«Το σκάκι να γίνει σχολικό μάθημα» - Ειδήσεις Pancreta

Μόλις τελείωσε η συζήτηση με τη 15χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου, αυτόματα γεννήθηκε η σκέψη ότι στο σκάκι διδάσκεσαι μόνο την τεχνοτροπία και τα υπόλοιπα δεν τα μαθαίνεις αλλά τα κατανοείς!

Κι αυτό επειδή το σκάκι δεν είναι παιχνίδι αλλά γλυπτό, όπως υπαγορεύει, όχι κάποια εξεζητημένη προσέγγισή του, αλλά το μήνυμα απ’ την προσήλωση, συνοδευόμενη από βλέμμα-κεραυνό, του σκακιστή μπροστά στη δύσκολη κίνηση! Λέξεις με την κυριολεκτική σημασία τους...

Επιχειρήσαμε έτσι να εξηγήσουμε τη θαυμαστή ωριμότητα που έχει το κορίτσι απ’ την Καβάλα, «χωρίς όμως να έχω σκοτώσει το παιδί μέσα μου», όπως διευκρίνισε η ίδια! Μαθήτρια Α΄ Λυκείου και πρωταθλήτρια κορασίδων με νίκη στον τελευταίο γύρο των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων που έγιναν στη Χαλκιδική (25/10-5/11).

Εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στην Ισλανδία για το Πανευρωπαϊκό του ομαδικού. Η παιδική φωνή της κόμπιαζε χωρίς να πλήττει την ουσία, κατ’ αρχήν για το ταξίδι προς την παγκόσμια κορυφή:

«Εκανα κακή αρχή... Δύο ισοπαλίες, μία ήττα, λυπήθηκα... Εκανα τη λύπη μου πείσμα! Και με πέντε νίκες στο τέλος έφτασα στην πρώτη θέση! ‘‘Μην το βάλεις κάτω’’, είπα στο εαυτό μου... Το λέω πάντα αυτό! Οπως και ‘‘δεν πειράζει αν χάσεις... Μόνο μάθε από τα λάθη σου!’’».

• Πες το και σε όλους μας στη δύσκολη εποχή που ζούμε στη χώρα μας.

Είμαι μικρή για να δίνω συμβουλές, αλλά θα πω τι σκέφτομαι... Και ως μέλη της κοινωνίας λοιπόν, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω! Και να μην περιμένουμε απ’ τους άλλους βοήθεια, να μη μένουμε με σταυρωμένα χέρια...

Δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα απ’ τους πολιτικούς! Να κάνουμε μόνοι μας πράγματα με... Θα το πω όπως το καταλαβαίνω: Με αγάπη! Ολοι μας! Ετσι θ’ αλλάξει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία μας! Αγάπη λοιπόν!

• Με σκακιστικούς όρους, τι έκανε «ματ» στην κοινωνία μας και βρεθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο; Τώρα μεγαλώνεις αλλά τι έχεις καταλάβει;

Από διηγήσεις μεγαλύτερων αλλά και απ’ όσα βλέπω σήμερα, το «ματ», λοιπόν, ήταν ότι έλειπε η εντιμότητα και δεν νοιαζόμασταν, πολιτικοί και πολίτες, ο ένας για τον άλλο!

Εγώ είχα μια επιτυχία επειδή κάποιοι νοιάστηκαν για μένα και τους ευχαριστώ... Την οικογένεια μου, τους προπονητές Παπαϊωάννου, Θάνο, Καπνίση, τον σύλλογο μου Α.Ο. Καβάλας. Και είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτοκριτική...

• Ποιο είναι το αποτέλεσμα της δικής σου;

Είμαι πεισματάρα, δεν το βάζω κάτω την ώρα της δύσκολης κίνησης! Αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι ξοδεύω πολύ χρόνο για μια απόφαση και μου λείπει αυτός ο χρόνος μετά... Πρέπει να βελτιωθώ, χρειάζεται μεγαλύτερη εκρηκτικότητα για τη δύσκολη κίνηση στο σκάκι... Θέλει δουλειά.

• Το σκάκι έχει τη δική του μουσική;

Ναι! Μια μαχητική παρτίδα είναι... μουσική ροκ! Μια αργή, στρατηγική, παρτίδα είναι κλασική μουσική!

• Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα ακούσματα;

Ξένη μουσική... Ποπ και ροκ, συχνά, ακούω και όταν προετοιμάζομαι για την παρτίδα.

• Ποια θέση έχει το σκάκι στα μελλοντικά όνειρα;

Σημαντική... Θέλω να σπουδάσω με θετική κατεύθυνση επειδή είμαι καλή στα μαθήματά της, χωρίς ν’ αφήσω τον πρωταθλητισμό στο σκάκι. Σκέφτομαι, όμως, να πάω στο εξωτερικό επειδή στην Ελλάδα το σκάκι δεν έχει την ανάπτυξη που πρέπει.

Ξέρετε, υπάρχει διάλογος μέσα μου! Να πάω στο εξωτερικό; Μάλλον όχι όμως! Δεν θα πάω, επειδή ακούω στην εποχή μας και συμφωνώ ότι νέοι που είναι ικανοί στον χώρο τους πρέπει να μείνουμε στην Ελλάδα ώστε να ζήσουμε καλύτερο αύριο ως χώρα.

• Η ικανότητα στο σκάκι είναι φυσικό ταλέντο με την κοινή έννοια ή πνευματική αντίληψη που καλλιεργείται;

Ταλέντο είναι. Πρέπει και να διαβάζεις βέβαια όπως εγώ... Να διαβάζεις θεωρία, στρατηγική! Και να έχεις πρότυπα... Για την τακτική πρότυπό μου είναι η Τζούντι Πόλγκαρ, ενώ για τη μαχητικότητα και την ψυχραιμία της η Αννα-Μαρία Μπότσαρη.

• Υπάρχει άλλη αθλητική εμπειρία ή έστω κλίση;

Ο στίβος. Πριν ασχοληθώ με το σκάκι, έτρεχα δρόμους ταχύτητας, 100 και 200 μέτρα. Τώρα δεν έχω χρόνο αλλά, έστω και τμηματικά, όταν μπορέσω θα συνεχίσω να τρέχω.

Τόσο επειδή απλά μ’ αρέσει όσο και επειδή το σκάκι χρειάζεται και σωματικές αντοχές, όχι μόνο διαύγεια! Αρα απαιτείται καλή σωματική άσκηση όπως για κάθε αθλητή.

• Στην Ισπανία και όχι μόνο, το σκάκι είναι σχολικό μάθημα...

Κι εδώ πρέπει να γίνει. Μας ταιριάζει ως μάθημα σχολείου επειδή η Ελλάδα δίδαξε πολιτισμό. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει τη σκέψη, τη διαύγεια, να οξύνει την κρίση, τη μνήμη των μικρών παιδιών, ενώ θα αισθάνονται ότι παίζουν.

Τους ετοιμάζει καλύτερα για το μέλλον τους και όλοι λένε γύρω μου -κι έτσι είναι...- ότι στο μέλλον η χώρα μας χρειάζεται πολίτες έτοιμους για τις δυσκολίες που έρχονται.


Πηγή: efsyn.gr