Μια παράδοση αιώνων! - Ειδήσεις Pancreta

Στις 26 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, οι περισσότεροι άνθρωποι που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη αργία ως μια μέρα χαλάρωσης και... αποτοξίνωσης από το προηγούμενο διήμερο. Οχι όμως και στη Βρετανία.

Η λεγόμενη Boxing Day είναι μια μέρα κατεξοχήν αφιερωμένη στον λαό, που ψωνίζει φτηνά και απολαμβάνει κάθε είδους θεάματα, κυρίως αθλητικά. Γιατί όμως, Boxing Day; Ποιο είναι το... κουτί της συγκεκριμένης μέρας;

Η ιστορία ξεκινά 350 χρόνια πίσω, στον 17ο αιώνα. Κάθε 26 του Δεκέμβρη οι υπηρέτες των πλούσιων σπιτιών, τα παιδιά για τα θελήματα, αλλά και οι ταχυδρόμοι (που όπως γίνεται κατανοητό ήταν άκρως απαραίτητοι εκείνη την εποχή) λάμβαναν από τους εργοδότες, αλλά και από τον απλό κόσμο, ένα κουτί που μέσα είχε χρήματα και δώρα.

Με αυτόν τον τρόπο τούς ευχαριστούσαν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν μέσα στη χρονιά και παράλληλα ανανέωναν την εμπιστοσύνη τους για του χρόνου. Αυτή είναι η επικρατέστερη των εκδοχών που κυκλοφορούν και την υιοθετούν οι περισσότεροι, διότι αναφέρεται στο εγκυρότατο λεξικό της Οξφόρδης.

Κάποιοι ιστορικοί το πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω, αναφέροντας πως η εν λόγω παράδοση είναι ακόμη πιο παλιά και αφορούσε αρχικά (πάλι) τους υπηρέτες, που εκείνη τη μέρα είχαν την άδεια από τα εύπορα αφεντικά τους να επισκέπτονται τις οικογένειές τους, αφού πρώτα δούλευαν σκληρά τις μέρες των γιορτών.

Στη σημερινή εποχή ο απλός κόσμος δεν λαμβάνει πια δώρα, αλλά έχει τη συνήθεια να ξοδεύει ένα μέρος του μισθού του. Κύριο χαρακτηριστικό, που περιλαμβάνει και πολύ πρωινό ξύπνημα, είναι οι εκπτώσεις στα μαγαζιά.

Ουσιαστικά κάτι σαν την Black Friday του Νοεμβρίου, αλλά με ακόμη μεγαλύτερες προσφορές.

Για παράδειγμα, ένας φτωχός μπορεί να αγοράσει το παλτό των ονείρων του από τα περίφημα Harrod’s με μόλις μία λίρα.

Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί από τα χαράματα, να σπρώξει, να σπρωχτεί και μετά να σταθεί τυχερός στην αγορά του.

Τέλος πάντων, έστω και με πιο πολιτισμένες συνθήκες, εκατομμύρια είναι αυτοί που κάνουν τα ψώνια τους σε πολύ καλύτερες τιμές απ’ ό,τι μερικές μέρες νωρίτερα.

Ομως, το «όπιο το λαού» είναι τα σπορ και ειδικά το ποδόσφαιρο. Οπότε η Boxing Day στην Αγγλία (και τη Σκοτία) είναι συνυφασμένη με την μπάλα.

Τη Δευτέρα θα διεξαχθούν αγώνες όλων των κατηγοριών, από την Πρέμιερ Λιγκ ώς την Κόνφερανς, και τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό, παρότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει κάποιο ντέρμπι.

Είναι απολύτως λογικό που το ποδόσφαιρο ακολούθησε την παράδοση της Boxing Day και την αφομοίωσε στη βρετανική του κουλτούρα.

Από το 1857 που ιδρύθηκε η Σέφιλντ, κάθε χρόνο στις 26/12 οι παίκτες της αγωνίζονταν μεταξύ τους, καθώς τότε δεν υπήρχε δεύτερη ομάδα ποδοσφαίρου σε όλη τη Γη!

Ομως, επειδή εκείνη η μέρα ήταν αργία για τον λαό, μαζεύονταν οι συμπαίκτες, χωρίζονταν είτε αλφαβητικά είτε σε παντρεμένους-ανύπαντρους, και έπαιζαν. Το 1860 ιδρύθηκε η γειτονική Χάλαμ και το πρώτο «επίσημο» ματς στην ιστορία του αθλήματος έγινε στην Boxing Day.

Αυτό ακριβώς ήθελε να τιμήσει και η Φούτμπολ Λιγκ, το πρώτο οργανωμένο πρωτάθλημα της χώρας, και από το 1888 καθιέρωσε πλήρη αγωνιστική τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Ως γνωστόν, οι Αγγλοι δεν χαλάνε τις παραδόσεις, ίσα ίσα που τις εμπλουτίζουν.

Γι’ αυτό, τη Δευτέρα θα υπάρχουν σημαντικοί αγώνες και για το πρωτάθλημα ράγκμπι, ενώ το ιπποδρομιακό πρόγραμμα θα είναι γεμάτο. Μεταξύ άλλων διεξάγεται το «Κυνήγι του Αγίου Γεωργίου», το δεύτερο event σε πρεστίζ μετά το Οπεν του Τσέλτεναμ.

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, όπου οι αθλητές βρίσκονται σε μίνι διακοπές, με την πάροδο του χρόνου δεν είναι λίγοι αυτοί που... εκμεταλλεύονται την αργία του κόσμου και ορίζουν αθλητικές διοργανώσεις.

Στις ΗΠΑ, παραδοσιακά, γίνονται «δυνατά» παιχνίδια σε NBA και NHL (χόκεϊ επί πάγου), ενώ στις Κοινοπολιτειακές Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότιο Αφρική διεξάγονται παιχνίδια κρίκετ.

Πηγή


Πηγή: pancreta