Ματαιώνεται οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας - Ειδήσεις Pancreta

Την απόφαση για ματαίωση του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας έλαβε ο Σταύρος Κοντονής, μετά τα επεισόδια στο ημιτελικό του θεσμού μεταξύ του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας. Νωρίτερα ανακοινώθηκε και η αναβολή του αγώνα ΑΕΚ - Ατρομήτου. Στην ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού στρέφεται κατά εκείνων που προκαλούν επεισόδια, του διαιτητή Ανδρέα Παππά για τον οποίο διερωτάται γιατί δεν διέκοψε εξαρχής τον αγώνα αλλά προσπάθησε τρεις φορές να τον ολοκληρώσει, της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας για τα κριτήρια επιλογής των διαιτητών αλλά και τους παράγοντες των ομάδων που καλύπτουν και δικαιολογούν τα έκτροπα.

Το παιχνίδι της Τετάρτης μεταξύ του ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μετά από μία απόφαση του διαιτητή, ο οποίος δεν καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Μακ από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Στέφανου Καπίνο. Φωτοβολίδες, εισβολή οπαδών και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις συνέθεσαν το σκηνικό πολέμου στο γήπεδο της Τούμπας. Το παιχνίδι μετά από διαβουλεύσεις τελικά διεκόπη - αν και βάσει κανονισμού θα έπρεπε να είχε διακοπεί νωρίτερα - και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης της ΕΠΟ και την επανάληψη του αγώνα με ξένους διαιτητές. Μάλιστα ενημέρωσε πως δεν πρόκειται η ομάδα του ΠΑΟΚ να κατέβει για τον επαναληπτικό αγώνα στο Καραϊσκάκη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ζήτησε από την ΕΠΟ και τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας να εξετάσουν αν συντρέχουν λόγοι για την οριστική ματαίωση του θεσμού του κυπέλλου. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε αρχικά η αναβολή του αγώνα ΑΕΚ - Ατρόμητου (το άλλο ζευγάρι του ημιτελικού) και στη συνέχεια και η οριστική ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας. Έτσι κυπελλούχος Ελλάδας για το 2016 δεν θα υπάρξει. 

Τόσο η ΠΑΕ ΑΕΚ, όσο και η ΠΑΕ Ατρόμητος, ανακοίνωσαν πως σέβονται την απόφαση του υφυπουργού, όπως και κάθε απόφαση που είναι προς την κατεύθυνση της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Είμαστε υπέρ οποιασδήποτε απόφασης που θα δείχνει ξεκάθαρα πως το ελληνικό ποδόσφαιρο οδεύει προς την κάθαρση και το φινάλε της εγκληματικής οργάνωσης, που μολύνει εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρο της χώρας μας σε όλους τους τομείς», ανέφεραν από την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Αρνητική η αντίδραση της ΕΠΟ

Η ΕΠΟ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του υφυπουργό για οριστική ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας, επικαλούμενη διάφορα τεχνικά ζητήματα αλλά και οικονομικά. Ειδικότερα η ΕΠΟ έθεσε τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιά ομάδα θα δηλωθεί από το κύπελλο στην UEFA;
  2. Εάν η UEFA ελέγξει πειθαρχικά την EΠΟ γιατί σταματάει τη διοργάνωση, πώς θα απαντήσει;
  3. Υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τον ΟΤΕ TV
  4. Ποιος θα αποζημιώσει τις ομάδες Α και Β Εθνικής που παίρνουν το 70% όλων των εσόδων της διοργάνωσης;

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού:

1. Η καταδίκη της βίας και των αγριοτήτων στους αγωνιστικούς χώρους γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς αιρέσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση λειτουργεί υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθούν τα αντικοινωνικά φαινόμενα και στην ουσία τα υποθάλπει και τα νομιμοποιεί.

2. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος διαιτητής ο οποίος εφάρμοσε αυστηρά τον κανονισμό της Ε.Π.Ο. (και όχι νόμο όπως ορισμένοι αναφέρουν) τον Νοέμβριο για τα ίδια και χειρότερα γεγονότα αποπειράθηκε τρεις φορές κατά παράβαση των ίδιων κανονισμών, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το χθεσινό αγώνα.

3. Επίσης εύλογα είναι τα ερωτηματικά που συνεχώς προκαλούνται στην κοινή γνώμη, ως προς τα κριτήρια ορισμού διαιτητών από την Κ.Ε.Δ. σε κρίσιμους αγώνες, όταν κατά τεκμήριο, ικανότεροι διαιτητές ορίζονται να διαιτητεύσουν λιγότερο κρίσιμους αγώνες. Οι διοικήσεις της Ε.Π.Ο. και της Κ.Ε.Δ. οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και να μην παριστάνουν τους θιγόμενους.

4. Είναι ανάγκη στη σημερινή κατάσταση όλοι οι παράγοντες των ομάδων να αντιληφθούν ότι εμπρηστικές δηλώσεις, μετάθεση ευθυνών πάντα σε άλλους για όσα συμβαίνουν και δικαιολόγηση των εκτρόπων, δημιουργούν περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

5. Αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι η Ε.Π.Ο. δεν είναι ικανή να παρέμβει με γενναίες λύσεις στις διαχρονικές παθογένειες που η ίδια με τις πρακτικές της δημιούργησε. Η ανισονομία, η αναξιοπιστία και η εσωστρέφεια έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους και συνιστούν τη βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης.

6. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και κυρίως της έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

7. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όσοι δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει, να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις.


Πηγή: tvxs.gr