Μια ματιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Η Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στην Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου (κόλπος Δερματά) στο Ηράκλειο. Στο Μ.Φ.Ι.Κ. οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από τρισδιάστατα, πρωτότυπα και διαδραστικά εκθέματα.

Τα Μεγαδιοράματα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού εκθεσιακού χώρου του Μουσείου και καταλαμβάνουν τρία επίπεδα στον πυρήνα του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου.

Tο Γιγάντιο Δεινοθήριο (Deinotherium giganteum), ένα ζώο που έζησε στην Κρήτη πριν από 8,5 εκατ. χρόνια, ξαναζωντανεύει στους χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ανακάλυψε στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς Σητείας το σκελετό ενός από τα μεγαλύτερα ζώα αυτού του είδους.

To «Ζωντανό Μουσείο» είναι ένας χώρος με ειδικά διαμορφωμένα τερράρια και ενυδρεία γλυκού νερού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν ζωντανές οχιές, βαράνους, αγκαθοπόντικες, χαμαιλέοντες, τρίτωνες, βατράχια και πολλά άλλα μικρά ζώα, μέσα από μία διαδρομή από τα ερημικά στα υγρά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Ο «Εγκέλαδος» αποτελεί μέσο εξοικείωσης για το φαινόμενο του σεισμού, παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση του φαινομένου, ενημερώνει για την σωστή αντιμετώπιση και παράλληλα προσομοιώνει πραγματικούς σεισμούς.

Ο «Ερευνότοπος» είναι ένας χώρος 250 τ.μ., ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά. Πρόκειται για μια μικρογραφία των διαφορετικών οικοσυστημάτων της Μεσογείου, εμπλουτισμένη με πλήθος πρωτότυπων και διαδραστικών παιχνιδιών, όπου τα παιδιά, χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις, γνωρίζουν τη φύση και τους οργανισμούς της.

Στο χώρο αυτό κυριαρχεί η παλαιοντολογική συλλογή του Γερμανού Καθηγητή Siegfried Ε. Kuss. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αυτής παρέμενε για χρόνια στις αποθήκες του Κρατικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, απ’ όπου με συντονισμένες προσπάθειες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πρόσφατα επέστρεψε μόνιμα στην Κρήτη.

Στο Πωλητήριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα βρείτε ποιοτικά δώρα για σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, όπως μοναδικά φωτογραφικά λευκώματα και αφίσες, γκραβούρες της Κρήτης και χειροποίητα κοσμήματα από υλικά της φύσης και ασήμι (σε αποκλειστική διάθεση).

Εγκαταστάθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της έκθεσης του προγράμματος RACCE ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός σεισμογράφος.