Ο κόσμος της ΑΕΚ γονάτισε αλλά σηκώθηκε ψηλά! - Ειδήσεις Pancreta
Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η UEFA πήρε την καλή πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις ομάδες να γονατίσουν πριν τον αγώνα, ως συμβολική κίνηση κατά του ρατσισμού. Ακούγεται απλό αλλά τελικά δεν ήταν.
 

Στην Ελλάδα, τα μπουμπούκια της Χρυσής Αυγής βρήκαν αφορμή να ανασυστήσουν τον σύνδεσμο-παρακλάδι «Γαλάζια Στρατιά». Πήγαν με πανό έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ και διαμαρτυρήθηκαν γιατί «για Έλληνες δεν γονατίσατε ποτέ». Μοίρασαν και προκηρύξεις όπου -εκτός από τη ρατσιστική τους χολή- ζήτησαν την απελευθέρωση των χρυσαυγιτών από τις φυλακές. Ευτυχώς δεν ήταν παρά μόνο ελάχιστοι, ευτυχώς οι φίλοι τους παραμένουν μπουζουριασμένοι και… ευτυχώς η Ελλάδα δεν πήρε μέρος στο EURO γιατί αυτοί θα μας εξέθεταν διεθνώς.

Αν όμως οι Έλληνες φασίστες ήταν λίγοι και η ΕΠΟ τους αγνόησε, οι Ούγγροι ήταν πολλοί και η ουγγρική ομοσπονδία ποδοσφαίρου τους ενθάρρυνε. Χιλιάδες Ούγγροι συγκρότησαν πορεία πριν το ματς με τη Γαλλία, κρατώντας πανό εναντίον της πρωτοβουλίας του γονατίσματος. Όσοι από αυτούς μπήκαν τελικά στα κατάμεστο στάδιο (ο Όρμπαν εκτός από φασίστας είναι και ψεκασμένος και δεν δίνει δεκάρα για την πανδημία) προχώρησαν σε ρατσιστικές αποδοκιμασίες στον μαύρο επιθετικό της Γαλλίας Εμπαπέ. Εδώ, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, η UEFA επέβαλε ποινές στην Ουγγαρία. Θα δώσει τα επόμενα τρία παιχνίδια χωρίς φιλάθλους και θα πληρώσει και 100.000 € πρόστιμο. Και λίγο τής είναι.

Οι Άγγλοι μας επιφύλαξαν τον ρατσισμό τους για μετά το πανευρωπαϊκό. Έχασαν στον τελικό από την Ιταλία στα πέναλτι. Μόνο που η τύχη έφερε τους τρεις Άγγλους που έχασαν τα καθοριστικά πέναλτυ (Σάντσο, Ράσφορντ και Σάκα) να είναι μαύροι. Ένας οχετός απαξιωτικών ύβρεων πλημμύρισε δυστυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ως τότε «αγγλικά λιοντάρια» ξαναέγιναν… αφρικανικά. Η αντίδραση της θεσμικής Αγγλίας ήταν θετική και άμεση. Παλάτι, κυβέρνηση και Αγγλική Ομοσπονδία αποδοκίμασαν τα ρατσιστικά σχόλια, ενώ η αστυνομία θα διερευνήσει τις πηγές τους.

«ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη»

Τα καλά νέα αυτή τη φορά ήρθαν από την Ελλάδα! Η ΑΕΚ ανακοίνωσε ως προπονητή της Β΄ ομάδας τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα. Μόνο που ο Τσιάρτας είναι πασίγνωστος ρατσιστής και ομοφοβικός. Φροντίζει συχνά να θυμίζει ακόμη και σε ανθρώπους που αδιαφορούν για το ποδόσφαιρο πόσο απεχθάνεται τους μετανάστες, τους αλλόθρησκους, τους αλλόγλωσσους και όσους έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τον ίδιο. Αυτά ουδόλως απασχολούν τον διαβόητο Μελισσανίδη που τον προσέλαβε. Απασχολούν όμως τον κόσμο της ΑΕΚ. Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ, ο original 21, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αποδοκιμάζει την πρόσληψη γιατί «οι αντιλήψεις του Τσιάρτα δεν συνάδουν με τις αρχές, τις αξίες και τη φύση του συλλόγου μας. Η μάνα όλων των προσφύγων, η αγκαλιά των φτωχών, η πηγή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, η ΑΕΚ δεν νοείται να έχει στο πάγκο της ένα πρόσωπο που βάσει γεγονότων αποτελεί ρατσιστική μορφή, αφού οι δηλώσεις και οι πράξεις του κατά καιρούς φανερώνουν έναν άνθρωπο μισαλλόδοξο και κακοήθη». Η ανακοίνωση λέει πολλά και τα λέει ωραία. Για να μην υπάρχουν μάλιστα παρανοήσεις χαρακτηρίζει τον Τσιάρτα «σκουπίδι» και συνοδεύει την ανακοίνωση με φωτογραφία ενός συνθήματος: «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη».

Η εξάλειψη του ρατσισμού και της μισανθρωπίας από τα γήπεδα θα πάρει πολύ χρόνο και απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Αντιδράσεις σαν αυτές αποτελούν σπουδαία βήματα και δίνουν ανάσες. Μπράβο στα παλικάρια της ΑΕΚ λοιπόν και ας την μιμηθούν όλοι οι σύνδεσμοι. Γονάτισαν αλλά σηκώθηκαν πολύ ψηλά. Γονατίζουμε μαζί τους.

Μανόλης Χατζηπαναγιώτου


Πηγή: cretanleft.gr