Παίζοντας μπάλα σε έναν “άγιο” - Ειδήσεις Pancreta

Η St Ambroseus FC στεγάζει τα ποδοσφαιρικά όνειρα των «απόκληρων» του Μιλάνου
 
Ο Kalilou Koteh γεννήθηκε στην Γκάμπια το 1994, έγινε μετανάστης στη Λιβύη, όπου έχτιζε ξύλινα σπίτια, και το 2014 βρέθηκε στην Ιταλία. Στο Μιλάνο έκανε μαθήματα ξυλουργικής, ενώ έμαθε να διορθώνει και πλυντήρια πιάτων. Ο Καλίλου αγαπάει το ποδόσφαιρο και σήμερα είναι ο πρώτος αφρικανός πρόεδρος στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Όχι δεν πλούτισε μέσα σε επτά χρόνια στην Ιταλία. Ο Καλίλου είναι πρόεδρος στην ομάδα που ονομάζεται St Ambroseus FC και απαρτίζεται από πρόσφυγες και μετανάστες, που βρήκαν γη στο Μιλάνο.

Αγόρια που γεννήθηκαν στη Σενεγάλη, την Γκάμπια, το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, την Γκάνα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, αλλά και την Ιταλία ή την Ρουμανία, φοράνε την «ερυθρόλευκη» φανέλα της St Ambroseus FC και κάνουν ποδοσφαιρικά όνειρα. Δεν είναι τυχαίο ότι για σήμα η ομάδα έχει το περιστέρι, χρώματα τα κόκκινα άσπρα της σημαίας του Μιλάνου, ενώ το όνομα της είναι ο Άγιος Αμβρόσιος ο προστάτης άγιος της ιταλικής πόλης.
«Η οργάνωση μιας ομάδας σαν τη δική μας δεν είναι εύκολη. Το κύριο πρόβλημα σχετίζεται με την ιδιότητα μέλους. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύο παιχνίδια, αλλά οι μισοί παίκτες δεν μπορούν ακόμη να αγωνιστούν γιατί δεν έχουν χαρτιά. Υπάρχουν καθυστερήσεις από την ομοσπονδία και προβλήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι πολλοί νέοι δεν μπορούν να εγκατασταθούν ή περιμένουν την ανανέωση της άδειας διαμονής τους. Στο Μιλάνο μπορούμε να περιμένουμε ακόμη και ένα χρόνο», λέει στο «Il Manifesto» o Καλίλου.

Οι δυσκολίες της ομάδας

Ο Αμπντουλαγιε Ντιαμπί είναι 25 χρονών, γεννημένος στη Σενεγάλη. Εργάζεται ως φύλακας και πολλές φορές εμφανίζεται στο γήπεδο με τη στολή, καθώς πάει για προπόνηση απευθείας από τη δουλειά. «Είμαι περήφανος που είμαι μέλος μιας ομάδας προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Το ποδόσφαιρο μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ μας δίνει και την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια οικογένεια. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να βρισκόμαστε στο γήπεδο, να διασκεδάζουμε παίζοντας μπάλα. Επίσης είναι πολύ ωραία η σχέση με τους συμπαίκτες, τους οπαδούς που μας υποστηρίζουν», υπογραμμίζει ο Ντιαμπί που όμως έχει και ποδοσφαιρικά όνειρα: «Όταν ήμουν στη Σενεγάλη μου άρεσε ο Καναβάρο (σ.σ. ένας από τους καλύτερους Ιταλούς αμυντικούς, που ξεκίνησε από τη Νάπολι και αγωνίστηκε σε Πάρμα, Ιντερ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης), τον είδα να παίζει με την Εθνική Ιταλίας και ονειρευόμουν να γίνω σαν αυτόν...».
Η ομάδα του Μιλάνου ανήκει στο κίνημα των αυτοοργανωμένων ποδοσφαιρικών (και όχι μόνο...) συλλόγων που επιδιώκει να συνδέσει το αγαπημένο λαϊκό άθλημα με τα κοινωνικά κινήματα, το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα και τα κοινωνικά κέντρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αρκετές οι ομάδες που με τέτοια χαρακτηριστικά μετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ιταλίας: Palermo Calcio Popolare, Spartak Lecce, Quartograd (Νάπολη), Afro Napoli United, Atletico San Lorenzo (Ρώμη), Lebowski Historical Center (Φλωρεντία), San Precario (Πάδοβα) είναι μερικές από τις ομάδες που κλωτσάνε την μπάλα όπως και η St Ambroseus στο Μιλάνο.

Πάθος για ποδόσφαιρο

Πριν από τρία χρόνια ο Davide Salvadori, μέλος της St Ambroseus FC και του αυτοοργανωμένου κοινωνικού κέντρου Lambretta στο Μιλάνο, είχε βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης και μιλώντας στο 
babylonia.gr είχε πει για την ομάδα: «Το πάθος για το ποδόσφαιρο ήταν που μας ένωσε. Στην καθημερινή επικοινωνία προκύπτει το πρόβλημα της γλώσσας, αλλά μέσα στο γήπεδο μπορούμε να μιλάμε όλοι μια παγκόσμια γλώσσα, αυτή του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο η ρίζα του εγχειρήματος. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα υπάρχει πλέον η St Ambroseus, που προέκυψε από τη συγχώνευση αυτής της εμπειρίας με αυτήν της Corelli Boys, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που δημιουργήθηκε αυθόρμητα σε ένα άλλο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Μιλάνο. Μια προσπάθεια την οποία υποστήριξαν κυρίως οι δάσκαλοι του σχολείου ιταλικών, στο οποίο πήγαιναν οι νεαροί πρόσφυγες. Η συγχώνευση έγινε καθώς και οι δύο ομάδες έπαιζαν στο ίδιο πρωτάθλημα, στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του Μιλάνου. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε το βήμα παραπέρα και να εμφανιστούμε για πρώτη φορά στη FIGC, το επίσημο πρωτάθλημα. Η ιδέα δεν ήταν να δημιουργήσουμε απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια πραγματική ακαδημία ποδοσφαίρου. Από εκεί και πέρα, μια άλλη βαθιά αλλαγή είναι το γεγονός ότι μπορεί οι δύο αυτές ομάδες να δημιουργήθηκαν από αιτούντες άσυλο, όμως τώρα ο Kalilou Koteh, πρώην αρχηγός των Black Panthers FC και νυν πρόεδρος της St Ambroseus, έχει αρχίσει να ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες, όχι μόνο Αφρικανούς, αλλά και Ιταλούς, Ρομά, Αιγύπτιους και Μαροκινούς. Βλέπουμε, έτσι, τη μετάβαση από μια προσφυγική ομάδα σε μια ομάδα με σαφώς προσφυγική βάση αλλά και 100% πολυεθνική».

Μάκης Διόγος


Πηγή: epohi.gr