Κρήτη: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τα πλαστικά στις παραλίες - Ειδήσεις Pancreta

Το «Rainbow Warrior» της Greenpeace βρέθηκε αυτές τι μέρες στην Κρήτη και τα στοιχεία που συνέλεξε για την χρήση των πλαστικών ήταν απογοητευτικά.

Το όνομα του «Rainbow Warrior» της Greenpeace, είναι εμπνευσμένο από ένα βιβλίο, το «Warriors of the Rainbow», με προφητείες και μύθους των Ινδιάνων της Αμερικής. 

Ο Πολεμιστής, ταξίδεψε τις μέρες αυτές στα νερά της Μεσογείου, πήρε δείγματα και μέτρησε το πλαστικό που έχει φτάσει στις γαλαζοπράσινες ακτές και τα νερά της.

Μάλιστα, στην περιπλάνησή του αυτή ο Πολεμιστής, έριξε άγκυρα και στη Χώρα του Μινώταυρου, όπου συνάντησε δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι τον καλωσόρισαν στον τόπο τους. Φορτωμένο μύθους και όνειρα, λοιπόν, το Rainbow Warrior III βρέθηκε στην προβλήτα 2 του λιμανιού του Χάνδακα και μίλησε για τις περιπέτειές του και την εποχή της «μιας χρήσης» στην οποία ζούμε. 

Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν μία συνολική εικόνα του προβλήματος της ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών και ακτών από το πλαστικό και να συμπληρώσουν την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, η Greenpeace και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) πραγματοποίησαν έρευνα σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος και θάλασσα των Κυθήρων.

Χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικές μεθόδους, αξιολογήθηκε η παρουσία πλαστικού στην επιφάνεια της θάλασσας, στον πυθμένα της και σε παραλίες.

Τα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες στη διάρκεια του ταξιδιού (20 και 31 Ιουλίου) αναλύθηκαν στο πανεπιστήμιο του Exeter και τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με την ολοκλήρωση της περιοδείας του «Rainbow Warrior» στην Σύρο, όπου η τοπική κοινότητα έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτα βήματα για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης και συγκεκριμένα της πλαστικής σακούλας.

Δυστυχώς, τα νέα που έφερε ο Πολεμιστής δεν ήταν τόσο ευχάριστα για την Κρήτη, την Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα.

  • Στην Ελλάδα παράγουμε ετησίως 180.000-300.000 τόνους πλαστικών συσκευασιών, ενώ η ζήτηση υπολογίζεται περίπου στους 500.000 τόνους.
  • Οι Έλληνες καταναλώνουμε κάθε χρόνο 16,6 κιλά πλαστικών συσκευασιών.
  • Καθημερινά χρησιμοποιούμε 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης μόνο για τον καφέ και 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά, ενώ ο κάθε ένας από εμάς χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 363 πλαστικές σακούλες.
  • Η ανακύκλωση στη χώρα μας αγγίζει μόλις το 15% των οικιακών αποβλήτων.
  • Υπολογίζεται ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο και το 94% των απορριμμάτων αυτών εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. 

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την Κρήτη

Οι φωτογραφίες και τα δείγματα άμμου τα οποία πάρθηκαν από την παραλία της Παχιάς Άμμου στο Λασίθι, αποκαλύπτουν το μέγεθος της «πλαστικής εισβολή».

Όπως δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον: 

Καθημερινά ξεβράζονται στη συγκεκριμένη παραλία τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών.

Όσο και αν προσπαθούν οι κάτοικοι και οι φορείς να καθαρίσουν την ακτή, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη, αφού το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Αν δεν περιορίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, όσο και αν καθαρίζουμε αυτά θα βρίσκουν πάλι το δρόμο τους στις ακτές μας και το πιάτο μας.

Η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Ευτυχώς, το διεθνές κίνημα ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης και στην κουλτούρα της σπατάλης γιγαντώνεται καθημερινά. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα με μόλις 3 απλές κινήσεις: 1 παγούρι για να βάζουμε νερό, 1 ποτήρι με καπάκι πολλαπλών χρήσεων για τα ροφήματα και τα αναψυκτικά μας και μερικές πάνινες σακούλες για τα ψώνια.

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την πλαστική πηγή


Πηγή: pancreta