Νότιο Ρέθυμνο: Πλακιάς (βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta

Στο νότιο μέρος του νομού Ρεθύμνου, στο Λιβυκό πέλαγος, στο κέντρο της περιοχής της Γιαλιάς και δίπλα από τα ερείπια της Μινωϊκής πόλης Λάμων, λίγοι ψαράδες έκτισαν έναν μικρό οικισμό. Τόν ονόμασαν Πλακιά, γιατί αποτελεί συνέχεια μιας υποθαλάσσιας πλάκας και βρίσκεται στη μέση της νότιας ακτής της Κρήτης.

Απέχει από το Ρέθυμνο 35 χλμ, από το Ηράκλειο 110 χλμ και από τα Χανιά 90 χλμ. Η ηλιοφάνεια και το πολύ καλό δροσερό και υγιεινό κλίμα είναι εγγύηση για ευχάριστες διακοπές. θα απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και τίς πεντακάθαρες αμμουδιές.

Εάν θέλετε να ασχοληθείτε με θαλάσσια σπόρ, υπάρχουν όλων των ειδών, στήν παραλία του Πλακιά , ως επίσης  και αρκετά καταδυτικά κέντρα,  καθ ότι η περιοχή φημίζεται για τους μαγευτικούς βυθούς.

Με κέντρο τόν Πλακιά  μπορείτε να επισκεφθείτε τις κοντινές παραλίες : Δαμνώνι, Αμμούδι, Αμμουδάκι, Σχινάρια, Κόρακας, Σούδα και την περίφημη Λίμνη Πρέβελη με το μαγευτικό φοινικόδασος .Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, άλλες υπέροχες παραλίες, με κρυστάλλινα νερά, άλλες έρημες κι άλλες με κόσμο, διαδέχονται η μία την άλλη, ανάμεσα σε απότομα βουνά που βουλιάζουν στήν θάλασσα. Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λιγκρές, Αγία Φωτιά, Κεραμιανό Αμμούδι, Φραγκοκάστελο.

Σε κοντινή απόστασή βρίσκεται η Ιερή Μονή Πρέβελη, η οποία λόγο της απομακρυσμένης και ερημικής τοποθεσίας της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Κρητική Αντίσταση την περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Στίς πλαγιές τών γύρω βουνών είναι σπαρμένα τα γραφικά χωριά:  Μύρθιος, Σελλιά, Ροδάκινο, Μαριού, Ασώματος, Λευκόγεια, Γιαννιού.

Μέσα στον γεωφυσικό σύνολο της Γιαλιάς, μερικές τοποθεσίες έχουν ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Το Φαράγγι του Πρέβελη όπου ο Μεγάλος Ποταμός, μέσα σε δάσος από φοινικόδενδρα, εκβάλει σε υπέροχη αμμουδιά.

Το Φαράγγι Κουρταλιώτη, με πανέμορφους καταρράκτες από νερό που βγαίνει από τα έγκατα της γής, χειμώνα – καλοκαίρι.

Το Φαράγγι του Κοτσυφού, πέρασμα για άλλα παραδοσιακά χωριά της περιοχής (Καλή Συκιά, Αγιος Γιάννης, Αγκουσελιάνα).

Η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, σε κοντινά χωριά, ελαιώνες, μέρη που μπορείτε να θαυμάσετε πεζοί ή με ποδήλατα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πίσω Μονή Πρέβελη: του 18ου αιώνα. Ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο, με σπάνιες τοιχογραφίες, εικόνες και τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό.

Κάτω Μονή Πρέβελη: Μέσα στα ερείπια δεσπόζει η Κρητική αρχιτεκτονική. Ένα πραγματικά αξέχαστο ταξίδι στο παρελθόν.

Εκκλησία Σωτήρος Χριστού: στο χωριό Μύρθιος, με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Εκκλησία ¨Αγιος Φώτης:στο χωριό Σελλιά, με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Εκκλησία Παναγία: στο ερειπωμένο χωριό Διπλοχώρι, με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Εκκλησία Άγιος Γεώργιος: στο Μαλαθρέ. Ερειπωμένη, με 101 πόρτες και βυζαντινές τοιχογραφίες.

Εκκλησίες Άγιοι Ασώματοι και ¨Άγιος Ιωάννης με τοιχογραφίες κοντά στο χωριό Γιαννιού

Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και φιλικοί. Διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα τους, τήν τοπική διάλεκτο, την παραδοσιακή μουσική (Λύρα, λαούτο) και τους χορούς τους.

Παραδοσιακά πανηγύρια είναι : η κουρά τών προβάτων, ο τρύγος τών σταφυλιών, η γιορτή του ψαρά, η παραδοσιακή κουζίνα, η γιορτή της ρακής, η γιορτή του τουρισμού, όλες εκδηλώσεις που μπορείτε ελεύθερα να συμμετάσχετε.

Η υποδομή της περιοχής καλύπτει όλες τις ανάγκες σας, θα γευθείτε φρέσκα και ντόπια προϊόντα που ετοιμάζονται με Κρητικό παραδοσιακό τρόπο, με βάση το ελαιόλαδο.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να επισκεφθείτε την περιοχή του Πλακιά, για τίς διακοπές σας, είναι και η  παρεχόμενη ασφάλεια.