Σκάνδαλο στημένων αγώνων συγκλονίζει το βελγικό ποδόσφαιρο - Ειδήσεις Pancreta

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των διωκτικών αρχών στο Βέλγιο που σχετίζεται με ενδείξεις για παράνομες οικονομικές συναλλαγές από αθλητικούς παράγοντες και με «στήσιμο» ποδοσφαιρικών αγώνων. 

Από χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες επιδρομές της αστυνομίας, κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές προχώρησαν σε συνολικά 57 εφόδους, από τις οποίες οι 44 ήταν εντός της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 13 σε Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ. 

Στις επιδρομές συμμετείχαν 184 Βέλγοι αστυνομικοί, καθώς και άλλοι 36 στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Από την πλευρά τους, οι αρχές της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη συνελήφθη ένας 52χρονος, με ένταλμα σύλληψης εκδοθέν από τις βελγικές αρχές.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Βέλγιο, μία έρευνα διάρκειας ενός έτους που είχε ως αντικείμενο τον χώρο του ποδοσφαίρου κατέδειξε στοιχεία για «ύποπτες» οικονομικές ενέργειες από παράγοντες και ενδείξεις για «πιθανό επηρεασμό παιχνιδιών» της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. 

«Το στήσιμο αγώνων υπονομεύει την ακεραιότητα του αθλητισμού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται για ένα δίκαιο αθλητισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens.

«Εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά...»

Εκπρόσωποι, διαιτητές, δημοσιογράφοι, καθώς και ένας πρώην δικηγόρος ήταν μεταξύ των ατόμων τους οποίους αφορούσαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις, ανέφεραν οι αρχές, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο προπονητής της Μπριζ και ένας πρώην αξιωματούχος της Άντερλεχτ ήταν μεταξύ αυτών. 

Όπως ανέφερε η Εισαγγελία, η έρευνα επικεντρώνεται σε «δραστηριότητες που σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ιδιωτική διαφθορά».

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή έρευνα έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας, στο οποίο η εθνική Βελγίου κατάκτησε την τρίτη θέση. 

Πηγή


Πηγή: pancreta