Χανιά: Αρνείται βραβείο και χρηματικό έπαθλο ο Ασπάλαθος - Ειδήσεις Pancreta
Βράβευση συνοδευόμενη από χρηματικό ποσό, αρνήθηκε ο Αυτοοργανωμένος Αθλητικός Σύλλογος Ασπάλαθος Χανίων, τονίζοντας ότι «τα ομαδικά αθλήματα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση το κέρδος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αθλητικού συλλόγου, πριν μερικές μέρες δέχθηκε πρόσκληση από την ΕΠΣ Χανίων για να παρεβρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου θα λάμβανε και βραβείο για την ηθική εμφάνισή του στο πρωτάθλημα του Γ' Τοπικού Χανίων, τη σεζόν 2018-2019.

Ωστόσο, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου, η ομάδα δεν δέχθηκε την πρόσκληση, ούτε και το βραβείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Σύμφωνα με τη δική μας ηθική, τα ομαδικά αθλήματα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση το κέρδος».

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοοργανωμένος, χωρίς χορηγούς ή κάποιου άλλου είδους εμπορευματικές δοσοληψίες, «καθιστούμε σαφές τόσο στην ΕΠΣ, όσο και στις ομάδες του πρωταθλήματος, ότι για εμάς, η συμμετοχή στο πρωτάθλημα έχει δύο βασικούς πυλώνες, την χαρά του παιχνιδιού και την παρέμβαση στο κοινωνικό πεδίο του αθλητισμού».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η παρουσία στην εκδήλωση αλλά και η αποδοχή του βραβείου «θα σήμαινε και την αποδοχή όλων εκείνων των σημείων που εξαρχής μας είχαν βρει αντίθετες/ αντίθετους. Την απαγόρευση, δηλαδή, της πολιτικοποίησης της κερκίδας μας, τον διαχωρισμό των ομάδων με βάση το φύλο και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού».

«Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον το ερασιτεχνικό μπάσκετ, δεν μπορούν να λειτουργούν με όρους επαγγελματισμού, κερδοσκοπίας και εν τέλει κοινωνικού κανιβαλισμού, καταστρέφοντας κάθε ίχνος χαράς, δημιουργικότητας και συλλογικότητας. Με τους «αντίπαλους» παίκτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως έχουν συνηθίσει σε άλλα πλαίσια να παίζουν το τόπι και έχουν υιοθετήσει ενδεχομένως συμπεριφορές εχθρικές. Εμείς, ωστόσο, με χαρά υποδεχόμαστε τη νίκη, με χαρά και την ήττα», αναφέρει ο αθλητικός σύλλογος.

«Σε μία κοινωνία ασύλληπτου ανταγωνισμού, στην οποία οι νικητές είναι τα πάντα και οι χαμένοι το τίποτα, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για το παιχνίδι», καταλήγει η ανακοίνωση, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο στην κοπή της δικής τους πίτας, στο Κοινωνικό Στέκι/Στέκι Μεταναστών Χανίων (Νταλιάνη 6), την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Ποιος είναι ο Ασπάλαθος

Ο Ασπάλαθος είναι ένας νέος αυτο-οργανωμένος αθλητικός σύλλογος που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού δρώντας ταυτόχρονα αθλητικά αλλά και πολιτικά. Στο αρχικό κείμενο με το οποίο συστήθηκε η ομάδα στο κοινό των Χανίων στην έναρξη του πρωταθλήματος αναφέρει:

[..] θέλουμε να σπείρουμε και εμείς το μικρόβιο μιας διαφορετικής έννοιας του αθλητισμού στην πόλη που ζούμε. Αυτό σημαίνει ότι αυτο–οργανώνουμε τις προπονήσεις μας με συλλογικό τρόπο, είμαστε ενάντια στην εμπορευματική μορφή του αθλητισμού γενικότερα, εναντιωνόμαστε στην ιεραρχία λειτουργώντας με οριζόντιες διαδικασίες. Αποφασίζουμε ομόφωνα και όχι πλειοψηφικά μέσα από τις συνελεύσεις μας. Εναντιωνόμαστε στην "no politica" λογική, καθώς θεωρούμε ότι είμαστε πολιτικά και όχι κομματικά όντα και έχουμε φωνή ενάντια στο φασισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυπικής ή άτυπης εξουσιαστικής τάσης. Μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να αναδείξουμε και να βιώσουμε μια ανάγκη που έχει μετατραπεί σε μπίζνα στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Τον Μάρτιο του 2018 η ΕΠΣ Χανίων είχε διακόψει αγώνα Γ΄ κατηγορίας τοπικού μεταξύ του Ασπαλάθου και της Υρτακίνας, για ένα αντιφασιστικό πανό που ανάρτησαν οπαδοί του Ασπάλαθου και το οποίο η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων θεώρησε ότι παραβιάζει τους κανόνες της FIFA προτρέποντας τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα. 

Το πανό έγραφε: «Την Κάντανο τα Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σ' ολόκληρη τη Γη».

Το επίμαχο πανό που προκάλεσε τη διακοπή του αγώνα

Ειδικά για τα θέματα της ανάρτησης πανό με πολιτικά μηνύματα τα μέλη του Ασπάλαθου αναφέρουν:

«Σαν Ασπάλαθος πέρα από την χαρά της ήττας και της νίκης, την αποκατάσταση του ποδοσφαίρου σαν μια γιορτή, θεωρούμε αναγκαίο να αγωνιζόμαστε και σε γενικότερο επίπεδο. Πέρα από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, παλεύουμε και στον αγώνα κατά του διαχωρισμού των ανθρώπων με βάση την φυλή, το φύλο, την καταγωγή, την σεξουαλική προτίμηση επομένως και στον αγώνα ενάντια στα μορφώματα που αντιπροσωπεύουν τέτοιου είδους λογικές όπως είναι ο φασισμός, ο καπιταλισμός και κάθε του προέκταση. Είναι εύκολο να τον αναγνωρίσει κανείς καθώς άφησε ένα τεράστιο στίγμα στην παγκόσμια ιστορία, του 20ου αιώνα συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα… Συνεπώς η λογική της όποιας FIFA, ΕΠΟ ή ΕΠΣ που επιτρέπει να γίνονται αναφορές στον αντιρατσισμό και φιμώνει οποιαδήποτε φωνή απέναντι στον φασισμό, με την πρόφαση της πολιτικής προπαγάνδας, μας βρίσκει φανερά αντίθετους».

Συνεπώς τονίζουν: «Είναι σαφές λοιπόν πως δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να αναρτούμε πανό, να φωνάζουμε συνθήματα και να λαμβάνουμε δράση στα πλαίσια της ομάδας μας ενάντια σε αντικοινωνικούς μισάνθρωπους και ρατσιστικά, φασιστικά μορφώματα».

Αντίστοιχου χαρακτήρα και σκεπτικού είναι και η ομάδα Λίβας στο Ρέθυμνο αλλά και ο Τηγανίτης που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηρακλείου.


Πηγή: efsyn.gr