Σφίγγει η στρόφιγγα - Ειδήσεις Pancreta

Το σκάνδαλο του ντόπινγκ στον κλασικό αθλητισμό που ξέσπασε με τη δημοσίευση της έκθεσης της WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) για τον ρωσικό στίβο άρχισε πλέον να έχει συνέπειες εκεί που πραγματικά πονάει τους παράγοντες του αθλητισμού: στην τσέπη και τα ταμεία τους.

Οπως αποκάλυψε χθες το βρετανικό κανάλι BBC, η Adidas φέρεται να έχει ενημερώσει την IAAF ότι σκέφτεται να τερματίσει πρόωρα το συμβόλαιο χορηγίας που τη συνδέει με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Το δεύτερο μέρος της προαναφερθείσας έκθεσης της WADA δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες και αναφέρει ότι η διαφθορά βρίσκεται μέσα στους κόλπους της IAAF, καθώς είναι αδύνατον οι ιθύνοντές της να μη γνώριζαν την έκταση που έχει πάρει το ντόπινγκ στον στίβο.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Λαμίν Ντιάκ, κατηγορείται για παθητική διαφθορά – ότι δηλαδή έκλεινε τα μάτια σε περιπτώσεις ντόπινγκ Ρώσων αθλητών κυρίως, έναντι χρημάτων.

Οι αποκαλύψεις αυτές, όπως υποστήριξε χθες το BBC, συνιστούν παράβαση των όρων του συμβολαίου της Adidas με την IAAF. Το εν λόγω συμβόλαιο υπογράφηκε το 2008 και είχε ισχύ έως το 2019.

Φέτος –ολυμπιακή χρονιά, ας μην ξεχνιόμαστε- αναμενόταν να δώσει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία γύρω στα 7,4 εκατ. ευρώ. Αν τελικά η γερμανική εταιρεία κατασκευής αθλητικού υλικού προχωρήσει στην ακύρωση της σύμβασης, τότε οι ζημίες της IAAF υπολογίζονται σε 27,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητισμού Σεμπάστιαν Κόε δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, αλλά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Βέβαια, ο Βρετανός παράγοντας κάθε άλλο παρά εύκολο έργο έχει, καθώς πρέπει πρώτα να «καθαρίσει» το περιβάλλον του. Ενας από τους δικούς του ανθρώπους βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο συγκάλυψης του ρωσικού ντόπινγκ.

Και ο ίδιος όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την (έμμισθη) θέση του πρέσβη της Nike πριν από έναν μήνα, λόγω της κριτικής που δέχθηκε για το ότι δεν συνάδει η προεδρία με τέτοιες ενασχολήσεις και «διαπλοκές».

Στο μεταξύ, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι τιμωρεί τέσσερις αθλήτριές της για ντόπινγκ. Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης στα 800 μ. Ιρίνα Μαράσεβα,όπως και η βαδίστρια Ανα Λουκιάνοβα έλαβαν ποινή δύο χρόνων, ενώ οι δρομείς Γελένα Νικούλινα και Μαρία Νικολάγεβα τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τεσσάρων ετών.

Η κίνηση αυτή είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Ρωσία για να ενταχθεί ξανά στον χώρο του κλασικού αθλητισμού και να αποφύγει τον αποκλεισμό των αθλητών της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο (5-21 Αυγούστου 2016).


Πηγή: efsyn.gr