Πίστη και αυταπάρνηση δεν έφταναν στην Εθνική - Ειδήσεις Pancreta
AP Photo/Thanassis Stavrakis
 
Το πάλεψαν οι διεθνείς μας, αλλά ήταν αδύνατο να νικήσουν την ανώτερη Ισπανία, που πέρασε με 1-0 από το ΟΑΚΑ.
 

Διαφορά κλάσης, νοοτροπίας, πείτε το όπως θέλετε. Η περίφημη ελληνική ψυχή εμφανίστηκε χθες στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν έφτανε. Η Ισπανία ήταν καλύτερη και επικράτησε με 1-0 της Εθνικής μας ομάδας, η οποία έχασε κάθε ελπίδα για πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Μια ελπίδα που αχνοφάνηκε νωρίς, χθες βράδυ. Η Γεωργία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και νίκησε με 2-0 τη Σουηδία, οπότε, σε περίπτωση που η Ελλάδα, χθες, έκανε τη δική της έκπληξη, θα είχε σοβαρές πιθανότητες για τη δεύτερη θέση.

Ομως, όπως φάνηκε, οι Ελληνες διεθνείς δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους. Ετρεξαν, πάλεψαν, μόχθησαν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έτρεχαν και δεν έφταναν. Δίχως να φορτσάρουν οι «φούριας ρόχας», βρήκαν το γκολ που ήθελαν στο 26’, με πέναλτι του Σαράμπια και στη συνέχεια έλεγξαν το ματς όπως αυτοί ξέρουν. Απειλούσαν σποραδικά, θα μπορούσαν να πετύχουν και δεύτερο γκολ, όμως το 1-0 τους έφτανε για να ανέβουν στην κορυφή του ομίλου και να γίνουν αυτοί το φαβορί για την απευθείας πρόκριση.

Η φάση του πέναλτι θα μπορούσε και να μη δοθεί. Σε ένα γέμισμα στην περιοχή μας, ο Γιαννούλης φαίνεται να ανατρέπει τον Ινίγκο Μαρτίνεθ. Ηταν μια δύσκολη φάση ούτως ή άλλως, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να έχει δοθεί επιθετικό φάουλ υπέρ του Μασούρα στην αρχή της.

Ακόμη και να μην υπήρχε το πέναλτι, βέβαια, η Εθνική δύσκολα θα έπαιρνε –ή έκλεβε πιο σωστά– τη νίκη. Αλλωστε, δεν είχε ούτε μια καθαρή ευκαιρία σε 90 λεπτά. Μόνο στο 20’, που ο Παυλίδης έβγαλε με κάθετη τον Μασούρα σε θέση βολής. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού σκόραρε, όμως σωστά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Ο Τζόνι Φαν Σιπ έπαιξε ακριβώς όπως περιμέναμε. Με 3-5-2, δίχως εκπλήξεις στην ενδεκάδα και με ένα σύστημα που μπορούσε να γίνει 4-3-3, τις λίγες φορές που η ομάδα μας ήταν στην επίθεση. Με την κατοχή στο 31-69 υπέρ των φιλοξενούμενων, γίνεται κατανοητό πως δεν ήταν εύκολο να κάνουμε παιχνίδι. Κι όποτε το επιχειρήσαμε, αυτό συνέβη με βαθιές μπαλιές. Οι Ισπανοί δεν αιφνιδιάστηκαν και μοιραία δεν κινδύνευσαν ποτέ.

Απορία προκάλεσε η κίνηση του Ολλανδού προπονητή μας, να αλλάξει και τους δύο επιθετικούς στο ημίχρονο. Αυτομάτως στέρησε τη δυνατότητα να φορτώσει περισσότερο τη γραμμή κρούσης στη συνέχεια, ενώ και οι επόμενες αλλαγές άργησαν να γίνουν. Ο Λημνιός ήταν ορεξάτος, αλλά δεν είχε ούτε μισή ώρα στη διάθεσή του, ενώ ο Πέλκας μπήκε πολύ αργά.

Σημαντική αποδείχθηκε η απουσία του Μπακασέτα, αφού ο Μάνταλος δεν μπόρεσε επ’ ουδενί να τον αντικαταστήσει. Τεράστιο ήταν το πρόβλημα και στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Ανδρούτσο να γίνεται παιχνιδάκι των αντιπάλων μας. Αντίθετα, πολύ καλό ντεμπούτο πραγματοποίησε ο Δημήτρης Γούτας.

Το φινάλε του χθεσινού ματς βρήκε τους 7-8.000 θεατές να χειροκροτούν την προσπάθεια των διεθνών. Την Κυριακή, ακολουθεί το ματς με το Κόσοβο, όπου ο κόσμος θα είναι σαφώς λιγότερος. Η Εθνική θέλει και πρέπει να τελειώσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στον όμιλο, να δείξει ότι μπορεί να καταβάλει επιτέλους πιο αδύναμες ομάδες και μετά να σχεδιάσει τη νέα εποχή.

Ελλάδα (Τζ. Φαν Σιπ): Βλαχοδήμος, Γούτας, Τζαβέλας, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Γιαννούλης (67’ Λημνιός), Σιώπης, Μπουχαλάκης (78’ Πέλκας), Μάνταλος, Μασούρας (46’ Τζόλης), Παυλίδης (46’ Δουβίκας).

Ισπανία (Λ. Ενρίκε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Ιν. Μαρτίνεθ (89’ Αθπιλικουέτα), Λαπόρτ, Γκαγιά, Ρόδρι, Γκάβι (65’ Μπουσκέτς), Κόκε, Σαράμπια (57’ Ολμο), Ντε Τομάς (57’ Ροντρίγκο), Μοράτα (65’ Φορνάλς).

Σκόρερ: 26’ πέν. Σαράμπια.
Διαιτητής: Μαρτσίνιακ (Πολωνία).
Κίτρινη: 33’ Σιώπης, 55’ Τσιμίκας, 59’ Γούτας, 92’ Τζαβέλας - 48’ Σαράμπια, 78’ Καρβαχάλ.
Κόκκινη: -

Ευθύμης Ασημακόπουλος


Πηγή: efsyn.gr