Στο Μαξίμου ο Τούρκος πρωθυπουργός - Ειδήσεις Pancreta

Τη σταθερή πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Προσβλέπω στη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να δώσουμε λύσεις, προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα θέματα με θετικό τρόπο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε γείτονες, μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα με ψυχραιμία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και αναφέρθηκε και αυτός σε ένα θετικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων χωρίς προκαταλήψεις ή παρανοήσεις.

Οι δύο ομόλογοι θα προχωρήσουν σε δηλώσεις αμέσως μετά τις διευρυμένες συνομιλίες για διμερείς και ευρωτουρκικές σχέσεις, προσφυγικό και Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα γίνει στις 13:00 δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ θεωρείται συνέχεια της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν στο Πεκίνο και έχει στόχο να τεθούν οι βάσεις επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Το Κυπριακό είναι από τα θέματα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές, όπου αναμένεται να δοθεί το στίγμα των προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης ενόψει της νέας διάσκεψης. 

Ο Γιλντιρίμ αναμένεται να θέσει και το ζήτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, θέμα το οποίο θέτουν συνεχώς οι Τούρκοι διπλωμάτες στους Έλληνες ομολόγους τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει στις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, στην αξιοποίηση του ρωσο-τουρκικού αγωγού Turkstream, στον τουρισμό, στις μεταφορές αλλά και στο προσφυγικό.

πηγή


Πηγή: pancreta