Μονή Κουδουμά (Photos) - Ειδήσεις Pancreta

Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου Μάρτελος και νότια του όρους Κόφινα (την ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων). Όλη η περιοχή είναι γεμάτη σπήλαια, στα οποία διέμεναν ερημίτες.

Για να έρθετε στη Μονή θα πρέπει να οδηγήσετε έναν βατό χωματόδρομο 20 χλμ από το χωριό Στέρνες, ο οποίος σας κατεβάζει από υψόμετρο 1000μ. στο επίπεδο της θάλασσας. Η θέα κατά την κατάβαση σας είναι συγκλονιστική και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ίλιγγο! Η διαδρομή περνάει ανάμεσα από πεύκα και κυπαρίσσια, πολλά από τα οποία είναι γερμένα από τον αέρα.

Μπροστά από τη Μονή υπάρχει μια υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Είναι ιδανική για κολύμπι και για πολύ ήρεμες στιγμές. Αν είσαστε λάτρης του γυμνισμού, σας υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται κοντά σε μοναστήρια, άρα και εδώ. Εκτός από τη Μονή, δεν υπάρχει απολύτως καμιά υποδομή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Η κατασκήνωση στην παραλία επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι η παρουσία σας θα είναι διακριτική και δε θα προσβάλει τους μοναχούς. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχουν αρκετά σπήλαια, όπου μπορείτε να μείνετε το βράδυ και να βρείτε σκιά την ημέρα.

Όταν η ιστορική μονή της Παναγίας Κουδουμά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, αλλά και στις 10 Ιουλίου, εκατοντάδες πιστών διανυκτερεύουν στην παραλία και συμμετέχουν στο μεγάλο πανηγύρι. Συνήθως, μετά τη λειτουργία μοιράζεται στους πιστούς παραδοσιακό φαγητό (βραστό κατσικίσιο κρέας και πιλάφι). Αν έρθετε ως εδώ, αξίζει να περπατήσετε για 15-25’ στα δυτικά ως τον Αβακκόσπηλιο, με τον εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολόνες. Κατά την αρχαιότητα στο σπήλαιο λατρευόταν θεά της γονιμότητας και εδώ έφερναν άτεκνες γυναίκες για να γεννήσουν. Επίσης αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου (60’-90’). Επίσης, αν είσαστε λάτρης της πεζοπορίας, μπορείτε να περπατήσετε προς τα ανατολικά, στο παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Παράνυμφοι (4-5 ώρες).

Πηγή