Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκάκι: Καλή εμφάνιση της Ελλάδας με ισχυρή κρητική παρουσία - Ειδήσεις Pancreta

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το 23ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων με πολύ καλές εμφανίσεις από τις ομάδες μας. Στη σύνθεσή τους μάλιστα ήταν ισχυρή η κρητική παρουσία. Το πρωτάθλημα διεξήχθη στη Σλοβενία στο διάστημα 11 έως 22 Νοεμβρίου 2021. Κάθε εθνική ομάδα αγωνίστηκε με τετραμελή σύνθεση και έναν αναπληρωματικό.

Στον όμιλο των ανδρών (επισήμως open) πήραν μέρος 39 ομάδες και η εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 14η θέση (με αρχική κατάταξη 20). Η Ελλάδα έκανε 5 νίκες και 4 ήττες και γενικά η εμφάνιση ήταν πολύ καλή. Αγωνίστηκαν οι Δημήτρης Μαστροβασίλης, Χρήστος Μπανίκας, Αντώνης Παυλίδης, Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης και ο Ανδρέας Κελίρης. Ο Κελίρης είναι κυπριακής καταγωγής αλλά μεγάλωσε στο Ηράκλειο και εκεί ανδρώθηκε σκακιστικά. Είναι μάλιστα σκακιστής του Σ.Ο. Ηρακλείου. Με 5/8 νίκες έκανε ένα εξαίρετο τουρνουά και ήταν από τους καλύτερους 5ους παίκτες.

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η αήττητη Ουκρανία με 5 νίκες και 4 ισοπαλίες. Δεύτερη με τους ίδιους βαθμούς η Γαλλία με 7 νίκες και 2 ήττες. Για την Γαλλία αγωνίστηκε για πρώτη φορά ο ιρανικής καταγωγής Alireza Firouzja που πέτυχε το εκπληκτικό για το επίπεδο αυτό σκορ 8/9 (7  νίκες, 2 ισοπαλίες) με την αστρονομική επίδοση 3015 (!) ΕΛΟ. Ο 18χρονος Alireza στο πρωτάθλημα αυτό έφτασε τις 2.803 μονάδες και έγινε ο νεώτερος σκακιστής που έφτασε σε τέτοιο ΕΛΟ.

Στην τρίτη θέση του βάθρου η Πολωνία (5-3-1).

Αναλυτικά η βαθμολογία και όλες οι αναμετρήσεις στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Πανευρωπαϊκό open 2021

Η γυναικεία εθνική ομάδα τα κατάφερε εξίσου καλά. Τερμάτισε στην πολύ τιμητική 13η θέση (αρχική κατάταξη 18) με 5 νίκες και 4 ήττες όπως και οι άνδρες. Αγωνίστηκαν η Σταυρούλα Τσολακίδου, η Αναστασία Αβραμίδου, η Κατερίνα Παυλίδου, η Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη και η Τόνια Χριστοδουλάκη. Εδώ η κρητική παρουσία ήταν… πλειοψηφική. Η Μαρκαντωνάκη είναι χανιώτισσα πρωταθλήτρια που αγωνίζεται για τον Ζήνωνα Γλυφάδας.

Η Τόνια η Χριστοδουλάκη είναι επίσης χανιώτισσα. Είναι σκακίστρια την Νίκαιας και πρόσφατα επέστρεψε στα Χανιά και στον ΟΑΧ.

Η Κατερίνα η Παυλίδου είναι Θεσσαλονικιά αλλά τα Χανιά δικαιούνται να καμαρώνουν για αυτήν. Αγωνίζεται από μικρή στον Κύδωνα Χανίων μαζί με τα αδέλφια της Τάσο και Παύλο Παυλίδη. Μετά από μικρό διάστημα που ενίσχυσε τη Νίκαια, φέτος επιστρέφει στη σκακιστική οικογένεια του Κύδωνα.

Η Κατερίνα και η Τόνια έδωσαν πολύτιμους πόντους αγωνιζόμενες σχεδόν μόνιμα απέναντι σε σκακίστριες με υψηλότερο ΕΛΟ.

Πρωταθλήτρια η ομάδα-οδοστρωτήρας της Ρωσίας με 9/9 νίκες και καμία απώλεια βαθμού (18β). Δεύτερη η πάντα πολύ δυνατή στις γυναίκες Γεωργία με 15β (7-1-1) και τρίτη η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν με 12β (5-2-2).

 Αναλυτικά η βαθμολογία και όλες οι αναμετρήσεις στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Πανευρωπαϊκό Γυναικών 2021

Χατζηπαναγιώτου Μανόλης


Πηγή: pancreta.gr