Ο εφιάλτης των πρωταθλημάτων - Ειδήσεις Pancreta

Πριν ακόμα διεξαχθεί η ψηφοφορία της FIFA που απένειμε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, τα «κατά» ήταν απείρως περισσότερα από τα υπέρ. Ομως οι παράγοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποφάνθηκαν υπέρ του αραβικού κρατιδίου και έτσι ξεκίνησε η... περιπέτεια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το «πότε». Η υγεία ποδοσφαιριστών, εργαζομένων στη διοργάνωση και θεατών δεν επέτρεπε επ’ ουδενί τη διεξαγωγή των αγώνων τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είθισται στα Μουντιάλ. Οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου στο Κατάρ εκείνη την εποχή είναι απαγορευτικές.

Κατόπιν προτάθηκε, από τις ευρωπαϊκές λίγκες ως επί το πλείστον, να βρεθεί μια φόρμουλα για τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα σε όλες τις λίγκες και τις διοργανώσεις θα μετετίθετο κατά 4-6 εβδομάδες. Θα ξεκινούσαν νωρίτερα οι αγώνες και τα πρωταθλήματα θα τελείωναν νωρίτερα. Ομως αυτή η προοπτική απορρίφθηκε λόγω του Ραμαζανιού, που το 2022 θα ξεκινήσει στις 2 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Πρωτομαγιά.

Ετσι η μοναδική λύση ήταν ο χειμώνας, όταν στο Κατάρ η θερμοκρασία εδάφους είναι γύρω στους 20-24 βαθμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διοργανωθεί με χειμερινό καιρό (τρόπος του λέγειν, όταν μιλάμε για την αραβική έρημο).

Αυτό συνέβη και όσες φορές το Μουντιάλ «ταξίδεψε» στο νότιο ημισφαίριο (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Νότια Αφρική).

Αντίθετα όμως για πρώτη φορά η διοργάνωση θα γίνει στο τέλος του ημερολογιακού έτους, «σφηνωμένη» στο μέσο της σεζόν για τις περισσότερες λίγκες του κόσμου.

Θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί –πιο σύντομη από ποτέ– με τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την εθνική εορτή του Κατάρ.

«Οι ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται στο μέσο της σεζόν, όχι στο τέλος. Δεν θα είναι κουρασμένοι, αλλά αντίθετα θα μπορούν να αποδώσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους για τις εθνικές τους ομάδες».

Αυτό το επιχείρημα, που πρωτοακούστηκε από τα χείλη του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022, Χασάν Αλ Ταουαντί, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και ακούγεται κατά κόρον και από παράγοντες της FIFA. Ισως επειδή, όσο κι αν ψάχνουν, δεν βρίσκουν άλλο επιχείρημα υπέρ της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ...

Και δεν μπορούν να «ωραιοποιήσουν» την κατάσταση και τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι ανά τον κόσμο ποδοσφαιρικές αρχές για να προγραμματίσουν τις διοργανώσεις τους, εγχώριες και ηπειρωτικές.

Ομως, όπως είπε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, «οι ημερομηνίες του Μουντιάλ είναι πλέον κλεισμένες και οι λίγκες και σύλλογοι καλούνται να οργανωθούν αναλόγως».

Τι σημαίνει αυτό; Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα μεγάλα πρωταθλήματα που «προσφέρουν» και τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως η Πρέμιερ Λιγκ.

Οι εκλέκτορες θα χρειαστούν τους παίκτες τους στις εθνικές ομάδες τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Οπότε στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διακοπή στα πρωταθλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι η Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιούλιο και κατόπιν να διαρκέσει έως τον επόμενο Ιούνιο για να βγει το πρόγραμμα.

Αν συμβεί αυτό βέβαια, επηρεάζεται παράλληλα και η προηγούμενη σεζόν (2021-22), που θα πρέπει να τελειώσει νωρίτερα. Αλλά και η επόμενη (2023-24), που θα πρέπει να ξεκινήσει αργότερα ή χωρίς παράταση αλλά με λιγότερη ξεκούραση για τους παίκτες.

Και τι θα συμβεί άραγε με τη μεταγραφική περίοδο; Από φέτος οι Αγγλοι αποφάσισαν να ολοκληρώνονται οι μεταγραφές πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 2022, που η Πρέμιερ Λιγκ θα ξεκινήσει Ιούλιο, τι θα ισχύσει;

Οσο για την επάνοδο των παικτών στους συλλόγους τους και την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, κάθε χώρα έχει και τις ιδιαιτερότητές της.

Οι Αγγλοι δεν θέλουν να χάσουν τις εορταστικές αγωνιστικές (την 26η Δεκεμβρίου, τη λεγόμενη Boxing Day, και εκείνη της Πρωτοχρονιάς), που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες, λαοφιλείς και συνυφασμένες με την ποδοσφαιρική παράδοση της χώρας.

Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά, που συνήθως διακόπτουν το πρωτάθλημα για τουλάχιστον έναν μήνα (από την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα έως τα τέλη Ιανουαρίου), σκέφτονται τώρα τι πρέπει να κάνουν. Αν διατηρήσουν τις ίδιες ημερομηνίες, θα κάνουν να δουν τους παίκτες τους τουλάχιστον δυόμισι μήνες...

Ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους προκαλεί η κατάσταση αυτή για τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου συνήθως διεξάγονται οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Για το 2022 είναι μεγάλη η πιθανότητα να ολοκληρωθούν οι όμιλοι πριν από τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό όμως θα σημάνει σύμπτυξη των αγωνιστικών εβδομάδων, όπως έγινε φέτος το καλοκαίρι με τα προκριματικά: κάθε εβδομάδα και δράση.

Ερωτηματικό υπάρχει και για τη διεξαγωγή του Nations League 2022-23. Υπό κανονικές συνθήκες, η 5η και 6η αγωνιστική (οι δύο τελευταίες δηλαδή) θα γίνονταν στα μέσα Νοεμβρίου. Ομως και εδώ καλείται η UEFA να βρει εναλλακτική λύση, δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για εθνικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων θα προετοιμάζονται για το Μουντιάλ...

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, η παράμετρος των φιλάθλων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέκαθεν αποτελούσε την αφορμή για χιλιάδες ανθρώπους να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με ποδόσφαιρο, ακολουθώντας κατά πόδας την εθνική τους ομάδα ή ζώντας από κοντά μια διοργάνωση.

Πόσο εύκολα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την ίδια τακτική καταμεσής του χειμώνα (εν μέσω εργασίας ή σπουδών) και να στηρίξουν την ομάδα τους στο Κατάρ;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη από κάθε άποψη, εντός και εκτός γηπέδων, αγωνιστικά και οργανωτικά.

Το Κατάρ καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση μιας άψογης διοργάνωσης και να το πράξει μέσα σε μια «θάλασσα» από μουρμούρες για την αλλοιωμένη σεζόν του συλλογικού ποδοσφαίρου και για εξογκωμένα καλαντάρια...

Πηγή


Πηγή: pancreta