Πέρασαν τα προαπαιτούμενα, σειρά έχει το Eurogroup - Ειδήσεις Pancreta

Υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής και τα τελευταία προαπαιτούμενα που φέρουν πιο κοντά την εκταμίευση της δόσης. Επόμενος σταθμός της κυβέρνησης το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, με την Αθήνα να επιδιώκει μία συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους. 

Το πακέτο των τροπολογιών που συμπεριλήφθηκαν σε νομοσχέδιο για την αλιεία, περιλάμβανε ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι τροπολογίες για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο πέρασαν με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.), ενώ αυτές για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.) ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Από την Ολομέλεια είχαν αποχωρήσει νωρίτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  EUROKINISSI

Αισιόδοξος ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η νέα συμφωνία και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και καλύτερη σαφήνεια για τον μηχανισμό στήριξης μετά το πρόγραμμα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή. 

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές ενώ έριξε βολές κατά της αντιπολίτευσης, καλώντας μεταξύ άλλων τη Ν.Δ. να παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν πρέπει να μείνει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την επιτροπεία, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «κάναμε μεγάλη μάχη, στείλαμε γράμμα στους θεσμούς και στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για τη στάση των δανειστών και το πώς κάνουν την επιτήρηση».

«Η στρατηγική μας να είναι μια σταδιακή μείωση της επιτροπείας για αυτό κλείσαμε όλα τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για το χρέος, και το "QE" (ποσοτική χαλάρωση). Αν είναι καλύτερη η συμφωνία στις 15 Ιουνίου όπως εγώ νομίζω, θα δείτε πως καλώς κάναμε και συζητάμε για το χρέος», σημείωσε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

Εκλογές ζήτησε εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και το αίτημα για εκλογές κυριάρχησαν στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής. «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και ο ίδιος προσωπικά φαίνεται πως έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. υποστηρίζοντας πως «ένας ολόκληρος χειμώνας χάθηκε σε μια διαπραγμάτευση που φέρνει τη χώρα σε χειρότερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI
 

«Δώστε λύση για να σταματήσει η διάλυση. Κάντε εκλογές. Γιατί μόνο μέσα από τις εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη πραγματικά να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», τόνισε πρόεδρος της Ν.Δ. 

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση έχασε και τους τρεις στόχους που κυνηγούσε (κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ρύθμιση του χρέους), υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αυτή που βύθισε και πάλι την οικονομία στην ύφεση. 

Επίσης, ισχυρίστηκε πως μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία δεν θα ληφθεί καμία απόφαση ούτε για το χρέος ούτε δυστυχώς για την ποσοτική χαλάρωση.

«Υπάρχει και το εθνικό συμφέρον»

Στο θέμα των εκλογών εστίασε σχόλιο από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφερόμενο στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης «επίμονα μίζερος και μονότονος, ζητά για μία ακόμη φορά εκλογές», αρνούμενος «να αντιληφθεί ότι εκτός από το διακαή πόθο του να επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας, υπάρχει και το εθνικό συμφέρον».

Επίσης, επισημαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης «συνεχίζει να σωπαίνει ενοχικά» σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, σχετικά με «τον ρόλο που διαδραμάτισαν πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και συνεργάτες του στο σκάνδαλο» του νοσοκομείου. 

Χυδαία επίθεση από Μπαρμπαρούση

Νέα πρόκληση από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης θυμήθηκε το προ ετών επεισόδιο που έλαβε χώρα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη και θύμα την νυν περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

«Πριν από πέντε χρόνια και μερικές μερούλες ένα πρωινό του Ιουνίου στο στούντιο του ΑΝΤ1 ο συναγωνιστής, Ηλίας Κασιδιάρης δρόσισε με ένα ποτήρι νερό την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, επειδή του είπε ότι αν βγούμε εμείς οι φασίστες, θα φέρουμε τη χώρα 50 χρόνια πίσω», είπε ο Κ. Μπαρμπαρούσης, φέροντας την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε σχετική του ανακοίνωση-απάντηση ανέφερε τα παρακάτω:

Η σημερινή χυδαία αναφορά, από το βήμα της Βουλής, του υπόδικου βουλευτή της ΧΑ, Κ. Μπαρμπαρούση, στην επίθεση του Η. Κασιδιάρη εναντίον της Ρένας Δούρου, υπενθυμίζει σε όλους το βάρβαρο και αποκρουστικό πρόσωπο του νεοναζιστικού μορφώματος. Η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών αποτελεί καθήκον για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη.

Νωρίτερα είχε αντιδράσει και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης: «Νομίζω πως δεν είναι δυνατόν να κλείσει αυτός ο κύκλος της ομιλίας του κ. Μπαρμπαρούση χωρίς να υπάρξει μια σαφής αποδοκιμασία από τη Βουλή, του εγκωμιασμού, της βίαιης ενέργειας η οποία μετονομάστηκε εδώ πέρα ως ότι "δρόσισε το πρόσωπο" της μετέπειτα περιφερειάρχη, της κ. Δούρου, εις εθνική ακρόαση και οπτική από τον Antenna, πριν από τρία χρόνια. Αν πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν υπάρχει η ελάχιστη ντροπή για την αρχή βίαιων εκρήξεων που έγιναν πριν τρία χρόνια, αρχής γενομένης από τα χαστούκια και από το... δρόσισμα του νερού, είναι το ελάχιστο που πρέπει κανείς να πει. Η αποδοκιμασία πρέπει να είναι πλήρης από την πλευρά της Βουλής».

πηγή


Πηγή: pancreta