Ηράκλειο: Σάββατο 30 & Κυριακή 31-03-19: Εφαρμογές Θεατρικού Παιχνιδιού - Ειδήσεις Pancreta

Εφαρμογές Θεατρικού Παιχνιδιού

Για το 2ήμερο αυτό οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω του Βιωματικού χαρακτήρα που έχει, οπότε οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν άμεσα συμμετοχή για να εξασφαλίσουν θέση.

  • Θεατρικό Παιχνίδι και ΑμΕΑ
  • Σωματικό Θέατρο
  • Δραματοποίηση Έργων Τέχνης

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

Θεατρικό Παιχνίδι και ΑμΕΑ

Θεατρικό Παιχνίδι και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Οι ιδιαιτερότητες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το θεατρικό παιχνίδι καταργεί τις ανταγωνιστικές σχέσεις, την αντίθεση του ικανού και του μη ικανού, της επιτυχίας και της αποτυχίας. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί συνεργάζεται, μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά και αισθάνεται πάντα χρήσιμο και απαραίτητο στην ομαδική διαδικασία άρα κατ΄ επέκταση νιώθει ικανό άξιο και με αυτοπεποίθηση.

Σωματικό Θέατρο

To σωματικό θέατρο έχει ως βασική σημειολογική μονάδα το ανθρώπινο σώμα. Δίνει έμφαση στο δημιουργό (ηθοποιό, χορευτή, εκπαιδευτή, εμψυχωτή, κ.α.), ο οποίος μπορεί να εκφράσει συναισθήματα  και ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο σενάριο, απλά με ένα ερέθισμα π.χ. μιας εικόνας, ενός έργου τέχνης ακόμα και μιας λέξης. Το σωματικό θέατρο εμπεριέχει: παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό, χορό και ελεύθερη κίνηση, έτσι βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν άμεσα, να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Δραματοποίηση Έργων Τέχνης

Η δραματοποίηση είναι μια σύνθετη δραματική διαδικασία. Προϋποθέτει το θεατρικό παιχνίδι αλλά και το ρόλο, τη δράση, τη σκηνική απόδοση του δραματικού μύθου. Προχωρά πέρα από το θεατρικό παιχνίδι που είναι δημιουργικό παιχνίδι με βάση ένα αυτοσχέδιο σενάριο των παιδιών: στη δραματοποίηση ένα αφηγηματικό κείμενο μετατρέπεται σε δραματικό και καλούνται τα παιδιά να το ζωντανέψουν στη σκηνή. Εδώ ο στόχος δεν είναι μόνο η δημιουργική έκφραση αλλά η γνώση του δραματοποιημένου μαθήματος.

Στο εργαστήριο θα ζωντανέψουμε διάσημα έργα τέχνης μέσα από διαφορετικές τεχνικές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ