Το ΙΤΕ στους γαλαξίες και… στην απομάγευση - Ειδήσεις Pancreta

Δύο σημαντικές διεθνείς ερευνητικές επιτυχίες απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Τάσσης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, με βάση  το ανταγωνιστικό πρόγραμμα «Επιχορηγήσεων Εδραίωσης» για να πραγματοποιήσει το πείραμα «Πασιφάη».

Το εν λόγω πείραμα θα συντελεστεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα υλοποιηθεί από την ερευνητική Ομάδα της Αστροφυσικής, η οποία συμπυκνώνει τη συνεργασία του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.

Το πείραμα «Πασιφάη» αφορά την Κοσμολογία και την αστροφυσική των γαλαξιών και θα πραγματοποιηθεί από διεθνή κοινοπραξία με συντονιστή τον κ. Τάσση, στοχεύοντας στη χαρτογράφηση με υψηλή ακρίβεια, την πόλωση του φωτός από εκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας. 

Η ευρύτερη επιστημονική ωφέλεια για τη χώρα μας θα είναι σημαντική αφού οι παρατηρήσεις θα υλοποιηθούν από τα αστεροσκοπεία του Σκίνακα και του Σάδερλαντ στη Νότιο Αφρική με εξειδικευμένα πρωτοποριακά  όργανα υψηλής τεχνολογίας.

Μάλιστα επιστημονικοί αξιολογητές εκτιμούν πως θα γίνουν σημαντικά βήματα από τις νέες επιστημονικές παρατηρήσεις στην κατεύθυνση της αναζήτησης του αρχέγονου φωτός. Εκτός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας το πείραμα θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ιnfosys στην  Ινδία, το National Science Foundation των ΗΠΑ.

Οθωμανικό πρόγραμμα

Η δεύτερη επιτυχία αφορά στη χρηματοδότηση του ερευνητή Μαρίνου Σαρηγιάννη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, για το ερευνητικό πρόγραμμα GHOST. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα ερευνήσει το «υπερφυσικό» με βάση τις οθωμανικές έννοιες και πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ, θεμελιώδεις στόχοι του προγράμματος «θα είναι να εξετάσει τη σημασία και το περιεχόμενο των διαφόρων αντιλήψεων για το "υπερφυσικό", να τις τοποθετήσει μέσα στις διάφορες οθωμανικές κοσμοεικόνες, να αναλύσει τις αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα του χρόνου και να τις συσχετίσει με την ανάδυση διαφορετικών πολιτισμικών επιπέδων και κοινωνικών ομάδων».

Οι συζητήσεις και οι ευρύτεροι προβληματισμοί που θα προκληθούν σχετικά με τις έννοιες «διαφωτισμός» ή η «απομάγευση του κόσμου» θα δώσουν ώθηση να συμπεριλάβουν την οθωμανική διανοητική ιστορία στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο της πρώιμης νεοτερικότητας.

Παναγιώτης Γεωργουδής

πηγή


Πηγή: pancreta