Το φαράγγι της Ίμπρου ή Ίμβρου στα Σφακιά (φωτο) - Ειδήσεις Pancreta

Το φαράγγι της Ίμπρου ή Ίμβρου βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης μετά της Σαμαριάς και της Αγίας Ειρήνης, όντας κι αυτό τμήμα του μονοπατιού Ε4. Το τοπίο είναι πανέμορφο και η ευκολία στην κατάβαση καθιστά την κάθοδο της Ίμβρου ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα και η πορεία διαρκεί 2-3 ώρες.

Narrow part of Imbros GorgeΣτη Στενάδα

Η διαδρομή ξεκινά από το μικρό χωριό της Ίμβρου, 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολουθούμε την πινακίδα για το Φαράγγι και σύντομα φτάνουμε στο εκδοτήριο εισιτηρίων (το αντίτιμο ήταν €2 το 2014).

Το αρχικό τμήμα του φαραγγιού, που είναι αρκετά ανοιχτό, ονομάζεται Ποροφάραγγο ή Πορόλαγκος. Αρχικά η πορεία είναι κατηφορική και τα πλαϊνά τοιχώματα είναι σχετικά χαμηλά. Όμως κατά την κάθοδο το φαράγγι στενεύει συνεχώς, τα πλαϊνά τοιχώματα υψώνονται ψηλότερα και το τοπίο γίνεται εντυπωσιακότερο. Σύντομα στα πλάγια του φαραγγιού βλέπουμε διάφορες σπηλιές, ενώ η βλάστηση αποτελείται από γέρικα κυπαρίσσια, πρίνους και σφεντάμια που ξεπετάγονται μέσα από τους βράχους.

XepitiraΗ Ξεπητήρα

Σε πολλά σημεία του φαραγγιού συναντάμε ίχνη του παλιού καλντεριμιού που κάποτε ήταν το κύριο μονοπάτι που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά. Δεν ήταν λίγες φορές που μέσα στο φαράγγι, το μοναδικό ουσιαστικά πέρασμα της Επαρχίας Σφακίων προς το βορρά, δόθηκαν μάχες με τους Οθωμανούς κατά την Τουρκοκρατία.

Προχωρώντας, διασχίζουμε την τοποθεσία Αεροπλάνο, όπου συνετρίβη ένα Γερμανικό αεροπλάνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (τα συντρίμμια του εκτίθενται στο πολεμικό μουσείο Ασκύφου). Αμέσως μετά συναντάμε τα πρώτα πολύ στενά περάσματα του φαραγγιού κι έπειτα φτάνουμε στην τοποθεσία Γουρνιά, όπου υπάρχουν διάφορες μικρές γούρνες στο βράχο που γεμίζουν νερό το χειμώνα.

Αφού περάσουμε φτάνουμε ίσως στο εντυπωσιακότερο σημείο του Φαραγγιού, τη Στενάδα. Εδώ τα τοιχώματα απέχουν μόλις 1.6m μεταξύ τους, ενώ το ύψος τους φτάνει τα 300m! ΟΙ βράχοι είναι σμιλεμένοι με πανέμορφους σχηματισμούς.

Μετά το στενό αυτό σημείο, το φαράγγι ανοίγει και συναντούμε ένα χώρο ανάπαυσης στην τοποθεσία Μεσοφάραγγο. Εδώ υπάρχει μια Ενετική στέρνα νερού και το σπίτι του φύλακα του φαραγγιού.

Μετά από λίγα μέτρα περνάμε ένα μεγάλο χαλασέ (κατολίσθηση) και αμέσως μετά ένα εντυπωσιακό στένεμα στην τοποθεσία Γκρεμνάρια. Αμέσως μετά συναντάμε μια πανέμορφη πέτρινη καμάρα, την Ξεπητήρα, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Συνεχίζοντας την πορεία μας, περνάμε από μερικά ακόμη στενά περάσματα και φτάνουμε ως την έξοδο του φαραγγιού στο χωριό Κομητάδες. Ακριβώς στην έξοδο υπάρχουν μερικές ταβέρνες, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Υπάρχουν αρκετά καθημερινά δρομολόγια το καλοκαίρι για την Ίμβρο που ξεκινούν από τα Χανιά. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο για τη Χώρα Σφακίων, την Ίμπρο (όπου πολλοί περιπατητές αφήνουν το αυτοκίνητό τους) και τα Χανιά, πρέπει να περπατήσετε 1,5 χιλιόμετρο έξω από τους Κομιτάδες στον κεντρικό δρόμο για Σφακιά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει πρώτα τα δρομολόγια. Θα μπορούσατε επίσης να περπατήσετε από εδώ ως την Χώρα Σφακίων, κατά μήκος του κεντρικού δρόμο (5 χιλιόμετρα). Υπάρχουν επίσης ταξί από το τέλος του φαραγγιού και από το χωριό Κομιτάδες, με σχετικά υψηλές τιμές.