Μοναστηράκι Παχιάς Άμμου, ένας ξεχασμένος οικισμός, όπως και… τόσοι άλλοι - Ειδήσεις Pancreta

Οικισμοί που ξεχάστηκαν από τους υποψηφίους

Σε κάθε Δήμο της Κρήτης υπάρχουν μικροί ξεχασμένοι η ακόμα και παρατημένοι στη φθορά του χρόνου οικισμοί, που αν και κάποιοι τελευταίοι ρομαντικοί προσπαθούν να τους κρατήσουν ζωντανούς, οι περισσότεροι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, τους έχουν προσπεράσει και δεν τους έχουν περιλάβει στις περιοδείες τους.

Ένας τέτοιος μικρός αλλά πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, είναι το Μοναστηράκι της Τοπικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου Ιεράπετρας, όπου έχουν απομείνει 5 μόνιμοι κάτοικοι και τρείς μόνο επιχειρήσεις καφέ - εστίασης.

«Το Μοναστηράκι βρίσκεται δίπλα στο πανέμορφο φαράγγι του Χα, με το μονοπάτι Ε4 να το διασχίζει.

Παρά την εγκατάλειψη που είναι εμφανής, είναι ένα μέρος με απεριόριστη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου, με 5 μόνιμους κάτοικους και άλλους 5-6 περιστασιακούς, με 3 επιχειρήσεις και αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς και με πάρα πολλούς επισκέπτες και περαστικούς σε όλη τη διάρκεια του έτους», αναφέρει η κ. Ιωάννα Βασαρμίδη που έχει επιχείρηση σε αυτόν τον μικρό οικισμό, πασχίζοντας μέσα από το καλό φαγητό να κρατήσει ζωντανό τον παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος ξεχωρίζει επίσης και για το υπέροχο κλίμα του.

«Περιμέναμε τις μέρες των προεκλογικών εξορμήσεων, να περάσουν τα επιτελεία των υποψηφίων, να καταγράψουν τα προβλήματα που μας απασχολούν και στο Μοναστηράκι, αλλά δυστυχώς δε βρήκαν το δρόμο να φτάσουν ως εδώ, μάλλον λόγω της ελλιπέστατης έως και ανύπαρκτης σήμανσης. Το μοναδικό χωριό που δεν έχει ταμπέλα, από τις κλασσικές που φαίνονται και το βράδυ, είναι το Μοναστηράκι. Οι κάδοι των απορριμμάτων αδειάζονται μια φορά την εβδομάδα ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης, παρότι έχει ζητηθεί. Στα απορρίμματα των τριών μαγαζιών που λειτουργούν στο χωριό περιλαμβάνονται δεκάδες πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια. Στη δε πλατεία υπάρχουν μικροί κάδοι απορριμμάτων που δεν αδειάζονται ποτέ! Άραγε γιατί τοποθετήθηκαν;

Επιπλέον ο δημοτικός φωτισμός είναι ανεπαρκής, και υπάρχουν πάντα προβλήματα με καμένες λάμπες, που έχουν αναφερθεί πολλές φορές, με το πρόβλημα να επιλύεται μετά από πολύμηνη αναμονή», τονίζει εκφράζοντας το παράπονο της, η κ Ιωάννα Βασαρμίδη.

«Αν περπατήσουμε στο χωριό θα δούμε σκουπίδια μέσα σε χαλάσματα και έξω από εγκαταλελειμμένα σπίτια. Αδέσποτα ζώα, αστείρωτα και ανεμβολίαστα που έχουν δηλωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν βρει χώρο να φιλοξενηθούν. Επικίνδυνες λακκούβες, εκ των οποίων και μια τεράστια που πιάνει σχεδόν όλο το δρόμο κατά πλάτος, δεν έχει φτιαχτεί αν και το ζητάμε από τα Χριστούγεννα. Κλείστηκε κάποια στιγμή πρόχειρα με χώμα, για να μην αδικώ την όποια προσπάθεια, αλλά όπως καταλαβαίνετε... χώμα είναι... κάποια στιγμή θα φύγει.

Υπάρχει ακόμη έλλειψη σήμανσης αδιέξοδης πορείας, με αποτέλεσμα να εισέρχονται αυτοκίνητα στον οικισμό με κίνδυνο τραυματισμού κάποιου ανθρώπου.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Εκεί που μπορούμε, προσπαθούμε να τα λύσουμε μόνοι μας, αλλά κάποια είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Τα αναφέρω σε εσάς όλα αυτά, γιατί δεν είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε προεκλογικά κάποιο επιτελείο, για να πούμε κι εμείς τον πόνο μας. Ή μπορεί να μη βρήκαν το δρόμο λόγω της προβληματικής σήμανσης που αναφέραμε παραπάνω», κατέληξε η κ. Ιωάννα Βασαρμίδη, χωρίς καμία διάθεση εμπλοκής σε προεκλογικές κόντρες και διενέξεις, και χωρίς να θέλει να εκθέσει η να προσβάλει κανέναν.

Πόλος έλξης το φαράγγι του Χα με τους καταρράκτες του

Ο παραδοσιακός οικισμός Μοναστηράκι, προσελκύει όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, καθώς βρίσκεται στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας - Παχιάς Άμμου, σε μια παράκαμψη 2 χιλιομέτρων, κοντά στη χαράδρα του Χα με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε υψόμετρο 180 μέτρων, στις παρυφές του όρους της Θρυπτής.

Η ονομασία του οφείλεται, πιθανότατα, σε μικρό μοναστήρι που υπήρχε εκεί από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το παλιό αυτό μοναστήρι, κατά την Τουρκοκρατία, μεταβλήθηκε σε τζαμί. Ο οικισμός βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή με γάργαρα νερά, πολύ πράσινο και απέραντη θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλλου.