότι θα καταθέσει σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Ενέργειας του αμερικανικού Κογκρέσου όπου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πώς επετράπη στην εταιρεία Cambridge Analytica να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του Facebook. Επίσης, μέλη του Κογκρέσου έχουν αποστείλει επιστολές στην εταιρεία ζητώντας πληροφορίες και απαντήσεις για την υπόθεση.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο η εταιρεία να χρησιμοποίησε «μη σύννομες πρακτικές» οι οποίες προκάλεσαν «ουσιαστική ζημία» στους καταναλωτές. Αν και η Facebook έχει έρθει σε συμφωνία με την Επιτροπή Εμπορίου προσφέροντας διαβεβαιώσεις για την ιδιωτικότητα των χρηστών, η έρευνα θα επεκταθεί και στο αν η εταιρεία συμμορφώνεται με τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μεταβίβαση δεδομένων.

Επίσης, 37 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τη Facebook εξηγήσεις και πληροφορίες για την υπόθεση.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ε.Ε. σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών ερευνά αν η Facebook έχει παραβιάσει τους νόμους. Επίσης έχει ανακοινώσει ότι συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Ειδικά στη Βρετανία, η Επιτροπή Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κατασχέσει δεδομένα από τα γραφεία της Cambridge Analytica στο Λονδίνο, την οποία κατηγορεί για απόκτηση δεδομένων χωρίς να έχει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση.

Επίσης, η επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης του βρετανικού κοινοβουλίου έχει καλέσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, Ντέιμιαν Κόλινς, τα υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook «προσπάθησαν να παραπλανήσουν την επιτροπή» όταν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.

Έρευνα έχει ξεκινήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Τζιοβάνι Πιτρουτσέλα, στο επίκεντρο της έρευνας θα είναι ο ισχυρισμός της Facebook ότι οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν, ενώ έχει αποκρύψει ότι κερδίζει χρήματα μέσω της χρήσης των δεδομένων των χρηστών.

Στην Αυστραλία και αλλού

Το ενδεχόμενο η Facebook να έχει παραβιάσει τους νόμους για την ιδιωτική ζωή των πολιτών ερευνούν οι αρχές της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, οι εταιρείες οφείλουν να διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στην Ινδία, η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τη Facebook πληροφορίες για το αν έχουν διαρρεύσει στοιχεία πολιτών της, ενώ ο υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Ινδονησίας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας.

πηγή


Πηγή: pancreta