Στα άκρα για τη Δικαιοσύνη - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Πολύ υψηλοί παραμένουν οι τόνοι στο ζήτημα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με για τη Δικαιοσύνη. Νέα αφορμή η απόφαση να απορριφθεί το αίτημα της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή, αλλά και τα επεισόδια της Τρίτης στην Ερμού. Επικρίσεις από την κυβέρνηση, ακραία ρητορική επιλέγει η ΝΔ.

Μετά τη χθεσινή αντίδραση του Σταύρου Κοντονή για την απορριπτική απόφαση του Εφετείου σχετικά με την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν για τη νέα «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης».

«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι μια κακή εξέλιξη. Η χθεσινή απόφαση καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Η χθεσινή απόφαση συνιστά μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εξαιρετικά σοβαρά κακουργήματα, το Πενταμελές Εφετείο επέλεξε να μην προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των ποινών της Ηριάννας και του Περικλή».

«Το πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης, με ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, διανοούμενους και πολιτικές οργανώσεις, που αναπτύχθηκε, συμβάλλει ώστε η δυσαρμονία που προέκυψε από τη συγκεκριμένη απόφαση να μπορέσει να αποκατασταθεί, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι χθες βράδυ από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει «δυσάρεστη έκπληξη» τη δικαστική απόφαση, καταδικάζοντας παράλληλα τα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Στ. Κοντονή, «είναι τουλάχιστον περίεργο πώς ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και άλλες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, τέτοιο ευεργέτημα δεν μπόρεσε να πάρει ούτε από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ούτε από το δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε σήμερα (σ.σ. χθες)».

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει «τραύμα» στη Δημοκρατία

Ακραία ρητορική, όμως, έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγογια «απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις στη Δικαιοσύνη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της».

Τονίζει, ακόμη, ότι η κυβέρνηση προσφέρει άλλοθι στην τυφλή βία σημειώνοντας «Την ίδια στιγμή, τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν χθες, αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του».

Αφού δήλωσε «αγανακτισμένος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε αντίσταση λέγοντας «Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η Κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι».

Είχε προηγηθεί επιθετική ανακοίνωση από την Πειραιώς, η οποία χαρακτήριζε τον υπουργό Δικαιοσύνης «ηθικό αυτουργό» για τα επεισόδια. 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «τυραννία, κρατικό αυταρχισμό και αναίδεια», ενώ ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε «ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, η δημοκρατία χτυπιέται».

Περίμεναν να συμβεί ότι συνέβη το 2008

Το βράδυ της Τρίτης ο Σταύρος Κοντονής πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας σε υψηλούς τόνους στη Νεά Δημοκρατία. «Η ΝΔ περίμενε να συμβεί χθες στην Αθήνα ότι συνέβει το 2008 και επειδή δεν τους βγήκε προβαίνουν σε ανοίκειες επιθέσεις, δεν περίμενα τέτοιο ακροδεξιό κατήφορο από την αξιωματική αντιπολίτευση» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνει στο έργο της, ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει πει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα κρίνονται αλλά θα γίνονται σεβαστές, είτε διαφωνούμε είτε όχι". Ολες οι συνταγματικές εξουσίες υπόκεινται στην κρίση και την κριτική».

Πρόσθεσε ότι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να τις κρίνει ο κάθε πολίτης αλλά και ο υπουργός στο πλαίσιο του Συντάγματος και της ευπρέπειας αρκεί οι νομικές κρίσεις του να είναι τεκμηριωμένες. Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι αυτό που δήλωσε ο ίδιος στη βουλή σχετικά με την απόφαση για την 29χρονη Ηριάννα είναι η άποψη των δύο δικαστών που μειοψήφισαν και που πιθανότατα θα αποτελέσει το σκεπτικό της πρότασης της μειοψηφίας.

Επισήμανε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη προβλέπει κρίση και σε δεύτερο βαθμό και υπογράμμισε ότι για όσα δήλωσε ο ίδιος δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις. Αντίθετα οι δικαστικές ενώσεις είχαν αντιδράσει έντονα σε τοποθέτηση του κ. Δένδια όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος είχε πει ότι «μειοψηφία λειτουργών της θέμιδας εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης».

Όταν η ΝΔ έκανε υποδείξεις προς τους δικαστές

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα non paper του Νίκου Δένδια προς τους δικαστές από το 2013.

Χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου αναφέρει:

Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων. Τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές, το 2013. 

Υποκρισία, ντροπή και μικροκομματικές σκοπιμότητες από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετά την κατάρρευση του αφηγήματός του για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και ανασφάλειας. 

«Καθεστώς»

Από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου μίλησε για «καθεστώς» και για κίνδυνο για τη Δημοκρατία.

πηγή


Πηγή: pancreta