Αθλητική ανασκόπηση 2017 - Ειδήσεις Pancreta

Η χρονιά που φεύγει στον αθλητισμό ◆ Ολυμπιακός: Υπηρεσιακός... πρωταθλητής ◆ ΠΑΟΚ: Ο καυτός Ιούνιος που καθορίζει και τη μοίρα του ’18 ◆ ΑΕΚ: Χρονιά γηπέδου... και Μανόλο ◆ Παναθηναϊκός: Το έτος της «Σταύρωσης» ◆ Superleague: Από τον Πανιώνιο στον Ατρόμητο ◆ Ρεάλ Μαδρίτης: «Βασίλισσα» ξανά ◆ Ενόργανη-στίβος: Χρονιά διακρίσεων από... παντού

Ολυμπιακός: Υπηρεσιακός... πρωταθλητής

Ολυμπιακός
 
► Του Μιχάλη Μορφονιού

Αν ο Μπέσνικ Χάσι θεωρήθηκε ο «κασκαντέρ των 30 εκατομμυρίων ευρώ» από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός τον έφερε στου Ρέντη με σκοπό να βάλει την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που τελικά κατάφερε, τότε ο Τάκης Λεμονής θα πρέπει να χαρακτηριστεί ο «υπηρεσιακός» προπονητής για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων!

Με αυτόν τελείωσαν οι «ερυθρόλευκοι» την προηγούμενη σεζόν και έφτασαν να πανηγυρίσουν τον έβδομο σερί τίτλο (προφανώς και ο Πάουλο Μπέντο διατηρεί τα «δικαιώματά» του από αυτήν την επιτυχία) και σε αυτόν κατέφυγαν ξανά, από νωρίς αυτή τη φορά, όταν ο Χάσι εκδιώχθηκε στο τέλος του Σεπτέμβρη, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Ο Λεμονής έχει πραγματοποιήσει έως τώρα τέσσερις θητείες προπονητή στου Ρέντη, όπου ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής τη δεκαετία του ’80, και θεωρεί τον εαυτό του «στρατιώτη» του συλλόγου. Στην παρούσα φάση ανέλαβε τον Ολυμπιακό στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου τον έχει επαναφέρει στην κορυφή, γνωρίζοντας ότι τούτη τη φορά θα έχει, κατά τα φαινόμενα, την πιο δύσκολη αποστολή, αφού υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Τι άλλο αξίζει να μνημονεύσουμε; Οτι το προηγούμενο καλοκαίρι δεν έγινε ούτε καν η τυπική ανακοίνωση για το τέλος της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Λεμονή. Σαν να μην έφυγε δηλαδή ποτέ από την ομάδα...

ΠΑΟΚ: Ο καυτός Ιούνιος που καθορίζει και τη μοίρα του ’18

ΠΑΟΚ
 
► Του Κώστα Πετρωτού

Δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη η απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να κρατήσει κανείς για τον ΠΑΟΚ μέσα από τη χρονιά που φεύγει. Η προφανής επιλογή που αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Επειτα από 14 χρόνια ανομβρίας και χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι ανάλογο στην εποχή Σαββίδη, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το συγκεκριμένο γεγονός.

Ούτε όμως και τον Ιούνιο που ακολούθησε λίγες εβδομάδες μετά. Στις δύο πρώτες εβδομάδες του ίσως να έχει καθοριστεί και η πορεία της ομάδας τη φετινή περίοδο. Ο πετυχημένος Βλάνταν Ιβιτς, παρά το έντονο πρέσινγκ και τη λευκή επιταγή (για να βάλει ο ίδιος το νούμερο) που του έριξε ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, παραιτήθηκε για διαφωνίες με άλλους συνεργάτες του Σαββίδη που ποτέ δεν κατονόμασε. Ο συμπατριώτης του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς... κατάφερε μέσα σε μόλις 57 μέρες να πάρει τον τίτλο της απόλυτα αποτυχημένης επιλογής και ο Ραζβάν Λουτσέσκου κλήθηκε εσπευσμένα να συμμαζέψει την κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε το λάθος με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και σε λίγους μήνες θα φανεί αν και η πορεία προς τον τίτλο του πρωταθλήματος (το πρώτο ύστερα από 33 χρόνια) υπονομεύτηκε από την κακή εκκίνηση, όταν ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά την περίοδο που οι ανταγωνιστές του είχαν φουλ πρόγραμμα σε Ελλάδα-Ευρώπη.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Σαββίδης έστειλε το μήνυμα πριν από λίγες μέρες ότι το αποτέλεσμα στο φινάλε της σεζόν θα τον οδηγήσει στις αποφάσεις για τον ΠΑΟΚ των επόμενων ετών.

ΑΕΚ: Χρονιά γηπέδου... και Μανόλο

ΑΕΚ
 
► Του Τάσου Τσατάλη

Η μέρα με τη νύχτα το πώς βρήκε την ΑΕΚ το 2017 και πώς την αφήνει. Τη βρήκε σε κατάσταση νευρικής κρίσης, με τον Ζοσέ Μοράις στον πάγκο να μην πείθει ούτε καν για τη συμμετοχή της στα play offs.

Την αφήνει με ένα βαθμό διαφορά από την κορυφή στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη και στην αρχή του 2018 και με τους παίκτες και τον προπονητή της να σαρώνουν σε όλες τις ψηφοφορίες για τους κορυφαίους της χρονιάς!

Δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερη η χρονιά που φεύγει και φυσικά στο επίκεντρο η επιλογή του Δ. Μελισσανίδη να φέρει πίσω στα Σπάτα τον Μανόλο Χιμένεθ. Το διαλυμένο συγκρότημα που ανέλαβε ο Σεβιγιάνος στο τέλος του περασμένου Γενάρη, κέρδισε συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, απέκλεισε τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, έχασε το τρόπαιο με ένα αντικανονικό γκολ στον τελικό με τον ΠΑΟΚ και κλείνει τη χρονιά με τα επιτεύγματα που περιγράψαμε πριν.

Αλλά το 2017 θα μείνει στην ιστορία για την ΑΕΚ και για έναν άλλο, μάλλον ακόμη πιο σημαντικό λόγο. Είναι η χρονιά μέσα στην οποία ξεκίνησαν τα έργα της κατασκευής του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και μάλιστα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση τους, σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει. Την ίδια ώρα που η Ενωση ξεπερνάει συνεχώς δικαστικά εμπόδια και ετοιμάζεται για να μπει στο καθαρά κατασκευαστικό μέρος, στο ξεκίνημα του 2018.

Χρονιά διακρίσεων από... παντού

 
► Του Κώστα Κάραλη

Ακρως επιτυχημένη ήταν η χρονιά τόσο στην ενόργανη γυμναστική με τον... δυνάστη Λευτέρη Πετρούνια, όσο και στον στίβο με την Κατερίνα Στεφανίδη. Οι δυο τους ξεχώρισαν με τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν μετατρέποντας το 2017 σε χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα και για τους ίδιους. Ο μεν γυμναστής των κρίκων ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μάλιστα ανακηρύχθηκε κορυφαίος Ελληνας αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών. Μια διάκριση που πήρε και η Στεφανίδη, η οποία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επί κοντώ στη διοργάνωση του Λονδίνου -καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ (4,91 μέτρα)- και πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο.

Οσο για την ομάδα της... καρδιάς μας; Εκεί τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Βλέπετε, οι Εθνικές των νέων σε πόλο και μπάσκετ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αντίστοιχα, οπότε η επιλογή δεν ήταν εύκολη. Επίσης, ξεχώρισε η Εθνική πόλο ανδρών με την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τα τμήματα μπάσκετ ανδρών, βόλεϊ και πόλο γυναικών του Ολυμπιακού που ήταν φιναλίστ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έλαβαν μέρος.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε κι άλλους αθλητές και αθλήτριες που πέτυχαν σημαντικά επιτεύγματα αυτή τη χρονιά. Οπως για παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που κάνει πράγματα και θαύματα με τους Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ, τον Κώστα Φιλιππίδη που κατέκτησε το ασημένιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, τον αθλητή του μήκους Μίλτο Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Νέων ή τον Αργύρη Σοφοτάσιο που κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο Νέων.

Επιτυχίες σημείωσαν και τα κορίτσια μας: Η Μαρία Σάκκαρη που έφτασε μέχρι τον τρίτο γύρο σε Γουίμπλεντον, Αυστραλιανό και Αμερικανικό Οπεν. Επίσης, το ανερχόμενο ταλέντο στη σκοποβολή, η Αρτεμις Κεφαλίδου, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων σπάζοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ! Το μέλλον μπροστά της έχει και η Κωνσταντίνα Ρωμαίου όπως μαρτυρά το ασημένιο μετάλλιο που κρέμασε στο στήθος της στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Αξιέπαινη ήταν η επίδοση της Βούλας Παπαχρήστου με το αργυρό στο τριπλούν (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού) και της Μαρίας Περβολαράκη με τα δύο χάλκινα στην πάλη (Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

Παναθηναϊκός: Το έτος της «Σταύρωσης»

Παναθηναϊκός
 
► Του Κώστα Μανωλιουδάκη

Οταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης έπαιρνε τα σκήπτρα από τον Αντρέα Στραματσόνι, ένα μήνα πριν από την είσοδο του Παναθηναϊκού στο «καταραμένο» 2017, το χειρότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τη Σταύρωση που θα ακολουθούσε. Βασανιστικά, καταθλιπτικά και αναπάντεχα.

Τους πρώτους μήνες του 2017 υπήρξε η ψευδαίσθηση ότι το «τριφύλλι» μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του. Επαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, πέτυχε νίκες στα περισσότερα ντέρμπι, άδικος αποκλεισμός από τον τελικό του Κυπέλλου, απώλεια της πρώτης θέσης των πλέι οφ στα χαρτιά και όχι στο γήπεδο και μία ενδεκάδα πρώτης γραμμής με Μπεργκ, Ζέκα, Εμποκού, Κλωναρίδη. Τα φαινόμενα όμως απατούσαν. Οικτρά.

Η αποδόμηση είχε ξεκινήσει εν κρυπτώ. Ω του θαύματος, οι καλύτεροι παίκτες ξεπουλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και λίγο μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μπιλμπάο ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Αλαφούζος τράβηξε την πρίζα! «Πάρκαρε» τις ευθύνες του ενώ η σεζόν βρισκόταν σε εξέλιξη, βάζοντας αδίστακτα τέλος στη χρηματοδότηση του συλλόγου, και άφησε τον Παναθηναϊκό έρμαιο να κατρακυλά προς την ολοκληρωτική καταστροφή.

Είναι ασύλληπτη για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα η διαδρομή του «τριφυλλιού» προς την εξαθλίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με το ποδοσφαιρικό μπάτζετ της ομάδας να κατρακυλά μέσα σε ένα έτος από τα 22 στα 5 εκατ. ευρώ εν μέσω εκατοντάδων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προηγούμενων χρήσεων.

Ούτε στην Ελλάδα των μνημονίων και των τραπεζών-αρπαχτικών δεν υπήρξε τόσο απάνθρωπη… προσαρμογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με φυσικό επακόλουθο την ελεύθερη πτώση προς τον γκρεμό χωρίς φρένα!

Superleague: Από τον Πανιώνιο στον Ατρόμητο

 
► Του Κώστα Κάραλη

Αφήνοντας εκτός κουβέντας το «Big-4», δηλαδή Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δύο ήταν οι ομάδες που μας απασχόλησαν το 2017. Ο Πανιώνιος και ο Ατρόμητος αποτέλεσαν τις ευχάριστες εκπλήξεις του έτους κάνοντας τη διαφορά στο περσινό και το τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Από εκεί που το άφησαν οι «κυανέρυθροι», το έπιασαν οι «κυανόλευκοι». Βέβαια, συγκριτικά, η φετινή πορεία της ομάδας του Περιστερίου εντυπωσιάζει περισσότερο, καθώς το 2018 θα τη βρει μόλις δύο βαθμούς από την πρώτη θέση.

Με τον Νταμίρ Κάναντι στον πάγκο και τον Αμρ Ουάρντα σε ρόλο πρωταγωνιστή εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, ο Ατρόμητος θα ψάξει την επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ενα επίτευγμα που πέτυχε ο Πανιώνιος την περασμένη αγωνιστική σεζόν. Οι Νεοσμυρνιώτες τερμάτισαν πέμπτοι και ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία φόρεσαν ξανά το ευρωπαϊκό τους κοστούμι φτάνοντας μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Επίσης, το 2017 καταγράφηκε μία ιστορική άνοδος και ένας «μαύρος» υποβιβασμός. Αναφερόμαστε στον προβιβασμό της Λαμίας στη Σούπερ Λίγκα για πρώτη φορά από τη μέρα της ίδρυσής της και στον κατήφορο του Ηρακλή που πλέον δίνει τη μάχη του στα... αλώνια της Γ’ Εθνικής. Πάει, λοιπόν, ο παλιός ο χρόνος με τα «πάνω» του και τα «κάτω» του...

«Βασίλισσα» ξανά

Ρεαλ Μαδρίτης
 
► Της Βασιλικής Παπαντωνοπούλου

Ιστορία έγραψε η Ρεάλ Μαδρίτης που αναδείχθηκε για 12η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης τον περασμένο Ιούνιο. Εγινε παράλληλα η πρώτη ομάδα που υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ. Στον τελικό του Κάρντιφ, οι «μερένγκες» διέλυσαν με 4-1 τη Γιουβέντους, που είχε δεχτεί μόλις τρία τέρματα στους 12 προηγούμενους αγώνες της.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της «βασίλισσας». Στη φάση των ομίλων είχε σκοράρει μόλις δύο φορές, όμως πήρε μπρος όταν η μπάλα... έκαιγε. Πέντε γκολ στο συνολικό 6-3 επί της Μπάγερν Μονάχου, χατ-τρικ στον πρώτο ημιτελικό κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ νίκησε δύο φορές τον Τζανλουίτζι Μπουφόν στον τελικό.

Ο Πορτογάλος επιθετικός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας από τη Ρεάλ Μαδρίτης, επιβραβεύτηκε στο τέλος της χρονιάς με την 5η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του. Οσο για το τρέχον Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκίνησε με ένα απίστευτο ρεκόρ, σκοράροντας και στα έξι παιχνίδια της φάσης των ομίλων – κάτι που δεν είχε ξαναγίνει...

Η αποχώρηση και η επιστροφή

Γιουσέιν Μπολτ
 

Ο μεγαλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών, ο Γιουσέιν Μπολτ, έβαλε τέλος στην τεράστια καριέρα του το καλοκαίρι. Το όνομά του όμως θα παραμένει –για πολλά χρόνια, όπως φαίνεται– δίπλα στα απλησίαστα ρεκόρ του στα 100 μ. και 200 μ., που πέτυχε στο Πεκίνο το 2008. Η συλλογή του έχει 8 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Αρχικά ήταν εννέα, έχοντας κερδίσει τα δύο σπριντ και τα 4 x 100 μ. στο Πεκίνο, το Λονδίνο (2012) και το Ρίο ντε Ζανέιρο (2016), όμως τον περασμένο Ιανουάριο τιμωρήθηκε για ντόπινγκ ο Νέστα Κάρτερ κι έτσι αφαιρέθηκε από όλη την τετράδα το χρυσό μετάλλιο που είχαν πάρει στην κινεζική πρωτεύουσα το 2008.

Στο τένις, οι νεαροί τενίστες είχαν αναθαρρήσει μετά τα προβλήματα τραυματισμών των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ μέσα στο 2016. Ομως τελικά το 2017 αμφότεροι έκαναν εκπληκτική επιστροφή στα κορτ και μοιράστηκαν τα Γκραν Σλαμ της χρονιάς: ο Φέντερερ κατέκτησε το Αυστραλιανό Οπεν και το Γουίμπλεντον, ενώ ο Ναδάλ θριάμβευσε στο Ρολάν Γκαρός και το Οπεν των ΗΠΑ...

Ενα μαύρο απόγευμα

Επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ
 

Ηταν 11 Απριλίου. Το λεωφορείο της Ντόρτμουντ μόλις είχε ξεκινήσει από το ξενοδοχείο με κατεύθυνση την έδρα του συλλόγου, όπου θα διεξαγόταν αργότερα το βράδυ ο πρώτος προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μονακό. Καθώς έβγαινε από τον προαύλιο χώρο προς τον δρόμο, εξερράγησαν τρεις βομβιστικοί μηχανισμοί. Τα παράθυρα έσπασαν και τα θραύσματα τραυμάτισαν τον Ισπανό αμυντικό Μαρκ Μπάρτρα, που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο χέρι, και έναν αστυνομικό.

Αρχικά η έρευνα εστίασε σε πιθανή επίθεση τζιχαντιστών, καθώς βρέθηκαν σχετικές επιστολές στον τόπο του συμβάντος. Ομως αργότερα αποδείχθηκε ότι κίνητρο ήταν η απληστία ενός 28χρονου Γερμανορώσου ηλεκτρολόγου.

Στόχος της επίθεσής του ήταν να πέσει η αξία της μετοχής της Ντόρτμουντ – του μοναδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της Γερμανίας που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Το ίδιο πρωί είχε επενδύσει σε σενάριο πτώσης της συγκεκριμένης μετοχής. Είχε δανειστεί 50.000 ευρώ με την προσδοκία να βάλει στην τσέπη του μισό εκατομμύριο... Για την ιστορία, ο αγώνας δεν έγινε εκείνο το βράδυ αλλά μετατέθηκε κατά μία μέρα – και η Μονακό νίκησε 2-3.

Το αφεντικό τρελάθηκε...

Μεταγραφή Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν
 

Το καλοκαίρι του 2016 γράφαμε για τη μεταγραφή-σταθμό του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Τα εννιαψήφια μεταγραφικά ποσά μόλις είχαν μπει στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Ομως κανείς δεν φανταζόταν την εκτόξευσή τους έναν χρόνο αργότερα...

Τα νερά τάραξε η Παρί Σεν Ζερμέν, που είχε βάλει στο μάτι τον Νεϊμάρ της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγράνα» δεν ήταν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν και παρέπεμψαν στη ρήτρα 222 εκατ. ευρώ. Τη θεωρούσαν απαγορευτική. Ομως, όπως αποδείχθηκε, τα «πετροδόλαρα» του ιδιοκτήτη της Παρί αγοράζουν τα πάντα. Ετσι έφερε τον Νεϊμάρ στο Παρίσι, ενώ στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών έκανε και δεύτερο «μπαμ».

Εναντι 180 εκατ. ευρώ έντυσε στα μπλε τον Κιλιάν Μπαπέ της Μονακό. Μάλιστα, για να «ντριμπλάρει» το Financial Fair Play της UEFA, συμφώνησε δανεισμό με τους Μονεγάσκους και να περάσει το συγκεκριμένο ποσό στον ισολογισμό του 2018, ως έξοδο οριστικής αγοράς του παίκτη...

πηγή


Πηγή: pancreta