Στην κορυφή του Ψηλορείτη μικροί και μεγάλοι δρομείς - Ειδήσεις Pancreta

Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής στους “9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη” που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή στο Οροπέδιο της Νίδας από τα Ανώγεια έως το Αμάρι.

Φέτος η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Ρέθυμνο.

Ο διεθνής αθλητικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη (2.456), σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, όπου προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Τα αγωνίσματα που μπορούν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες είναι τα ακόλουθα:

  • Ορεινός αγώνας 35 χλμ,
  • Αγώνα δρόμου 8,5 χλμ,
  • Δυναμικό βάδην 8,5 χλμ
  • Παιδικός αγώνας 2 χλμ.

Σκοπός των αγώνων είναι να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας την μορφή του αθλητικού τουρισμού.

Να αναδείξει τους συμμετέχοντες αθλητές και να προάγει την πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης, αναδεικνύοντας το περιβάλλον του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO.

Το αθλητικό γεγονός αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον ανθρώπων απ όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητών στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία.

Ακόμα, χαρακτηριστικό του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη, είναι το γεγονός ότι η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη “Psiloritis Race» έχει δεχθεί διακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες (269.000) προβολές, ενώ σε έντεκα χιλιάδες εκατό (11.100) ανέρχονται οι διαδικτυακοί «φίλοι» στο facebook.

Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, Αμαρίου, και υποστηρίζετε από Αθλητικούς, Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές ομάδες.

Σταυρούλα Κατσουλάκη

πηγή


Πηγή: pancreta