1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανδρών-Γυναικών - Ειδήσεις Pancreta

Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου διεξήχθη το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανδρών – Γυναικών. Ήταν μια ημι-επίσημη διοργάνωση της ΕΣΟ που σκοπό είχε να δώσει την ευκαιρία στα σωματεία να αγωνιστούν σε μια περίοδο που η αγωνιστική δραστηριότητα είναι από μήνες νεκρωμένη λόγω της πανδημίας.

Ουσιαστικά έγιναν δύο πρωταθλήματα σε ξεχωριστούς ομίλους. Ο ένας όμιλος ήταν ο ανοιχτός όμιλος (πήραν μέρος  κυρίως άνδρες) σε τετραμελείς ομάδες με έναν αναπληρωματικό. Ο άλλος όμιλος ήταν το πρωτάθλημα γυναικών με τριμελείς συνθέσεις και μία αναπληρωματική. Συνολικά στη διοργάνωση μετείχαν 52 σωματεία από όλη την Ελλάδα με 90 ομάδες στην ανοιχτή κατηγορία και 25 στην κατηγορία γυναικών. Αυτό συνέβη γιατί κάθε σωματείο είχε δικαίωμα να κατεβάσει και δεύτερη ή και τρίτη ομάδα. Το πλήθος των σωματείων αλλά και ο αριθμός των σκακιστών (560) που αγωνίστηκαν θεωρείται ιδιαιτέρα ενθαρρυντικός με δεδομένη την πολύμηνη αγωνιστική παράλυση.

Οι σκακιστές και οι σκακίστριες αγωνίστηκαν στην πλατφόρμα tornelo με εικόνα και ήχο από το zoom. Υπήρχε ομάδα 15 διαιτητών με επικεφαλής διαιτήτρια την κα Τάνια Καραλή. Η διοργάνωση μπορούσε να ελέγχει την αξιοπιστία των παρτίδων με σύστημα αντι-cheating.

Ανοιχτό πρωτάθλημα

Στον ανοιχτό όμιλο (Ανδρών) πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των Συκεών Θεσσαλονίκης με 15β (7νίκες-1ισοπαλία-1ήττα). Ακολούθησε η πάντα ισχυρή σκακιστική Καβάλα με 14β. και στην τρίτη θέση της κατάταξης με τους ίδιους βαθμούς (14β) ο Φυσιολάτρης Νίκαιας.

Από την Κρήτη συμμετείχαν 7 σωματεία με 15 ομάδες (!).

Την καλύτερη κατάταξη είχε ο ΟΦΗ-Α (Χριστοδούλου, Βλάχος, Παναγιωτάκος, Καδιάνης) ο οποίος κατατάχθηκε 9ος με 13β (6-1-2).

Αμέσως μετά στην 10η θέση ακολούθησε με 12 βαθμούς (6-0-3) ο ΚΥΔΩΝ-Α (Παυλίδης Τ, Μυλωνάκης, Μαρινάκης, Παυλίδης Π. και Μαυρίδης Θ.). 

Πολύ καλή και η εμφάνιση του ΟΦΣΧανίων-Α (Λαδάς, Σημαντηράκης, Γεωργαντάς, Σγουρός) με 11β. (5-1-3).

Με τους ίδιους βαθμούς 11β. (4-3-2) η νεανική ομάδα του ΟΦΗ-Β (Παπιδάκης, Κουβίδης, Μπροκαλάκης, Καζάκος) άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Ομόβαθμος επίσης με 11β. (5-1-3) ο Σ.Ο.Ηρακλείου (Κοτσίνης, Στεφάνου Κ., Καλύβα, Χασουράκη, Γεωργιάδης) κατατάχθηκε 26ος.

Ο Ο.Α.Χανίων με 9β. (4-1-4) κατατάχθηκε 40ος (Δαρμαράκης, Λιαργκόβας, Μαυρίδης Μ., Μπενάκης).

Ο ΟΦΗ 2000-Α με 9β. (4-1-4) κατατάχθηκε 47ος (Φραγκιαδάκης Δ., Φραγκιαδάκης Εμ., Πρεδευτάκης, Πετράτος).

Ο Σ.Ο. Ρεθύμνου με 8β (4-0-5) κατατάχθηκε 55ος (Σερντεδάκης, Λαμπούδης, Καβούνης, Φραϊδάκης).

Με πνεύμα συμμετοχής και διάθεση να πάρουν παρτίδες πολλοί σκακιστές μετείχαν δεύτερες και τρίτες ομάδες κάθε σωματείου:

ΟΦΗ 2000-Β (Βαρβεράκη, Γκύζης, Κόντογλου, Καρβέλης)

ΟΦΣΧ-Β (Βουλγαράκης, Παπαδοκωνσταντάκης, Σαμπάνης, Αγγελάκης, Λάτος Αντ.)

ΟΦΗ 2000-Γ (Σακλαμπανάκης, Καπνιστού, Δασκαλάκης, Χουρδάκης)

ΚΥΔΩΝ-Β (Αλειφέρης, Θεοδωρογλάκης, Λουκάκης, Θεοδωρογλάκη, Λάτος Δ.)

ΟΦΗ-Γ (Τερζάκης, Μπακάλης, Καρτσάκης, Παπαδάκης)

ΣΟ Ρεθύμνου-Β (Τζανάκης, Σιβαρόπουλος, Κουρμουλάκης, Κοκολάκης)

ΣΟ Ρεθύμνου-Γ (Γάσπαρης, Τζανουδάκης, Παπαδοσηφάκης, Δημουλάς) 

Τα πλήρη αποτελέσματα στον σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr549398.aspx?lan=19

Πρωτάθλημα Γυναικών

Στο πρωτάθλημα γυναικών η νικήτρια ομάδα ήταν γνωστή από την ανακοίνωση των συνθέσεων. Η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας (Μπότσαρη, Αβραμίδου, Παυλίδου, Κούτση) με το απόλυτο 9 στα 9 και 18β. (9-0-0) πήρε το πρωτάθλημα χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Με Μ.Ο. ΕΛΟ 2206 θα κατατασσόταν στην πρώτη εξάδα και του αντρικού πρωταθλήματος! Τα κορίτσια του Φυσιολάτρη δεν έχασαν ούτε παρτίδα, ενώ η Μπότσαρη παραχώρησε στον τελευταίο γύρο μία ισοπαλία, μάλλον για το…γούρι!

Δεύτερη με 14β. (6-2-1) η Ευβοϊκή (Χατζηιωαννίδη, Αθανασίου, Καλογερίδου).

Στην τρίτη θέση ο ΠΑΣ Συκεών «Φοίβος» (Μαστρακούλη, Καπία, Γιαννουλάκη) με  13β. (6-1-2).

Από την Κρήτη πήραν μέρος 4 ομάδες:

Ο ΟΦΗ (Εργαζάκη, Ορφανάκη, Φιλοξένη) με 9β (4-1-4) κατατάχθηκε 13ος.

Με τους ίδιους βαθμούς (9β.) και την ίδια απόδοση (4-1-4) ο ΚΥΔΩΝ (Χατζηπαναγιώτου, Δασκαλάκη, Παπαδοκωνσταντάκη, Ντουσάκη) κατατάχθηκε 14ος.

Πήραν επίσης μέρος ο ΣΟ Ρεθύμνου (Γουμενάκη, Τριπολιτάκη, Τσικαλάκη) και ο ΟΦΣΧανίων (Βακάλη Αθ., Βακάλη Ελ., Παΐζη).

Τα πλήρη αποτελέσματα θα τα βρει κανείς στο σύνδεσμο http://chess-results.com/tnr549399.aspx?lan=19&art=0

Το διαδικτυακό σκάκι δεν έχει βέβαια το ίδιο αγωνιστικό άρωμα με το διά ζώσης σκάκι. Από ό,τι φαίνεται όμως τέτοιες μορφές «υβριδικού» σκακιού θα τις συναντάμε συχνά.


Πηγή: pancreta.gr