Όλα είναι έτοιμα για την διοργάνωση του 1ου Ορεινού Μαραθώνιου “AFENTIS MOUNTAIN MARATHON” και των 7ων Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος Καβουσίου, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9:30 το πρωί.

Ο ορεινός μαραθώνιος 42,2 χλμ. θα δώσει την ευκαιρία στους δρομείς ορεινού τρεξίματος να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα μονοπάτια του ορεινού όγκου της Θρυπτής και να κατακτήσουν την κορυφή «Αφέντης» στα 1476 μ. Οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στα αρχαία καλντερίμια της περιοχής, στο φαράγγι του Χαυγά και του Μέσωνα, κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Αζοριά», «Βρόντος», «Πλάι του Κάστρου», στο Ιερό Άλσος Καβουσίου με την αρχαία μινωική ελιά, στο δάσος της Θρυπτής, σε ορεινούς αγροτικούς οικισμούς και  να απολαύσουν από ψηλά τον πανέμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου και την ομορφιά της Ανατολικής Κρήτης.

Συμμετοχή στους αγώνες έχουν δηλώσει αθλητές και αθλήτριες από πολλά αθλητικά σωματεία της Κρήτης αλλά και μεμονωμένοι. Μέχρι στιγμής δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν από Κεντρική Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο από όλες τις περιοχές της Μεγαλονήσου, Χανιά, Παλαιοχώρα, Ρέθυμνο, Αρχάνες, Μεσαρά, Ηράκλειο, Αγία Βαρβάρα, Χερσόνησο, Μάλια, Οροπέδιο Λασιθίου, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Σημαντική είναι η στήριξη που παρέχουν εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Δώδεκα είναι οι σταθμοί τροφοδοσίας αθλητών, πλήρως εξοπλισμένοι, που έχουν σχεδιαστεί να στηθούν για τους αγώνες  με νερό, ενεργειακά τζελ, ισοτονικά, σνακ, φρούτα κλπ. 

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον νεοϊδρυθέντα Σύλλογο Ορεινού Τρεξίματος Καβουσίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου.  

Αγώνες – Διαδρομές

A1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 42.195 μ. D± 2800 μ.

A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ  D±1300 μ.

Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ  D±420 μ.

Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ   D±320 μ.

Α1. ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ο Ορεινός Μαραθώνιος Δρόμος (αγώνας θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±2800 μ., 60% μονοπάτι) 42.195 μ., έχει αφετηρία κεντρικό σημείο του Καβουσίου (100 μ. υψ.) και ακολουθεί κυκλική πορεία διασχίζοντας την βόρεια πλευρά του φαραγγιού Χαυγά, την ρεματιά της Αύγου, καλντερίμια της κοιλάδας της Αύγου, το καλντερίμι του φαραγγιού Μέσωνα, τους ορεινούς αγροτικούς οικισμούς της Θρυπτής, τμήμα του δάσους της Θρυπτής και ανέβασμα στην κορυφή «Αφέντης» στα 1476 μ. Η διαδρομή από το σημείο αυτό είναι κατηφορική, με την μοναδική ευκαιρία που έχει ο αθλητής, να απολαύσει τον κόλπο του Μεραμπέλλου, τον Ισθμό της Ιεράπετρας, τις  άπειρες εικόνες βουνού, κάμπου και θάλασσας. Ο τερματισμός γίνεται στο σημείο εκκίνησης του αγώνα. 

A2. ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 21,2 χλμ D±1300 μ.

Α3. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 10 χλμ D±420 μ

Α4. ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  6 χλμ D+/- 320 320 μ  

Ο αγώνας των 21,2 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±1300 μ., 60% μονοπάτι). Ο αγώνας των 10 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±420 μ., 70% μονοπάτι) διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα. Ο αγώνας των 6 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής +/- 320 μ) θα διεξαχθεί σε κοινή διαδρομή του αγώνα των 10 χλμ.  Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι Μέσωνα και Χαυγά, το πανέμορφο  πευκόδασος της Θρυπτής, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Οι αιτήσεις συμμετοχών γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση
https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx?h=5ba26ffbf697c8ffd9a2530a6698cdb2 έως 19 Σεπτεμβρίου 2019. Όσοι αθλητές δεν χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής θα μπορούν να εγγράφονται την ημέρα του αγώνα.

Για δωρεάν μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο προς Καβούσι και επιστροφή, θα υπάρξει τουριστικό λεωφορείο με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.


Πηγή: pancreta.gr