“Η παιδαγωγική της πρόθεσης, προετοιμάζοντας το δρόμο της νέας εποχής στην εκπαίδευση” - Ειδήσεις Pancreta

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, 19.00 στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο

To Δίκτυο Σχολείων για τη μη-βία, πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Χωρίς Βία», στο πλαίσιο της «Διεθνούς Ημέρας της μη-βίας», διοργανώνει την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00 στην αίθουσα Ανδρόγεω παρουσίαση με θέμα “Η παιδαγωγική της πρόθεσης, ανοίγοντας το δρόμο της νέας εποχής στην εκπαίδευση”.

Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η AndreaNovotny, ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια Λατινικής Αμερικής του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Παιδαγωγικού Ρεύματος (CO.PE.HU) στην πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η AndreaNovotnyθα παρουσιάσει μια μικρή σύνοψη των υπάρχοντων παιδαγωγικών, το τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης συνείδησης, τα 5 κλειδιά της μάθησης κατά την ανθρωπιστική εκπαίδευση καθώς και τα διαφορετικά στάδια μάθησης. Τέλος, θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών κυρίως από Αργεντινή, Χιλή και Εκουαδόρ.

Η επίσκεψη της AndreaNovotnyστην Ελλάδα αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για το «Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία». Είναι η συνέχεια των ανθρωπιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων («Προσωπικότητες και Αγώνες της μη-βίας», «Πως θα γίνει ο κόσμος μας ΑΝ», «Πλούτος της διαφορετικότητας». «projectσολωμός») με τα οποία δουλέψανε δεκάδες σχολεία από και περισσότερα από 5000 παιδιά.

Η Ανθρωπιστική Εκπαίδευση είναι η προετοιμασία για τη νέα έποχη. Στο όραμά μας, η μάθηση αναγνωρίζει διαφορετικά επίπεδα πρόθεσης. Από την απλή καταγραφή του τι γίνεται αντιληπτό από τις αισθήσεις, από την καταγραφή των φαινομένων, εξωτερικών ή εσωτερικών και στη συνέχεια, τη μάθηση με τη μίμηση, τη μάθηση μέσα από την πράξη, τη μάθηση με το παιχνίδι, τη μάθηση μέσα από τη διδασκαλία, τη μάθηση μέσω ανταλλαγής (απόψεων πάνω σε εμπειρίες), τη μάθηση μέσω της έρευνας, τη μάθηση μέσω έμπνευσης, μέχρι να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της μάθησης χωρίς περιορισμό, ως τρόπο ύπαρξης που συνδέεται με το υπερβατικό Νόημα της ζωής.

Για το «ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ-ΒΙΑ» ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κώστας Κλώκας

Μια πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού

«Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Χωρίς Βία»