Οροπέδιο Ασκύφου (photos) - Ειδήσεις Pancreta

Το Οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται 50km νότια των Χανίων, σε μια από τις ομορφότερες και αυθεντικότερες περιοχές της Κρήτης. Τα άγρια ψηλά βουνά τριγύρω και η γαλήνη του κάμπου, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό χειμώνα – καλοκαίρι. Τον χειμώνα το οροπέδιο ντύνεται στα λευκά πολλές φορές, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων.

Το οροπέδιο θυμίζει λίμνη από ψηλά και το όνομα του προέρχεται από παράφραση του αρχαιοελληνικού «σκύφος», που σημαίνει κύπελο, λόγω του σχήματος του. Στο Ασκύφου υπάρχουν τέσσερα μικρά χωριά με λίγους κάτοικους που ασχολούνται επί το πλείστον με την κτηνοτροφία. Κάποιοι ασχολούνται και με το τουρισμό, καθώς από το οροπέδιο διέρχεται ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τα Σφακιά. Έτσι, εδώ θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καταλύμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και κάποιες μεγάλες αγροτουριστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο των μεγάλων επαναστάσεων στην Κρήτη κατά των Οθωμανών, στο απομονωμένο οροπέδιο πραγματοποιήθηκε μια μάχη, όπου νίκησαν οι Σφακιανοί (1821). Ωστόσο, το 1823, οι Τούρκοι ξαναγύρισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τους οικισμούς.

Μέσα στο οροπέδιο του Ασκύφου, δίπλα στο χωριό Γωνί, υπάρχει ένας μεγάλος λόφος, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν τα ερείπια δύο τούρκικων κάστρων. Οι Κουλέδες του Ασκύφου, όπως λέγονται, χτίστηκαν από τους Τούρκους στα τέλη του 19ου αιώνα για να ελέγχουν τα περάσματα προς τα Σφακιά.

Το νότιο άκρο του Ασκύφου δίνει τη θέση του μετά από μερικά χιλιόμετρα στο πανέμορφο φαράγγι της Ίμπρου, το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες καθημερινά (το καλοκαίρι). Παράλληλα με το φαράγγι διέρχεται και ο κεντρικός δρόμος για τα Σφακιά. Μια εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να οδηγήσετε μέσω του χωριού Ασφένδου ως τον Καλλικράτη και μετά να ακολουθήσετε το ομώνυμο φαράγγι με το φιδίσιο δρόμο ως το Φραγκοκάστελο.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Ασκύφου σχηματίζονται δύο μικρότερα οροπέδια, με απερίγραπτη φυσική ομορφιά. Το πρώτο που συναντάτε από τον ορεινό δρόμο που ξεκινάει από το Ασκύφου, ονομάζεται Ταύρη, ενώ το δεύτερο ονομάζεται Νιάτο. Στη Ταύρη θα μπορείτε να θαυμάσετε την πανύψηλη κορυφή του Κάστρου, στα 2215m.

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε στο χωριό Καρές το μικρό πολεμικό μουσείο από την προσωπική συλλογή του Γεώργιου Χατζηδάκη. Το μουσείο εκθέτει πληθώρα όπλων από το 1770, με τον κυριότερο όγκο να προέρχεται από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τουφέκια, πιστόλια, σπαθιά, βόμβες, βλήματα, τμήματα αεροπλάνων και άλλο πολεμικό υλικό

Πηγή