Χανιά: Σήμερα η Γιορτή των Πουλιών στην λίμνη της Αγιάς - Ειδήσεις Pancreta

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων θα πραγματοποιήσει την Γιορτή των Πουλιών, στην λίμνη της Αγιάς. Πρόκειται για μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

“Γι’ άλλη μια χρονιά φέτος γίνεται στα Χανιά στη Λίμνη της Αγιάς η Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 3 Οκτωβρίου από τις 11 ως τη 1, με την απαιτούμενη προσοχή λόγω COVID 19.

Η Λίμνη της Αγιάς είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Δυτικής Κρήτης κι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή που εντάσσεται το Δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία των ευρωπαϊκών οικοτόπων.

Έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Παράλληλα, στη λίμνη Αγιάς βρίσκεται το δεύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1928, που σήμερα έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως Μουσείο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (παρότι εγκαινιάστηκε πριν χρόνια, δεν έχει ακόμη όμως ξεκινήσει αυτή η λειτουργία).

Η προστασία της Λίμνης της Αγιάς είναι σημαντική τόσο για την οικολογική ισορροπία όσο και για την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων γενικότερα, καθώς ο κύκλος του νερού διαταράσσεται εξαιτίας της Κλιματικής Κρίσης.

Αναγκαία όσο ποτέ είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για την προστασία του υγρότοπου με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων, ενώ οι όχθες της λίμνης παράλληλα αποτελούν σημαντικό πεδίο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κι ενημέρωσης των πολιτών για το περιβάλλον και τη σημασία του νερού και των υγροτόπων.

Η «Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη.

Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών διοργανώνεται για 28η συνεχή χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται από τους ευρωπαίους εταίρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International.

Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη μετανάστευση των πουλιών, ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά στο μακρύ τους ταξίδι,πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Μέχρι σήμερα, στις εκδηλώσεις της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε ηλικίας, που παρατήρησαν περισσότερα από 86 εκατομμύρια πουλιά!

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Πηγή: zarpanews.gr