Οροπέδιο Λιμνάκαρο - Ειδήσεις Pancreta

Το Οροπέδιο Λιμνάκαρο βρίσκεται στις βόρειες κλιτύες της Δίκτης, δίπλα στο Οροπέδιο Λασιθίου, σε υψ. 1120 και περιβάλλεται από ανατολικά, νοτιανατολικά από το επιβλητικό ύψωμα Λάζαρος της Δίκτης (υψ. 2048) από δυτικά από το ύψωμα Στροβίλι (υψ. 1533) και από Βορρά από το ύψ. Μεγάλη Κορφή (υψ. 1309). Η επιφάνεια του υπολογίζεται γύρω στα 750 στρεμ. και παρουσιάζει έντονη κλίση. Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από χαλίκια που παρασύρουν τα νερά από την Δίκτη και οι ντόπιοι αποκαλούν Πετράδες. Το προς το βορρά τμήμα του γύρω στα 300 στρεμ είναι καλλιεργήσιμο. Στο Λιμνάκαρο ευδοκιμούν τα οπωροφόρα δένδρα μηλιές, αχλαδιές (ειδικότερα η ποικιλία χειμωνικό, που είναι από τα νοστιμότερα αχλάδια) οι καρυδιές, κ.α.. Τα καρύδια του Λιμνακάρου φημίζονται γιατί δεν βγαίνουν "κουφά". Στην θέση Σκαφίδια υπάρχουν κάποιες καρυδιές που μετρούν κάμποσους αιώνες ζωής, δημιουργώντας ένα όμορφο καρυδόδασος.

Παλαιότερα το Λιμνάκαρο καλλιεργούνταν εντατικά. Σήμερα όμως χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος από τους 5-6 κτηνοτρόφους που είναι εγκατεστημένοι εκεί. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια προσπάθεια ανάπτυξης της δενδροκαλλιέργειας, κυρίως καρυδιάς, στην περιοχή.

Υπάρχουν τρεις χωματόδρομοι πρόσβασης, μέτριας έως κακής βατότητας, για επιβατηγά αυτοκίνητα. Ο ένας έχει αφετηρία τον Αγ. Γεώργιο και μέσω «Βασιλικού - Πόρου - Πουλιού το νερό» προσεγγίζει το Λιμνάκαρο από την θέση Σκαφίδια. Η διαδρομή είναι 6 χλμ. περίπου. Ο δεύτερος δρόμος φεύγει από τον Αβρακόντε και μέσω Κατσούρας, Αδήλου, Φασοσέλου περνά κοντά από το σπήλαιο της Περιστεράς και φθάνει περίπου στην μέση της Δυτικής πλευράς του Οροπεδίου. Ο τρίτος δρόμος είναι μια παρακαμπτήριος του δρόμου Κατωφύγι - Καμινάκι. Με αφετηρία το Καμινάκι ακολουθώντας τον δρόμο περίπου στο 3ο χλμ. της διαδρομής παίρνουμε τον χωματόδρομο αριστερά ο οποίος μας οδηγεί μέσω Σκλαβομύτη στο Αγ. Πνεύμα (3,4 χλμ.).

Η διάνοιξη των δρόμων αυτών βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί ορισμένες εξοχικές κατοικίες. Η εκκλησία του Αγ. Πνεύματος είναι δίκλιτη βασιλική που βρίσκεται στην Β.Δ. γωνιά του Οροπεδίου. Όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα από την προσθήκη του δεύτερου κλίτους δίδει την εντύπωση εξωτερικού τρικλίτου ναού προσανατολισμένου προς βορρά με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος. Το πρώτο και αρχαιότερο κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στο εσωτερικό φέρει "σπαράγματα" τοιχογραφιών. Δεξιά δε και αριστερά της αρχικής εισόδου (σήμερα κλειστής) και στο εσωτερικό του Αγ. Βήματος επισημαίνεται η ύπαρξη αρκοσολίων.

Στην εορτή του Αγίου Πνεύματος γίνεται μεγάλο πανηγύρι με πλήθος επισκεπτών, που κατακλύζουν το οροπέδιο και ξεκουράζονται δίπλα στις καρυδιές. Επίσης, συνηθίζεται να φέρνουν οι βοσκοί τα αρνιά τους μέσα στο χώρο του ναού, για να τα ευλογήσει ο παπάς, ένα θέαμα πραγματικά αξιοπερίεργο.

Επιπλέον, έχει καθιερωθεί και τελείται κάθε χρόνο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η ακολουθία των Μεγαλών Ωρών της ημέρας, γίνεται ο στολισμός του επιταφίου με λουλούδια που συλλέγουν οι προσκυνητές από την γύρω περιοχή και ακολουθεί η περιφορά στο ειδυλλιακό τοπίο. Πρόκειται για μια εμπειρία την οποία αξίζει τον κόπο κάποιος να ζήσει.