Γνωρίστε το Φαράγγι της Ρόζας - Ειδήσεις Pancreta

Το φαράγγι της Ρόζας αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου. Ξεκινά από την περιοχή της Άνω Κεράς και κατηφορίζει ως το σημείο που συναντάει τον αγροτικό δρόμο που διασχίζει το φαράγγι της Αμπέλου. Καθώς η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του φαραγγιού είναι αδύνατη λόγω απόκρημνων καταβάσεων, έχει διαμορφωθεί μονοπάτι στα πλάγια. Επίσης εντυπωσιακά υψώνονται τα πρανή του, με εμφανείς τους γεωλογικούς σχηματισμούς, που προσελκύουν το βλέμμα του επισκέπτη με την ιδιαίτερη ομορφιά που παρουσιάζουν. Το φαράγγι τούτο έχει επιφανειακό νερό, γεγονός που φαίνεται από τις πικροδάφνες που φύονται στην κοίτη του.

Το όνομα φαίνεται να προέρχεται από τα ροζ τοιχώματα του φαραγγιού. Κατά μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδοχή, στο φαράγγι έριχναν τα στείρα ζώα. Έτσι, με τον καιρό, τα "στείρα ζα" έγινε "στη Ρόζα".

Το φαράγγι της Ρόζας είναι τεχνικό, δηλαδή δεν είναι δυνατή η πεζοπορία στην κοίτη του καθώς υπάρχουν πολλές απότομες καταβάσεις (ραπέλ) που απαιτούν χρήση ειδικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Για όσους ασχολούνται με το canyoning, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ραπέλ έχει ύψος περίπου 15μ, τα σημεία είναι ασφαλισμένα με ρελέ από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης και η κατάβαση μιας μικρής ομάδας διαρκεί περίπου 3 ώρες, Το φαράγγι επειδή είναι κοντά στο Ηράκλειο και εύκολα προσβάσιμο χρησιμοποιείται συχνά για σχολές μύησης σε φαραγγοδιάσχιση (canyoning).