Ο Χρήστος Μαρινάκης πρωταθλητής Νέων Ελλάδας στο σκάκι! - Ειδήσεις Pancreta
Το κρητικό σκάκι είχε μια διπλή επιτυχία στο πρόσφατο (23/8-29/8) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και Γυναικών (<20 ετών) που διεξήχθη στα Τρίκαλα. Ο Χρήστος Μαρινάκης του Κύδωνα Χανίων αναδείχθηκε πρωταθλητής Νέων Ελλάδας για το 2021, ενώ τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση του βάθρου ο Γιάννης Κουβίδης του ΟΦΗ!
 

Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών

Στους νέους άνδρες υπήρχαν 70 συμμετοχές. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος καθώς τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς ήταν σκακιστές ικανοί για κάθε αποτέλεσμα. Φυσικά, όπως σε κάθε πρωτάθλημα σκάκι υπήρξαν και μικρότεροι σκακιστές οι οποίοι αγωνίστηκαν για την εμπειρία.

Ο πρωταθλητής Χρήστος Μαρινάκης ξεκίνησε με μια ήττα «εκτός προγράμματος» στον δεύτερο γύρο. Στη συνέχεια έκανε ένα εντυπωσιακό πρωτάθλημα όπου εκτός από τις σκακιστικές, επέδειξε και ψυχικές αρετές. Με την πλάτη στον τοίχο έπαιξε ακόμη 7 παρτίδες και νίκησε στις έξι, ενώ έκανε και μια ισοπαλία. Για να φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα χρειάστηκε να γυρίσει αρκετές παρτίδες όπου βρέθηκε σε δύσκολη θέση με χαρακτηριστικότερη την κρίσιμη τελευταία. Τελικά με 7,5 βαθμούς στους 9 έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του πρωταθλήματος έμαθε ότι μπήκε στη σχολή της πρώτης επιλογής του, στο Φυσικό Ηρακλείου. Καλή συνέχεια λοιπόν στον Χρήστο Μαρινάκη στο σκάκι και στις σπουδές!

Ο Χρήστος Μαρινάκης

Τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 7/9β. ο Γιάννης Κουβίδης του ΟΦΗ κάνοντας δίδυμο Κρήτης στην κορυφή. Ο 17χρονος Ηρακλειώτης έκανε παρόμοιο τουρνουά, καθώς μετά από μια απρόσμενη ήττα ακολούθησαν 5 νίκες και 2 ισοπαλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον τελευταίο γύρο ήταν εκτός τριάδας.

Χάλκινος αναδείχθηκε ο Κώστας Τσαρσιταλίδης, ένας Βολιώτης σκακιστής που αγωνίζεται στη  Θεσσαλονίκη. Έφτασε στο χάλκινο με μια απρόσμενη νίκη επί του Δημήτρη Στεφάνου σε μια παρτίδα που όδευε προς την ισοπαλία.

Ο 4ος τελικά Δημήτρης Στεφάνου είναι ένας ταλαντούχος 15χρονος από την Πάτρα, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στο μέλλον σε επιτυχίες.

Ο αδελφός του Κωνσταντίνος Στεφάνου τερμάτισε στην 9η θέση. Αν και Πατρινός, σκακιστικά ανήκει στην Κρήτη αφού αγωνίζεται στον ΣΟ Ηρακλείου, ενώ για δύο χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Κύδωνα Χανίων.

Στους ίδιους βαθμούς ο 18χρονος Ρεθυμνιώτης Μιχάλης Πελαντάκης, πρακτικά απροπόνητος σε μια χρονιά πανελλήνιων εξετάσεων, κατάφερε να τερματίσει αρκετά ψηλά.

Ο Παναγιώτης Τζαγκαράκης της ΣΑ Χανίων έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και έπαιξε στις πρώτες σκακιέρες. Του «στράβωσε» όμως το τουρνουά και η φυσιολογική απογοήτευση τον έριξε πιο κάτω. Είναι όμως 16 ετών και θα δείξει το σκάκι που ξέρει.

Στους ίδιους βαθμούς (5,5/7) ο ανερχόμενος 13χρονος Γιώργος Αντωνιουδάκης, επίσης της ΣΑΧ.

Ο 15χρονος Αθανάσιος Μαυρίδης ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Κύδωνα Χανίων. Με 5/9 β. κατετάγη πιο ψηλά από την αρχική του κατάταξη και πήρε 78 μονάδες ΕΛΟ.

Με τους ίδιους βαθμούς ο αδελφός του, Εμμανουήλ Μαυρίδης του ΟΑ Χανίων, έκανε κι αυτός ένα καλό τουρνουά με κέρδος 52 μονάδες ΕΛΟ.

Ο 20χρονος Παύλος Παυλίδης του Κύδωνα πήρε μέρος για τελευταία φορά σε νεανικά τουρνουά. Στο παρελθόν Μεσογειονίκης εφήβων, τώρα σπουδάζει και κάνει πρωταθλητισμό και στο βόλεϊ!

Τέλος, ο Δανιήλ Κονταδάκης της ΚΑΙΣΣΑ Χανίων πήρε μέρος με μοναδικό σκοπό τη συλλογή εμπειριών.

 Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών

Στο βάθρο Νέοι Άνδρες και Νέες Γυναίκες μαζί

Πήραν μέρος 37 σκακίστριες και το πρωτάθλημα αυτό αποδείχθηκε «πολύ νέων γυναικών»! Μια νέα γενιά ταλαντούχων κοριτσιών, εκμεταλλεύτηκε την απουσία πολλών εφήβων σκακιστριών, έπαιξε πολύ καλό σκάκι και σκαρφάλωσε στην κορυφή!

Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η 13χρονη Αργυρώ Γκουτζούκη της Κέρκυρας με 7 στους 9 βαθμούς.

Δεύτερη η μόλις 11 χρονών Δήμητρα Αλεξανδρή από τη  Θεσσαλονίκη με 6,5 βαθμούς. Η Δήμητρα μάλιστα ήταν αήττητη, καθώς έφτασε στο αργυρό μετάλλιο με 4 νίκες και 5 ισοπαλίες.

Τρίτη και χάλκινη με τους ίδιους 6,5/7 βαθμούς η 15χρονη Μαρία Τσάκωνα, επίσης από τη Θεσσαλονίκη.

Από την Κρήτη την καλύτερη εμφάνιση έκανε η Ηρακλειώτισσα Αριάδνη Κουτσουράκη η οποία φέτος θα αγωνιστεί με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Η Αριάδνη είναι πολύ καλή σκακίστρια και στο πρόσφατο πρωτάθλημα νεανίδων ήταν 4η. Αυτό το τουρνουά δεν της πήγε.

Μόλις μια θέση πιο κάτω η 11χρονη Ευγενία Πλατσάκη που αγωνίζεται για το Ατσαλένιο Ηρακλείου. Έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά και πήρε 82 μονάδες ΕΛΟ!

Με τους ίδιους 5/7 βαθμούς η Ευανθία Καλιοντζάκη του ΟΑΧ τα πήγε καλά και ανέβηκε στο ΕΛΟ.

Η μόλις 10χρονη Βίβιαν Κοντογιάννη του ΑΟ Γαζίου πάλεψε όλες τις παρτίδες, απέσπασε ισοπαλίες και έχασε μόνο δύο παρτίδες.

Η Αθηνά Βακάλη του ΟΦΣΧ Χανίων έκανε ένα μέτριο για τις ικανότητές της τουρνουά αλλά δικαιούται να προσβλέπει σε καλύτερα.

Η μικρότερη αδελφή της Έλλη Βακάλη (ΟΦΣΧ) ξεκίνησε το τουρνουά για να πάρει μόνο τη γεύση των αγώνων, αλλά έφτασε στους 4/9 βαθμούς παίρνοντας καλά αποτελέσματα. Στο τουρνουά αυτό βγάζει και διεθνές ΕΛΟ.

Το δίδυμο των πρωταθλητών Μαρινάκη και Κουβίδη έρχονται να προστεθεί στις επιτυχίες που πάντα είχε το Κρητικό σκάκι στα νεανικά πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων (<16), εφήβων-νεανίδων (<18) και Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών (<20). Να θυμίσουμε ότι στη δύσκολη διετία 2020-21 σε 6 παρόμοιες διοργανώσεις οι σκακιστές και οι σκακίστριες από την Κρήτη πήραν 3 χρυσά μετάλλια (Ειρήνη Εργαζάκη, Ευαγγελία Καραβιτάκη, Χρήστος Μαρινάκης), 3 αργυρά (Βαγγέλης Πατρελάκης, Γιάννης Κουβίδης, Ασημένια Χατζηπαναγιώτου) και 3 χάλκινα μετάλλια (Αλέξανδρος Κοτσίνης, Ευαγγελία Καραβιτάκη, Γιώργος Παπιδάκης). Παρόμοιες επιτυχίες υπάρχουν και στα πρωταθλήματα χαμηλότερων κατηγοριών (<8, <10, <12, <14 ετών)

* Οι φωτογραφίες από την διοργάνωση είναι από την ανάρτηση των διοργανωτών ΣΚΑ.ΚΙ. Τρικάλων.

Πηγή: kydonchania.gr


Πηγή: cretanleft.gr