Βιένα Κριός - Γραμμένο - Παλαιόχωρα - Γιαλισκάρι (Βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta

Οι κοντινές στην Παλαιόχωρα και πανέμορφες παραλίες σε αυτό το βίντεο. Ξεκινώντας από τη δυτικότερη Βιένα μέχρι και το Γιαλισκάρι στα Ανατολικά

1.Η Βιένα βρίσκεται 11χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας και 90km νότια των Χανίων. Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία. Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Η πρόσβαση από τη στεριά δεν είναι εύκολη, γεγονός που κάνει την Βιένα μια από τις πιο άγνωστες και απόμερες παραλίες της Κρήτης. Στην παραλία ή και μέσα στην θάλασσα θα συναντήσει ο επισκέπτης μαρμάρινους κίονες αλλά και μικρά θραύσματα από λάρνακες και αμφορείς μια και εδώ ήταν η αρχαία πόλη Βιένα.

2. Η παραλία του Κριού βρίσκεται 10χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας. Είναι μια υπέροχη απόμερη παραλία μήκους περίπου 1χλμ, η οποία χωρίζεται σε τρεις συνεχόμενους κόλπους με υπέροχο βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Ο κεντρικός κόλπος είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της παραλίας, με χώρο στάθμευσης, καντίνα, ενώ προσφέρονται και ομπρέλες. Ο κολπίσκος δυτικά είναι ο ομορφότερος, προστατευμένος περισσότερο από τον αέρα, και προτιμάται κυρίως από γυμνιστές.

3. Η χερσόνησος στο Γραμμένο με τις υπέροχες παραλίες βρίσκεται 5χλμ ανατολικά της Παλαιόχωρας. Υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες εκατέρωθεν της χερσονήσου με ψιλό ή χοντρό βότσαλο. Στην περιοχή υπάρχει camping, κάποια δωμάτια και λίγες ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό. Πάνω στη χερσόνησο υπάρχει μια σημαντική αποικία θαλασσόκεδρων, ανατολικά της χερσονήσου είναι μια παραλία με ψιλό και χοντρό βότσαλο και πεντακάθαρη θάλασσα. Η παραλία έχει μήκος 500μ και δεν είναι προστατευμένη από τα κύματα. Στο δυτικό της τμήμα (κοντά στη χερσόνησο) υπάρχουν ομπρέλες κι αλμυρίκια, ενώ όσο ανατολικότερα κατευθύνεστε τόσο λιγότερο κόσμο έχει. Δυτικά της χερσονήσου και κατά μήκος αυτής, σχηματίζεται ένας μαγευτικός προστατευμένος αμμουδερός κόλπος "στου Χουμά" που κοιτάζει δυτικά. Πάνω στη χερσόνησο υπάρχει μια σημαντική αποικία θαλασσόκεδρων.

4. Η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή πόλη 77 χλμ νότια των Χανίων και πιστεύεται ότι είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Καλαμύδι. . Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό και τη γεωργία (κυρίως πρώιμα λαχανικά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και ελαιόλαδο). Έχει αναπτυχθεί ως ένας ήρεμος προορισμός διακοπών, που εξυπηρετείται από πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, μουσεία και νυχτερινά κέντρα. Στο λιμάνι δένουν τα πλοία που συνδέουν την Παλαιόχωρα με Σούγια, Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Γαύδο.

5. Οι απόμερες παραλίες στο Γιαλισκάρι, γνωστό κι ως Γιανισκάρι, ανήκουν σίγουρα στις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης. Το Γιαλισκάρι βρίσκεται 4χλμ ανατολικά της Παλαιόχωρας στην έξοδο του φαραγγιού των Ανύδρων. Αποτελούν τις ανατολικότερες παραλίες του παραλιακού μετώπου της Παλαιόχωρας, συνολικού μήκους 18χλμ, που ξεκινάει δυτικά από τον Κριό. Οι δύο παραλίες στα δυτικά βρίσκονται στις δύο μεριές μιας χερσονήσου που προχωρά μέσα στη θάλασσα. Οι παραλίες κοιτούν δυτικά και ανατολικά αντίστοιχα. Έχουν ψιλό βότσαλο, βαθειά υπέροχα νερά, ενώ παρέχονται και ομπρέλες. Μερικά μέτρα πιο ανατολικά, υπάρχει και η τρίτη παραλία της περιοχής, η Αμμουδιά. Η παραλία αυτή κοιτάει νότια και έχει υπέροχα νερά, χοντρή άμμο, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα ψηλή βλάστηση, παρά μερικά αλμυρίκια μακριά από την παραλία.

Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης Cretanbeaches.com

Πηγή: youtube