Η γέννηση του Μουντιάλ - Ειδήσεις Pancreta

Εν αρχή ην η μπάλα… Η στρογγυλή θεά γοήτευσε τα πλήθη από τις απαρχές του ποδοσφαίρου. Ο βασιλιάς των σπορ όμως, άργησε λίγο να αποκτήσει τη διοργάνωση που του άξιζε. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ξεκινάει σε λίγες στη Ρωσία. Με αφομή το Μουντιάλ  της Ρωσίας, το Tvxs.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα. 

Η αρχή... 

Αν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1857, μόλις το 1905 έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων η ιδέα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία  (FIFA). Τρία χρόνια μετά, το ποδόσφαιρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε παγκόσμια διοργάνωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο. Ωστόσο, πέρασαν ακόμη 13 χρόνια χωρίς να γίνει κάποια κίνηση για ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό παγκόσμιο τουρνουά. 

Τότε εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Ζιλ Ριμέ. Εκλέχθηκε πρόεδρος της FIFA και βάλθηκε να κάνει πράξη αυτό που ίσως πολλοί είχαν σκεφτεί αλλά κανείς δεν είχε κάνει. Το όνειρο του ήταν το ποδόσφαιρο να ενώσει όλο τον πλανήτη σε μια παγκόσμια γιορτή. Με τον Ριμέ αλλά και τον «ακούραστο», όπως τον χαρακτήριζαν, γραμματέα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ανρί Ντελονέ (υπήρξε ο εμπνευστής του Euro) στην ατμομηχανή οι προτάσεις για τη διοργάνωση ενός παγκοσμίου κυπέλλου άρχισαν να πέφτουν βροχή. 

Και εγέννετο Μουντιάλ 

Μία από τις προτάσεις αυτές θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ωθώντας την εκτελεστική επιτροπή της FIFA που συνεδρίασε στο Άμστερνταμ στις 28 Μαΐου 1928 να εγκρίνει τη διοργάνωση του πρώτου παγκόσμιου κυπέλλου. Αυτό που έμενε ήταν να επιλεγεί η διοργανώτρια χώρα. Η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους. 

Ωστόσο, από την αρχή η Ουρουγουάη υπήρξε η πιο δημοφιλής επιλογή. Όχι μόνο για τα δυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1924 και το 1928 αλλά και γιατί γιόρταζε τα 100 χρόνια από την επέτειο της ανεξαρτησίας της το 1930, χρονιά που έμελλε να διοργανωθεί το πρώτο μουντιάλ. Παρά τις αντιδράσεις από την Ευρώπη, καθώς αρκετές χώρες δεν επιθυμούσαν η διοργάνωση να γίνει στην Λατινική Αμερική, τελικά οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποσύρθηκαν και το Συνέδριο της FIFA στη Βαρκελώνη το 1929 αποφάσισε ότι η Ουρουγουάη θα είναι η πρώτη χώρα που θα υποδεχτεί το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Από την πρώτη αυτή διοργάνωση δεν έλειψαν τα προβλήματα. Η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το υπερατλαντικό ταξίδι ήταν ακριβό για τις ομοσπονδίες και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα έπρεπε να στερηθούν τους καλύτερους παίκτες τους για δύο μήνες. Όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να παίρνουν πίσω την απόφασή τους να συμμετάσχουν και χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες από τον Ριμέ για να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες - η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία - θα πήγαιναν τελικά στην Ουρουγουάη. 

Αυτό έφερε την έντονη αντίδραση της Ουρουγουάης που αν και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο κύπελλο που η ίδια διοργάνωσε υπήρξε και η πρώτη - και μοναδική - χώρα στα χρονικά που αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην επόμενη διοργάνωση. Πάντως το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο αποδείχτηκε μια αξιοσημείωτη επιτυχία τόσο από αθλητική, όσο και από οικονομική άποψη. Όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου του 1930, όταν στο ολοκαίνουργιο Εστάδιο Σεντενάριο (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας) στο Μοντεβιδέο ακούστηκε η πρώτη σφυρίχτρα…

Η συνέχεια εδώ


Πηγή: tvxs.gr