Οροπέδιο Καθαρό - ένα πανέμορφο τοπίο της Κρήτης (φωτο) - Ειδήσεις Pancreta

Το οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται 26km νότια του Αγίου Νικολάου και 16km δυτικά της Κριτσάς, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Τα νερά του Οροπεδίου μεταφέρονται μέσω του πανέμορφου φαραγγιού του Χαυγά στο Οροπέδιο Λασιθίου. Το Καθαρό κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους, αν και υπάρχουν αρκετές αγροικίες που ανήκουν στην κοινότητα της Κριτσάς. Επίσης, δεν καλλιεργείται συστηματικά, κι έτσι θα δείτε μόνο λίγες οικογενειακές καλλιέργειες από πατάτες, μηλιές και αμπέλια που καλλιεργούν οι βοσκοί της περιοχής. Επίσης, θα δείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Κριτσάς, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μέσω ενός στενού αλλά όμορφου δρόμου που οδηγεί στο οροπέδιο. Αντίθετα, αν έχετε ψηλό όχημα αξίζει να έρθετε μέσω του δρόμου που ενώνει το Καθαρό με το Οροπέδιο Λασιθίου. Ένας τρίτος, εξίσου δύσβατος χωματόδρομος συνδέει το οροπέδιο με τις Μάλλες Ιεράπετρας.

Το Καθαρό είναι ένα πανέμορφο τοπίο της Κρήτης, διαφορετικό από τα συνηθισμένα μέρη του νησιού. Το καλοκαίρι εδώ μπορείτε να βρείτε δροσιά, ακόμη και σε καύσωνες. Αξίζει να περπατήσετε ανάμεσα στις ξερολιθιές, τις μηλιές και στους πρίνους, αλλά και να ανακαλύψετε τα τριγύρω βουνά.

Στο Οροπέδιο θα βρείτε λίγες ταβέρνες που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα και λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. Αντίθετα, το χειμώνα που το Καθαρό είναι κάτασπρο από το χιόνι, οι ταβέρνες ανοίγουν μόνο σε αργίες κι όταν ο καιρός είναι καλός. Επίσης, αξίζει να έρθετε στην γιορτή των βοσκών (το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά το δεκαπενταύγουστο), όταν το Οροπέδιο πλημμυρίζει από κόσμο που έρχεται να δει πως παράγεται το τυρί και η φρέσκια μυζήθρα. Παράλληλα σερβίρεται κρέας και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το οροπέδιο αποτελεί σημαντικότατο σημείο έρευνας από τους παλαιοντολόγους, καθώς από τον 19ο αιώνα έχουν βρεθεί απολιθώματα από νάνους ιπποπόταμους και ελέφαντες, που χρονολογούνται γύρω στα 540.000 χρόνια πριν. Το γεγονός αυτό ενισχύει και την πεποίθηση ότι το Καθαρό κάποτε ήταν μια λίμνη, όπου κατέφευγαν τα ζώα αυτά.