Φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού (photos - video) - Ειδήσεις Pancreta

Το φαράγγι της Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8χλμ νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του χύνονται στην εντυπωσιακή λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι μέχρι ένα σημείο είναι πολύ εύκολο στη διάβασή του, καθώς έχει διαμορφωθεί άνετο μονοπάτι από τη δασική υπηρεσία που καταλήγει στο στενότερο σημείο με ένα μοναδικό καταρράκτη που πέφτει μέσα σε σπηλιά. Από εκεί και κάτω το φαράγγι αγριεύει και σχηματίζει πολλούς καταρράκτες και έτσι η κατάβαση μπορεί να γίνει μόνο με εξοπλισμό καταρρίχησης (canyoning). Άλλο ένα μονοπάτι ανηφορίζει στο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας πάνω από το ποτάμι.

Το φαράγγι της Πατσού είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Γύρω από τους βράχους πηγάζει νερό, ενώ πάνω από το ναό ρέει νερό που συγκεντρώνεται ως «αγίασμα». Εντύπωση προκαλούν τα χιλιάδες χαρτάκια με προσευχές που έχουν τοποθετήσει οι πιστοί στα βράχια γύρω από το ναό. Κάτω από το ναό και δίπλα στο ποτάμι έχουν διαμορφωθεί μεγάλα πλατώματα με ξύλινους πάγκους και τραπέζια, ιδανικά για ένα πικ-νικ.

Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το χωριό Πατσός που είναι κτισμένο στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση, που τροφοδοτείται από τις πολλές πηγές καλού νερού.

Πηγή