Μικρός Ομαλός Βιάννου - Ειδήσεις Pancreta

Το Οροπέδιο του Ομαλού Βιάννου βρίσκεται στο νότιες παρυφές του όρους Δίκτη, κοντά στην Κάτω Σύμη και στη Βιάννο, 60km νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολα από την Κάτω Σύμη, αλλά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές διαδρομές με χωματόδρομο που αξίζει να ακολουθήσετε (όπως από το Οροπέδιο Λασιθίου ή το μικρότερο οροπέδιο της Λαπάθου)

Το μικρό αυτό οροπέδιο είναι σχεδόν άγνωστο σε όλους τους Κρητικούς, που όταν το πρωτοακούν από κάποιον θεωρούν ότι μιλάει για το διάσημο οροπέδιο του Ομαλού, στα Χανιά. Γι’αυτό μάλιστα το μικρότερο αυτό οροπέδιο ονομάζεται και Μικρός Ομαλός.

Ο Ομαλός είναι ένα υπέροχο μέρος που αξίζει να γνωρίσετε, συνδυάζοντας το με εκδρομές στα κοντινά βουνά, τα φαράγγια και τα παραδοσιακά χωριά. Εδώ θα νιώσετε την άγρια ομορφιά της αυθεντικής Κρήτης, μακρυά από οποιαδήποτε αστική ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στον Ομαλό, εκτός από το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, δε θα βρείτε καμιά άλλη υποδομή. Το οροπέδιο χρησιμοποιείται μόνο από τους βοσκούς της περιοχής, τους θερινούς μήνες. κάθε χειμώνα το οροπέδιο ντύνεται στα λευκά, κάνοντας το τοπίο μαγευτικό. Όταν τα χιόνια λιώνουν, στο κέντρο του οροπεδίου σχηματίζεται μια μικρή λίμνη, η οποία διατηρείται ως το καλοκαίρι.

Ο Ομαλός ήταν το σημείο όπου βοσκούσε τα ζώα του ο διάσημος ήρωας του Κονδυλάκη, ο απολαυστικός Πατούχας, στο ομώνυμο μυθιστόρημα.